Техніка

Аби імпорт нішевої сільгосптехніки в Україну приносив стабільний дохід, слід забезпечити високий рівень підтримки й подбати про диверсифікацію

Від імпорту до власного
виробництва

Від імпорту до власного<br>виробництва

Аби імпорт нішевої сільгосптехніки в Україну приносив стабільний дохід, слід забезпечити високий рівень підтримки й подбати про диверсифікацію.

Аналізуючи розвиток бізнесу з імпортування сільгосптехніки, є розуміння, що для більшості вузькоспеціалізованих машин потрібно створювати таке саме сервісне підтримання, як і для поширених тракторів і комбайнів, але співвідношення обсягів продажів до інвестицій тут зовсім інше. Якщо ж говорити про бурякозбиральну техніку як одну з найскладніших у рослинницькій галузі, тут додається потреба в спеціалістах найвищої кваліфікації, які здатні розібратися з будь-яким питанням обслуговування й експлуатації цих машин.

Компанія «РОПА Україна» створила успішний бізнес, у якому далеко не останню роль відіграють люди. Працюючи з такою складною й недешевою технікою, доводиться приділяти багато уваги саме професійній підготовці персоналу.

Віталій Орловський, директор ТОВ «РОПА Україна»

Коли компанія «РОПА Україна» 2003 року розпочинала свою діяльність, площі під цукровим буряком становили близько 900 000 га. Це був хороший ринок для бурякозбиральних комбайнів, і за кілька років «розкрутили» бренд ROPA, зробили його корисним і вигідним для аграріїв. Географія продажів охопила весь чорноземний пояс України з достатньою кількістю вологи для вирощування цукрового буряку, включно із західними, центральними й східними регіонами — від Львівської до Харківської та Сумської областей. Досягли такого результату завдяки створенню сильної сервісної підтримки: сучасні бурякозбиральні комбайни є надто складними машинами, і в процесі експлуатації виникає безліч запитань, починаючи від налаштувань і закінчуючи заміною зношених деталей.

Спочатку знайшли кількох хороших спеціалістів, які тривалий час навчались у Німеччині та навіть попрацювали на заводі, де виготовляють комбайни ROPA. Повернувшись в Україну, вони передавали свої знання колегам, збільшуючи кількість фахівців цього напряму. Так було створено колектив професіоналів, які здатні оперативно вирішувати завдання будь-якої складності. Усі сервісні бригади ROPA працюють із бази, що в Київській області. Це пов’язано з особливостями роботи протягом року.

Сезон збирання буряків триває близько трьох місяців, і у цей період доводиться їздити до аграріїв у поля. Весь інший час спеціалісти ремонтують бурякозбиральні комбайни на базі «РОПА Україна». Багато клієнтів привозять свою техніку для післясезонних ремонтів. Ураховуючи напрацювання, це буває необхідним чи не щороку. Наприклад, якщо комбайн за сезон збирає буряки з 1000 га, він пропускає крізь себе десятки тисяч тонн коренеплодів і ґрунту. Перед наступним сезоном машину бажано ретельно перевірити й за потреби замінити зношені частини. Якщо цього не зробити, цілком можливо, що доведеться зупинятись посеред наступного сезону, і це потягне за собою небажані наслідки. Тому в міжсезоння спеціалісти компанії ремонтують 25–40 машин клієнтів у власній майстерні. Також практикують виїзди до клієнтів, коли є потреба ремонтувати гідравліку, електрику або електроніку.

«РОПА Україна» не тільки продає й обслуговує техніку. Є власне агровиробництво з цукровим буряком у сівозміні. Тож про експлуатацію бурякозбиральних комбайнів ROPA тут знають не лише з відгуків покупців, а й із власного досвіду. Подібне «занурення» допомагає зрозуміти всі тонкощі експлуатації, і покупці техніки завжди впевнені, що в будь-якій ситуації вони завжди отримають кваліфіковане рішення від дилера.

Через поступове скорочення експорту й внутрішнє споживання цукру посівні площі під цукровим буряком скорочувались. Відповідно попит на спеціалізовану техніку також зменшувався, тому було ухвалено рішення про розширення лінійки брендів. 2008 року компанія «РОПА Україна» стала дилером ще двох відомих виробників — Horsch і Bergmann й запропонувала аграріям ще більше техніки, перевіреної власним досвідом. Одночасно було створено окрему сервісну службу для техніки Horsch.

З 2011 року компанія продовжила розвиток і запустила власне виробництво сільгосптехніки, а саме виробництво культиваторів ALLIGATOR для передпосівного обробітку ґрунту. Насамперед культиватори призначались для підготовки полів до сівби цукрового буряку, однак вони добре себе показали в підготовці ґрунту під інші культури. Коли власник німецької компанії ROPA дізнався, що українське представництво має бажання створювати власну техніку, він поділився не лише досвідом, а й подарував кілька вживаних станків, що значно спростило старт проєкту. За короткий час було виготовлено значну кількість культиваторів, що успішно працюють на агропідприємствах України.

2017 року було введено у виробництво пристрій для внесення рідких добрив — на сьогодні компанія розробила серію таких машин. Це моделі DRAGON із шириною захвату 18 м і баком на 6000 л, KRAKEN із шириною захвату 12 м і баком на 3200 л, а також MANGUST з 800-літровим баком і шириною захвату 6 м для невеликих фермерських господарств. Від початку виробництва було виготовлено й продано понад 40 машин. Географія продажів — практично вся Україна. Кілка одиниць відправили у Литву й Угорщину. Цього року ці машини було представлено на виставці AGRITECHNICA в Ганновері, тривають перемовини з німецьким покупцем. Тож є сподівання, що машини українського виробництва будуть активно експортувати у Європу.

Торік продажі техніки сильно впали, що спостерігалось по всьому українському ринку. Проте сіяти ніхто не відмовився, тому акцент роботи змістився в бік ремонтів і постачань запчастин. Це утримало спеціалістів, і дало змогу компанії працювати далі в непростих умовах воєнного часу. Водночас спостерігається формування відкладеного попиту, який буде реалізовуватись після перемоги у війні і відновлення продажів української аграрної продукції на світових ринках.

Попит на бурякозбиральні комбайни в Україні протягом останніх п’яти років був досить слабким через постійне скорочення посівних площ. Аграрії працювали на машинах, які вони мали, і цього було загалом достатньо для фактичних обсягів збирання. На сьогодні спостерігається значне зношення парку бурякозбиральних комбайнів, і підійшов час їх заміни. Однак цього року на світовому ринку також різко виріс попит на цю техніку — річний обсяг виробництва ROPA було продано в перші місяці року. Коли покупці кинулись шукати вживані машини, їх теж не було. Агровиробники з Єгипту, Туреччини й Китаю «підчистили» практично все, що хоч якось рухалось і було здатним до відновлення. Наступного року ситуація, найшвидше, не зміниться, бо заводи не можуть так швидко нарощувати власні потужності. До того ж певні складники — у дефіциті, що зменшує можливості для нарощування обсягів виробництва. Крім того, потрібно зрозуміти, що загальний попит на техніку реально збільшився, і це не випадкове коливання ринку, а стійкий тренд.

Однак, незважаючи на це, компанія «РОПА Україна» планує наступного року й далі постачати бурякозбиральні комбайни, і на сьогодні вже сформовано попередній пул замовлень.

ropa.in.ua

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ