Агрономія

Назріла потреба запровадження реальних змін до системи обробітку ґрунту, програми живлення і захисту рослин

Системоутворювальні інновації

Системоутворювальні інновації

 Назріла потреба запровадження реальних змін до системи обробітку ґрунту, програми живлення і захисту рослин. 

Мало хто у світі за останні пів сторіччя стикався з тими викликами й проблемами, що випали на долю українського фермера. Кілька років карантинних обмежень, які супроводжувалися нестабільністю ринку споживання й пропозиції, стрімкими злетами цін на енергоносії, відповідно й на мінеральні добрива, пальне та пестициди, змінилися військовою агресією нашого північного сусіда. Майже третина земель зазнала пошкоджень або й повної руйнації, на відновлення яких може знадобитися кілька десятиліть. Всі інші агровиробники потрапили в залежність від дефіциту кваліфікованих кадрів, особливо механізаторів, що встали на захист нашої Батьківщини, та обмеженої логістичної можливості збуту своєї продукції, що викликало необхідність продажу товарних запасів за мінімальних закупівельних цін. Статистичні дані минулого року показали, що прибутковими культурами лишилися озимий ріпак, соя, соняшник, цукровий буряк і деякі нішеві культури. Всі інші мали нульову або від’ємну рентабельність. 

Комплексна стратегія 

Численні спілкування з агровиробниками в різних куточках нашої країни формують упевненість у потребі запуску інноваційних стратегій виживання рослинницької галузі та запровадження реальних змін до парадигми обробітку ґрунту, програми живлення і захисту рослин. Отже, постає завдання — розробити сучасну комплексну стратегію, засновану на принципах активації агросинергетичного потенціалу родючості ґрунту як обов’язкової базисної складової підвищення рентабельності та зниження витрат і ризиків виробництва рослинницької продукції в сучасних надскладних умовах. 

Базисом такої стратегії можуть бути кілька пов’язаних системоутворювальних інновацій на засадах, які застосовують у біотехнологічній системі Агробактеріум®, серед яких — енергоощадні технології обробітку ґрунту mini-till, verti-till, strip-till, pro-till, no-till. 

Здорова, розгалужена та багата на мікроорганізми ризосфера є основою майбутнього високопродуктивного врожаю

Відповідні сучасні агрегати мають більшу продуктивність, потребують менше часу роботи та кількості проходів, менших витрат пального, лишають органічну речовину на поверхні, що захищає ґрунти від літньої спеки, без обертання пласта знижується потенціальна схожість бур’янів. Ці технології сприяють системному відновленню структури ґрунту. Відбувається поступове розущільнення родючого шару, що підвищує його здатність до вологонакопичення та вологоутримання. Утворені корінням пори та капіляри створюють ідеальні умови для проникнення повітря та фіксації вологи від перепаду температур вдень і вночі (утворення «точки роси»). 

Зміна стратегії живлення 

З переходом до енергоощадних технологій обробітку ґрунту створюються сприятливі умови для відновлення корисних груп мікроорганізмів, що надає можливість зміни стратегії живлення з «живлення рослин» на «живлення ризосферної біоти». Такий  підхід дає змогу поступово зменшити кількість використання мінеральних добрив, відмовитися від більшості складних добрив і значно здешевити програму живлення завдяки кільком основним чинникам: 

• використання мікробіологічних препаратів — поліпшувачів ґрунту, наприклад, лінійки БіоСтимІкс®, інокулянтів, рідких мікробіологічних добрив й активаторів корисної аборигенної біоти, що робить доступними для рослин основні елементи живлення та підвищує активність фіксації азоту із повітря; 

• уведення в сівозміну проміжних покривних культур (зеленого добрива) сприяє додатковій компенсації потреби в дорогих мінеральних добривах і виступає джерелом живлення ґрунтового мікробіому в період відсутності основних польових культур, підтримуючи позитивну динаміку його розвитку протягом усього року. 

Системне зменшення використання хімічних ЗЗР за допомогою біостимуляторів (наприклад, Стимпо або Регоплант) на початковому етапі й інтегрування надалі до програми захисту живих і метаболічних біозахисних комплексів (Споразин, Інсектурін, Фітовіт, АверкомН, Віолар) провадиться з метою зниження загального пестицидного навантаження на ґрунт, підвищення його супресивності (здоров’я) і, як наслідок, активації природного біозахисного екрана. Відновлення кількісно і якісно основних груп корисної мікробіоти сприяє здатності ризосферного мікробіому контролювати чисельність шкідників й обмежувати розвиток патогенів природним шляхом, а застосування мікробних захисних біопрепаратів додатково реалізує в рослин відновлення природного імунітету без пригнічення основних процесів їх росту й розвитку. 

Успішний запуск комплексної біотехнологічної системи інновацій Агробактеріум® не потребує значних зусиль і коштів. Здебільшого обмеженням для ухвалення інновацій і стратегічних рішень про зміни є наша підсвідомість, раніше набуті знання та природний консерватизм. Але з урахуванням реальних змін довкілля й поточної ситуації в країні та на зовнішніх ринках іншого шляху не існує. Все, що нам потрібно, — це зробити перший крок: почати системну роботу з ґрунтом за наведеним вище алгоритмом. Допомогти йому, а він віддячить стократно вам! 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ