Техніка

Якість захисту рослин залежить від великої кількості чинників, проте більшість із них можна контролювати за допомогою розпилювачів

Контроль краплі

Контроль краплі

Якість захисту рослин залежить від великої кількості чинників, проте більшість із них можна контролювати за допомогою розпилювачів

Сезон обприскування завжди тримає аграріїв у напрузі: чи дасть погода вчасно вийти у поле, як спрацює «хімія», чи не підведе технічна частина… Ці та безліч інших запитань не дають спокійно спати агрономам та інженерам аж до десикації пізніх культур, бо надто багато чинників впливають на якість захисту. Коли ж голова постійно болить про глобальні речі, не лишається часу для контролю таких параметрів обприскування, як розмір краплі, знесення, випаровування, рівномірність покриття й багато іншого. Однак саме ці моменти суттєво впливають на результат, тож ігнорувати їх — означає власноруч відмовитись від частки врожаю. 

Отже, що таке якісне внесення та як його досягнути? Наприклад, у німецькій компанії Lechler, яка вже понад 140 років тільки розробляє та виготовляє розпилювачі для різних галузей, стверджують, що комплекс захисту рослин складається із засобів захисту, обприскувача і розпилювачів. Кожна частина комплексу — однаково важлива, і якщо хоча б одна частина не працюватиме як потрібно, можна очікувати щонайменше втрат: ефективності засобів, урожаю, фінансів тощо. На жаль, саме вибору розпилювачів приділяють найменше уваги, хоча тут немає нічого складного. Всього три пункти: правильний калібр, тип і вчасна заміна дозволять вам досягти максимально рівномірного внесення з мінімальними втратами, тобто — ЯКІСНОГО. 

Обираємо калібр 

Калібр — це пропускна спроможність розпилювача. Тобто — кількість літрів рідини, що за одиницю часу здатен пропустити розпилювач за певного тиску. Калібр розпилювача можна визначити за кольором — виробники дотримуються єдиного стандарту, тому помилитись важко. У цьому разі тип розпилювача не має значення: щілинний, двофакельний, інжекторний, струменевий, асиметричний — колір розпилювача свідчить тільки про його пропускну здатність. 

Для підбору калібру розпилювачів можна скористатись універсальним калькулятором Lechler. Це якісний інструмент, що дозволить підібрати розпилювачі для всіх видів унесення. Користувачу доведеться тільки завантажити калькулятор на смартфон, обрати тип обприскувача, встановити потрібні значення на трьох «повзунках» — норму виливу на гектар, швидкість руху і відстань між розпилювачами на штанзі. Зазвичай відстань становить 50 см, проте якщо техніка з американського ринку, відстань може бути 38 см. Також є чимало новітніх систем для покращення якості внесення, і там розпилювачі можуть встановлювати на відстані 25 см один від одного. 

Від розміру крапель залежить знос й відповідно безпека довкілля і сусідніх полів

Отже, коли всі дані введено, програма пропонує низку калібрів і розпилювачів, які відповідають указаним параметрам. Користувач може обрати ті, що найбільше відповідають його потребам. Залежно від типу розпилювача ефективний діапазон робочого тиску може значно відрізнятись, тож потрібно звертати на це увагу. Наприклад, на полях зі складною топографією обприскувач на різних ділянках буде рухатись із різною швидкістю — варто обирати розпилювачі, що якісно працюють у широкому діапазоні тисків. 

Під час продажу обприскувачі часто комплектують кількома «стандартними» розпилювачами, що рідко відповідають реальним потребам конкретного господарства. Іноді аграрії працюють зі зменшеними або збільшеними нормами, подекуди поля не дозволяють їздити швидко або навпаки. Також трапляється, що обприскувач не здатен виконати внесення саме через неправильний калібр розпилювачів. Тому краще купувати обприскувач без розпилювачів, і потім за допомогою калькулятора індивідуально підібрати саме під свої потреби. 

Тип розпилювача 

Наприклад, компанія Lechler на сьогодні пропонує широку лінійку розпилювачів: щілинні, інжекторні, асиметричні та симетричні, багатофакельні, струменеві, дефлекторі й інші. Однак усе починалось із найпростіших — щілинних моделей, які дають краплю розміром 50–100 мкм. Такі розпилювачі мають певні переваги: досить дрібна крапля дає хорошу якість покриття і високу ефективність контактних препаратів. Проте має низку недоліків. 

Задля уникнення нерівномірного розподілу крапель робочого розчину та дотримання встановлених норм виливу потрібно періодично контролювати зношення розпилювачів та вчасно їх замінювати

Наприклад, під час обробки у вітряну погоду відбуваються значні втрати на знесення дрібних крапель, і чим менший розмір краплі, тим більша відстань, на яку її зносить. Наприклад, краплі розміром 50 мкм за вітру 3 м/с зносяться на 20 м і далі, тоді як краплі у 150 мкм — на 2–3 м, а 400 мкм — лише на 0,3–1 м. Ще одна загроза полягає у випаровуванні крапель. Наприклад, краплі розміром 100 мкм за температури +20 °С і відносній вологості 70% випаровуються протягом 20 с, а за відносної вологості 40% — усього за 9 с. Практика показує, що за несприятливих умов втрати робочого розчину через знесення та випаровування можуть сягнути понад 60%. Це прямі втрати ЗЗР, зниження врожайності та негативні екологічні наслідки: препарат із поля випаровується, зноситься і конденсується на сусідньому полі, у водоймі, місцях проживання людей… 

З цим борються збільшенням розміру крапель робочого розчину. Виробники ЗЗР переходять від контактних до системних препаратів, які можна застосовувати з великими краплями. Для цього було розроблено інжекторні розпилювачі, що здатні утворювати краплі розміром 300–800 мкм унаслідок змішування робочого розчину з повітрям. Такі краплі значно важчі та швидші, вони перебувають у повітрі мінімум часу і практично миттєво потрапляють до цільової поверхні. З тим тривалість випаровування великої краплі значно довша, що гарантує вдалий трансфер діючої речовини у рослину. 

Інжекторні розпилювачі за рахунок наповнення робочого розчину бульбашками повітря утворюють великі краплі, які швидко досягають цільової поверхні практично без зносу і випаровування

До недоліків інжекторних розпилювачів може належати їх низька ефективність під час унесення чисто контактних препаратів. У цьому разі краще працювати з дрібною краплею, щоб збільшити щільність покриття. Проте вузьке «вікно» для внесення (з 01:00 до 04:00) суттєво впливає на продуктивність обробки й фактично не дає виконати операцію захисту вчасно. 

Однофакельні розпилювачі розподіляють робочий розчин по ширині нерівномірно, тому всі вони працюють із перекриттям. Оптимальна висота до цільової поверхні має дорівнювати відстані між форсунками. Якщо ж працювати двофакельними розпилювачами, тут є момент: для обробки фунгіцидами колосових зернових він підійде краще, але якщо обприскувач не здатен точно витримувати висоту над цільовою поверхнею, можуть виникнути проблеми. Наприклад, асиметричний двофакельний розпилювач дає значну нерівномірність покриття в разі відхилення по висоті більше ніж 25 см. Тому такі розпилювачі варто застосовувати тільки з технікою, що здатна чітко витримувати висоту штанги по всій її довжині. 

Коли потрібна заміна 

Фахівці стверджують, що замінювати розпилювачі варто за потреби. Наприклад, коли розпилювач дає похибку у виливі більшу за 10% в більший або менший бік свого табличного значення. Розпилювачі зношуються нерівномірно: по краях — більше, по центру — менше. Відповідно, по краях буде більший вилив, і це може спричиняти «підпал» рослин, а по центру кількість робочого розчину буде меншою від норми, і ті самі бур’яни можуть стати резистентними. 

За кількістю оброблених гектарів або використаного робочого розчину обчислювати строк експлуатації розпилювачів практично неможливо. Були випадки, коли порушення рекомендацій виробника ЗЗР «вбивали» комплект розпилювачів за два внесення. Бакову суміш зробили у надто холодній воді, «хімія» випала осадом, навесні цей осад відпрацював як абразив і стер новий комплект розпилювачів. Тому, щоб не мати проблем від нерівномірного розподілення робочого розчину, варто закладати кошти на щорічну заміну розпилювачів або проводити інструментальну діагностику розпилювачів перед кожним сезоном. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ