Агрономія

Нова технологія активізує ґрунтові мікроорганізми, що перетворюють елементи живлення на доступну для рослини форму

Розблокувати ферменти

Розблокувати ферменти

Нова технологія активізує ґрунтові мікроорганізми, що перетворюють елементи живлення на доступну для рослини форму.   

Ріпак разом із соняшником і соєю є однією з трьох експортних основних олійних культур. Посівні площі під ним збільшуються в нашій країні з року в рік. Культура має велику популярність серед аграріїв через високу прибутковість і стабільно високу ціну. 

На оптимальний розвиток ріпаку та закладання високої врожайності вагомо впливає осінній розвиток. Для входження в зиму та доброї перезимівлі посівів рослинам потрібно накопичити достатню кількість вуглеводів у тканинах. У цьому процесі ключовими елементами живлення є фосфор і калій, якого рослина найбільше потребує саме в осінній період і використовує близько 30% загального виносу. Тому для цього процесу ключовим питанням постає доступність елементів живлення. 

Недостатня біодоступність речовин у ґрунті 

Проблемою є низька кількість доступних форм фосфору й калію, бо ці елементи потребують часу, щоб перейти в доступну для рослин форму з мінеральних добрив. Іншим важливим чинником є низький рівень використання поживних речовин із добрив — у середньому цей показник становить 40%. Але найгірше те, що решта трансформується в недоступні для рослин форми або втрачається. 

Розв’язання цієї проблеми може бути в глибині ґрунтових процесів, а саме в діяльності мікроорганізмів, бо саме вони є тим чинником, що може покращити використання поживних речовин із ґрунту й добрив. 

Взаємодія рослини з ґрунтовою мікробіотою 

Рослини завжди покладалися на взаємодію з невидимою для людського ока екосистемою в ґрунті. До того, як ми почали втручатися у ґрунтові процеси, рослини могли отримувати всі необхідні для життя елементи, взаємодіючи з ґрунтовою мікробіотою. Коли ми краще зрозуміємо цей взаємозв’язок, то зможемо зосередитись на тому, що рослини говорили нам весь цей час: мікробний світ є життєво важливим для оптимального росту й розвитку сільськогосподарських культур і, зрештою, для глобального виробництва харчових продуктів. 

Рис. 1. Урожайність ріпаку, кг/га

Рослини в процесі фотосинтезу виробляють вуглеводи, але вони не можуть вижити завдяки лише цим речовинам. Вони звертаються по допомогу до мікроорганізмів, виділяючи цукри в ґрунт, що споживає мікробіота і, своєю чергою, доставляє рослинам потрібні елементи живлення. Рослина здатна визначити, якої поживної речовини їй бракує, і виділяє специфічний ексудат (цукор), щоб привабити певні мікроби, які прагнуть видобути цей мінерал. Ці специфічні мікроби створюють бар’єр навколо кореня й вивільняють поживні речовини саме в тому місці, де вони потрібні рослині. 

Ґрунтові мікроорганізми здатні вивільняти недоступні елементи живлення з ґрунту й перетворювати їх на біодоступну для рослин форму. Разом мікробний світ здатен ефективніше використовувати внесені добрива. Значну частину внесених добрив рослини не поглинають, і вони втрачаються даремно. Однак за допомогою ґрунтової мікробіоти добриво здатне перетворюватися на форму, доступну для культур. Крім того, бактерії здатні використовувати надлишок поживних речовин для власного росту і вивільняти їх пізніше. 

Ми схильні думати, що вносимо добрива для підживлення сільськогосподарських рослин, але ці поживні речовини мають бути перероблені мікроорганізмами, а потім вивільнені рослинами. Мікроби можна уявити собі як міст, що дає змогу добривам потрапляти в рослину. 

Новітня технологія Microbial Catalyst® 

Компанія Agnition розробила й запатентувала унікальну технологію Microbial Catalyst®, що стимулює наявні в ґрунті мікроорганізми, розблоковуючи ферментативну активність, яка сприяє ефективнішому використанню поживних речовин. Дослідження показують, що Microbial Catalyst® збільшує доступність поживних речовин і дає змогу зменшувати норми внесення добрив. 

Рослини отримують доступ до мікроелементів у ґрунті через симбіотичні відносини з ґрунтовими мікроорганізмами, а саме бактеріями та грибами. Щоб використати можливості цих відносин, важливо мати ефективну аеробну зону, у якій рослини й мікроби можуть працювати. Стратегія компанії Agnition полягає в тому, щоб забезпечити ґрунт каталізатором мікробіоти через оброблення насіння, рослини або безпосередньо внесення у ґрунт, щоб максимізувати ефект від такої взаємодії. У результаті це призведе до покращення стану ґрунту й продуктивності рослин, а також до зменшення норм унесення не лише мікро-, а й макроелементів. 

Фото 1. Порівняння рослин ріпаку, оброблених Generate® з контролем

Зазвичай мікроелементи з добрив лишаються в ґрунті, доки вони повільно надходитимуть саме до рослини. В основу процесу Microbial Catalyst® покладено унікальну технологію SoluMin® (Soluble minerals), що перетворює нерозчинні мікроелементи на форму, що на 100% розчинна, стабільна та доступна для рослин і мікроорганізмів. 

Generate® застосовує технологію Microbial Catalyst® для стимулювання притаманних ґрунту вже наявних мікроорганізмів шляхом активації ферментативної активності, яка сприяє ефективнішому використанню поживних речовин. Наша запатентована хімія, що лежить в основі технології Microbial Catalyst®, працює як ключ до розблокування ферментів і вивільнення поживних речовин, що в іншому випадку лишалися б зв’язаними в ґрунті. 

Рослини поглинають Generate® через листкову поверхню, після чого відбувається переміщення поживних речовин до кореневої зони. Generate® дає змогу використовувати поживні речовини, що вже є в ґрунті, або максимізувати внесення раніше доданих добрив. 

Фото 2. Порівняння сформованих стручків ріпаку, оброблених Generate® з контролем

Досвід використання на посівах ріпаку 

Прикладом ефективності роботи Generate® є його застосування на ріпаку в провінції Саскачеван (Канада). Упродовж вегетації рослини, оброблені Generate®, мали краще розвинену кореневу систему, краще гілкувалися і сформували більше стручків. У результаті було отримано приріст урожайності в розмірі 224 кг/га. 

Таким чином, застосування Generate® на ріпаку сприяє: 

• підвищенню зимостійкості рослин; 

• активному старту весняної вегетації; 

• збільшенню врожайності; 

• підвищенню вмісту олії; 

• кращому розвитку кореневої системи.  

Статтю надала компанія «АгроПлюсІнвест» 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
7
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ