Техніка

У господарстві «Агрофірма-Надія» зменшили собівартість виробництва завдяки оптимізації передпосівного обробітку ґрунту

За один прохід

За один прохід

 У господарстві «Агрофірма-Надія» зменшили собівартість виробництва завдяки оптимізації передпосівного обробітку ґрунту. 

ТОВ «Агрофірма-Надія», що на Київщині, можна залічити до категорії новаторських, де не побоюються впроваджувати нові технології. Звісно, зміни відбуваються завдяки ініціативам директора Олександра Затишного. Судіть самі: зв’язківець у минулому, 2016 року пан Олександр перебрав на себе керівництво господарством, створене його батьком. Згодом, проаналізувавши слабкі місця виробничої технології, зокрема великі затрати на ґрунтообробіток і його негативний вплив на стан ґрунту, перейшов на ресурсоощадні та ґрунтофільні технології. Замість оранки почав практикувати no-till, застосовувати деструктори стерні, мікоризу, різноманітні біопрепарати на основі азотой фосформобілізаційних бактерій. 

Утім, у процесі роботи помітив і слабкі місця нульової технології. Наприклад, ускладнений процес унесення добрив, не завжди оптимальну структуру ґрунту для проростання насіння і розвитку кореневої системи, повільне прогрівання ґрунту, що затримує сівбу тощо. Особливо помітно такі вади системи проявляються за холодної весни, як от цього року. 

— Під товстим шаром пожнивних решток ґрунт прогрівається набагато повільніше, відтак доводиться сіяти відчутно пізніше, ніж сусіди. Якщо весна прохолодна, посівна відтерміновується ще більше, що може справити критичний негативний вплив на весь подальший розвиток сходів рослин, — говорить Олександр Затишний. 

Відтак директор почав шукати оптимальне рішення, яке дало б змогу, з одного боку, й надалі працювати над відновленням родючості ґрунту, з іншого — якісно та вчасно проводити посівну кампанію. У результаті зупинився на технології strip-till, яка поєднує найкраще від класичного та нульового обробітків ґрунту.  

Костянтин Хоменко, директор компанії «Агротерра» та Олександр Затишний, директор ТОВ «Агрофірма -Надія»

— Тепер ми готуємо ґрунт для майбутньої сівби соняшнику та кукурудзи, нарізаючи смуги з одночасним унесенням міндобрив за допомогою агрегата американського виробника DAWN Equipment — Pluribus Lite Strip-till, — розповідає аграрій. — Помітив, що після нарізання смуг температура ґрунту протягом дня підвищується на п’ять градусів, що дає мені змогу сіяти ярі просапні культури разом із «традиційниками». Натомість ґрунтова волога зберігається, адже міжряддя вкрито пожнивними рештками. Окрім того, для мене важливо, що цим агрегатом можна вносити на поля й курячий послід, який завантажується в причіпну місткість. Таким чином я зможу підживлювати посіви органікою, дбаючи про родючість ґрунту.

Нині для аграріїв зменшення собівартості вирощування сільгоспкультур набирає особливої ваги, зважаючи на зростання затратної частини. Кожне господарство має власні рішення оптимізації виробництва, серед яких зменшення кількості технологічних операцій, норм міндобрив чи корегування систем захисту. Перехід на ресурсоощадні технології дає змогу значно економити кошти. У цьому переконалися і в ТОВ «Агрофірма-Надія». 

— Витрати пального на розгортання решток, нарізання смуг, унесення міндобрив чи органіки за один прохід 16-рядним агрегатом Pluribus Lite Striptill становлять усього 5,3 л/га. За традиційної ж технології пального витрачається в рази більше, не враховуючи амортизації та ремонту трьох залучених агрегатів і потрійних витрат на оплату праці, — коментує Олександр Затишний. — Окрім того, працівники стверджують, що сівалка рухається полем набагато легше, як порівняти з іншими. У цьому, безперечно, велика перевага Pluribus. 

Конструктивна економія 

Додаткової економії пального під час роботи агрегата смугового обробітку ґрунту Pluribus Lite Strip-till його розробники з американської компанії DAWN Equipment досягнули завдяки вдалому конструктивному рішенню: основний робочий орган у нього не лапа, що витрачає дуже багато пального, а два турбодиски, котрі обробляють ґрунт смугами завширшки 18–25 см залежно від глибини обробітку (до 16 см). Завдяки цьому опір, а отже, і витрата пального є набагато нижчими, як порівняти з усіма іншими агрегатами для strip-till, представленими на ринку. Швидкість роботи Pluribus, навпаки, є вищою, сягає 20 км/год. Перевага турбодисків ще й у тому, що після якісного перемішування ґрунту восени чи навесні земля у смугах не твердне, на відміну від проходу лапою. Ґрунт лишається пухким і насиченим вологою, що ідеально підходить для сівби насіння. 

Важливо, що, попри велику ширину захвату, 16-рядний агрегат не потребує потужного трактора. Pluribus може працювати з трактором від 350 к. с., подібні ж агрегати конкурентів агрегатуються з тракторами потужністю від 600 к. с. Для Олександра Затишного це також є перевагою. Продуктивност і 16-рядного Pluribus більш ніж достатньо для потреб господарства. 

— Для агрегата не потрібно надпотужного трактора — на кожну секцію треба всього 15–25 к. с. потужності рушія, що зменшує витрати пального. Працюючи зі швидкістю 16–20 км/год, за годину ми обробляємо в середньому 19 гектарів. Гадаю, що без особливих зусиль можемо зробити до 200 гектарів за світловий день, — переконаний директор. 

Інноваційне рішення 

Компанія «Агротерра» встановила 16-рядний агрегат для смугового обробітку ґрунту Pluribus Lite Strip-till на системоносій LEMKEN Gigant 10 та поєднала його з найточнішою системою дозування добрив Montag. 

— Бункер для дозування Montag, на відміну від інших аналогів, має 24 індивідуальних шнекових дозатори, що розподіляють добриво ідеально по рядках, — пояснює директор компанії «Агротерра» Костянтин Хоменко. — Ми встановили бункер на візок із механічним підрулюванням, він повторює траєкторію руху трактора й агрегата, що дуже сильно допомагає на розворотах. Ба більше, цей комплекс може бути оснащений не лише однією 6-кубовою бочкою, а двома бочками по 4,5 куба і дозувати високоточно навіть диференційовано два види добрива. 

В конструкції DAWN Pluribus Lite Strip-till застосовано турбодиски, а не долотоподібні лапи, опір, а отже, і витрати пального є набагато нижчими

Застосування цієї комплексної технології дало змогу вдвічі знизити норми внесення добрив на полях ТОВ «АгрофірмаНадія», як порівняти із сусідами: із 400 кг/га під кукурудзу до 200 кг/га. Завдяки цільовому внесенню — прямо у зону розвитку кореневої системи рослин — його ефективність буде значно вищою. 

Загалом установлення Pluribus Lite Strip-till на системоносій LEMKEN Gigant 10 (до речі, вперше у Європі) забезпечило низку переваг — від зручності й універсальності агрегатування ґрунтообробного знаряддя з різними місткостями для добрив до можливості скласти весь комплекс до 3-метрової транспортної ширини. 

— Gigant 10 — це носій, розроблений німецькою компанією LEMKEN, призначений для роботи із широкозахватними агрегатами. Основна перевага носія Gigant 10 — у складеному положенні він дає змогу досягти дозволеної транспортної ширини, що становить 3 м складеним та довжиною понад 12 м. З лінійки LEMKEN на цей системоносій можна навішувати дискові борони Rubin і Geliodor, агрегати для передпосівного обробітку ґрунту System-Kompaktor і Korund. Ми додали до цього портфоліо Pluribus Lite Strip-till, — розповідає Костянтин Хоменко. 

Надалі компанія «Агротерра» разом зі своїми американськими партнерами планує розширити обсяги виконаних робіт за допомогою 16-рядного DAWN Pluribus Lite Strip-till до 400 гекта рів на добу.  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ