Агромаркет

Вибір кросу — питання прибутку

Вибір кросу — питання прибутку

Як успішно вирощувати курей Lohmann Brown і налагодити плідну співпрацю з постачальниками кросу, розповіла директор приватного підприємства «Біла Каста» Олена Ващенко.

Приватне підприємство «Біла Каста», що в с. Каравелівка Вінницької області, являє собою сучасне господарство з вирощування курей-несучок кросу Lohmann Brown. На сьогодні тут утримують 55 тис. голів птиці. Розміщується вона на 5-ярусному клітковому обладнанні українських виробників. Нині вже завершено повну реконструкцію ще кількох пташників, де найближчим часом утримуватимуть удвічі більше птиці. 

Молоде підприємство «Біла Каста» докладає зусиль, щоб отримувати високоякісну продукцію птахівництва. Також у компанії налагоджено молочне виробництво. Якість виробленої продукції для них — на першому місці, бо це насамперед питання здоров’я нації. Тож про принципи роботи, технологічні аспекти виробництва та плани розвитку підприємства Олена Ващенко розповіла журналу «Наше Птахівництво». 

– Олено Миколаївно, розкажіть, де купуєте молодняк? Якими критеріями керувалися у виборі постачальника кросу? 

 

– Уже не перший рік добовий молодняк на наше підприємство постачає польська компанія Drobiarstwo Opolskie, і ми дуже задоволені співпрацею саме з нею. По-перше, компанія надає повний технічний супровід протягом усього періоду вирощування птиці, а також надає підтримку та консультації з технологічних питань або в разі виникнення проблем із птицею. 

По-друге, ми завжди впевнені у якості молодняку: отримуємо поголів’я здорове та вільне від таких інфекційних захворювань, як Sallmonella, Mycoplasma, хвороб Ньюкасла, Марека й ін. 

Нині на птахівничому ринку України існує дуже багато постачальників птиці. Перед тим як планувати завезення добового молодняку, ми збирали інформацію про кроси, надійність компаній, спілкувалися з колегами, дізнавалися про виробничі показники продуктивності тієї чи іншої птиці тощо. Спеціалісти нашого підприємства виїжджали до постачальників кросу, дивилися, у яких умовах вирощують птицю, які нюанси її утримання та як птиця поводиться в стресових ситуаціях. Після чого узагальнили всі супутні чинники, зупинивши свій вибір на компанії Drobiarstwo Opolskie. 

– Які переваги кросу Lohmann Brown, порівнюючи з іншими? 

 

– Насамперед птиця цього кросу забезпечує нашому підприємству задовільний рівень рентабельності. Висока та рання несучість (у 116 діб) досягається за найменших, як порівняти з іншими кросами, витрат на утримання. 

Повний цикл вирощування птиці в нашому господарстві становить 560 діб. Потім ми здаємо її на м’ясокомбінат, тому що власного забійного цеху не маємо. Однією з найважливіших характеристик кросу є те, що птиця має дуже високу життєздатність як за період вирощування, так і за продуктивний період — 96–98%. 

Також птиця цього кросу практично не схильна до стресових чинників, спокійна, легко переходить на інший склад раціону та стійка до несприятливих умов. Несе великі яйця з міцною коричневою шкаралупою, що для нашої місцевості — важливо. Зауважу, якщо проаналізувати споживання харчових курячих яєць по регіонах, то виявиться, що на Заході України віддають перевагу більш коричневому забарвленню яйця, а на Сході — білому, хоча поживні якості однакові: все залежить від кормової бази. Проте кожен регіон має свої уподобання. 

Якщо кілька років перед птахофабриками країни висували завдання виробляти якомога більше харчових яєць будь-якими способами, то завдання сьогодення — дати  продукцію відповідно до обґрунтованих норм харчування, з низькою собівартістю й високими харчовими якостями, саме в такому напрямі намагається працювати ПП «Біла Каста». Такі параметри ми саме отримуємо від нашого кросу, і це повністю задовольняє споживача. 

Багато позитивних відгуків щодо вирощування цієї птиці можна почути і від простих селян, які кажуть, що ця середніх розмірів птиця добре адаптується до домашніх умов, невибаглива в годівлі, потребує мінімальних фінансових і фізичних витрат. 

– Розкажіть докладніше про технологічні параметри вирощування птиці. 

 

– Правильний температурний режим — найважливіший показник в утриманні птиці. Згідно з технологічними вимогами цього кросу, температура в пташнику не має перевищувати +16…+21 °C, а вологість повітря — не більша за 70%. У зимовий час ми опалюємо приміщення так, щоб не порушувати оптимальні параметри мікроклімату. Впродовж вирощування молодняку й протягом продуктивного періоду не застосовуємо препарати, що містять антибіотики. Підтримуємо на високому рівні імунну систему птиці, додаючи вітамінно-мінеральні комплекси згідно з рекомендаціями постачальника. 

Хочу зазначити, що птиця цього кросу дуже швидко адаптується до стресових ситуацій і стійко витримує перепади температур навколишнього середовища. 

– За якою ціною купуєте добовий молодняк? 

 

– Ціну спочатку узгоджуємо з постачальником кросу на кожну партію — вона залежить від кількості курчат, курсу валют, умов доставки тощо. 

На мою думку, краще заплатити дорожче за якісну птицю, від якої ми отримаємо високі виробничі показники, ніж заощадити й не отримати бажаної продуктивності. 

– Ви купуєте готові корми для птиці чи складаєте раціон і готуєте корм власними зусиллями? 

 

– Комбікорми для усіх вікових груп птиці ми повністю закуповуємо на одному з вітчизняних комбікормових заводів. Там працюють дуже грамотні технологи й ветеринарні лікарі, які постійно надають професійний супровід і консультації нашим спеціалістам із годівлі, допомагають із рецептурами тощо. 

Якість комбікормів не перевіряємо на господарстві, а відправляємо зразки корму в державні лабораторії ветмедицини району й області. Вважаю, що основний показник якісного, безпечного та збалансованого комбікорму — це отримання високих продуктивних показників у птиці. 

Щодо споживання корму, то витрати мінімальні: так, із першого по 20-й тиждень життя птиця споживає 7,4–7,8 кг комбікорму, а в період продуктивності, тобто для отримання одного харчового яйця, всього 110–120 г на день залежно від поживності корму. 

– Розкажіть про плани на майбутнє. 

 

– Ми розвиваємося відповідно до бізнес-плану підприємства. З дня на день плануємо вже завезти й посадити на вирощування птицю у відреставрованих двох корпусах птахофабрики. 

Нині будуємо власний міні-комбікормовий завод потужністю три тонни на годину. Самі виготовлятимемо корми для всіх вікових груп птиці. Для нас це вигідно, бо ми ще маємо можливість забезпечувати наше підприємство зерновими культурами з власних полів. 

Плануємо наростити обсяги виробництва продукції. Сьогодні реалізовуємо вироблену продукцію (під торговою маркою «Ронко») через гуртових покупців і працюємо із супермаркетами, а також плануємо зробити власну торговельну мережу магазинів. Вболіваємо за збереження репутації виробника на птахівничому ринку, завдяки цьому робимо акцент на якості нашої продукції. 

Відповідно до вимог Держпродспоживслужби на нашому підприємстві вже кілька років працює система сертифікації та стандартизації НАССР, яка передбачає аналіз ризиків, небезпечних чинників і критичних точок контролю, та вже сьогодні ми розробляємо документацію на впровадження міжнародної системи ISO з метою розширення ринків збуту, бо бачимо зацікавленість у нашій продукції в іноземних покупців. 

Наталія Жейнова

журнал “Наше Птахівництво”, травень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ