Агромаркет

Фаги проти бактерій

Фаги проти бактерій

Застосування бактеріофагів як кормових добавок впливає на збереження мікробіоми кишківника птиці, сприяє поліпшенню здоров’я тварин і людей, екологічності довкілля й сприяє зменшенню зайвого застосування антибіотиків.

Бактеріофаги було відкрито ще 1915 року. Нещодавно відновився інтерес до застосування фагів і досконало вивчено їхній механізм дії. Нині створено чимало препаратів на основі бактеріофагів, і вони можуть застосовуватись як для профілактики, так і для лікування. «Протеон Фармасютікалс» є передовою компанією із застосування бактеріофагів як кормових добавок для зменшення патогенних бактерій у харчових тваринах для безпеки споживачів й економічних вигод для виробників. Бактеріофаги — ефективні протибактерійні агенти, застосування яких не приводить до формування резистентності у хвороботворних бактерій. Засоби на основі бактеріофагів не є хімічними речовинами, не залишають шкідливих слідів в організмі птиці та довкіллі. Також вони є абсолютно безпечними та нетоксичними як для тварин, так і для людей. Бактеріофаги є природними та генетично не модифікованими організмами.  

Схема роботи фагів

У кишківнику курки знайдено близько 915 видів мікроорганізмів. Установлено високий рівень бактеріальної різноманітності індивідуального мікробіому (89%) кишківника птиці, а Salmonella та Escherichia є тільки його невеликою частиною. Проте вони здатні завдавати суттєвих збитків господарствам. Станом на 31 січня 2019 року було підтверджено 72 випадки захворювання сальмонели у низці провінцій і територій США і Канади. Також нещодавно було виявлено сальмонелу в сирому м’ясі індиків. У четвертому кварталі 2018 року Компанія Jennie-O відкликала близько 164 210 фунтів продуктів у штаті Міннесота й близько 147,276 фунтів — у Вісконсин, вироблених із сирого індичого м’яса. 

У першому кварталі 2019 року Компанія Butterball, штат Північна Кароліна, відкликала близько 78,164 фунтів продуктів із сирого індичого м’яса через підозру зараження Salmonella Schwarzengrund. Шестеро інфікованих осіб Salmonella Schwarzengrund було зареєстровано в трьох штатах. У цих випадках сальмонела, яку було відібрано з проб середовища, людей і м’яса тварин, мала високий рівень антибіотикорезистентності. Безконтрольне застосування антибіотиків у світі призвело до формування антибіотикорезистентності в найпоширеніших патогенних бактерій. Тому нині в птахівництві інвестуються значні кошти, щоб зменшити застосування цих ветеринарних препаратів. До того ж антибіотики можуть завдати шкодити мікробіому кишківника птиці, що, у свою чергу, призводить до зростання кількості патогенів і створює передуомови для антибіотикорезистенції. 

«Протеон Фармасютікалс» уже пропонує ефективні фагові препарати, що здатні знешкоджувати цей небезпечний бактеріальний збудник, не завдаючи шкоди мікроорганізму в кишківнику птиці. Компанію «Протеон Фармасютікалс» засновано 2005 року, від тоді вона провадить прецезійну біологію та інженерію бактеріофагів для промислового птахівництва. Фаги відбирають, виводять і моделюють методами in silico з допомогою комп’ютерного аналізу. Компанія створила одну з головних у світі бактеріофагову лабораторію, сертифіковану відповідно до Good Laboratory Practices і ISO 9001, вже має численні патенти з розробки фагових й інженерних рішень із застосування фагів. У компанії застосовують геноміку, передові інструменти мікробіологічної селекції та біоінформатику для розробки своїх препаратів на базі фагів.

У портфелі «Протеон Фармасютікалс» — інноваційна кормова добавка BAFASAL™, що як активні речовини містить потужний бактеріофаговий коктейль. Її можна застосовувати для всіх видів і кросів птиці. Додають її у питну воду. Цей препарат знешкоджує близько 99% найпоширеніших патогенних типів бактерій Salmonella, небезпечних, зокрема, для здоров’я людей і тварин. BAFASAL™ має профілактичну й інтервенційну дію і тому є прогресивним сучасним препаратом для лікування Salmonella. До того ж він не має побічних ефектів. Під час випробувань і комерційного застосування цього препарату було виявлено 200-разове зменшення кількості сальмонели, а також поліпшення показників конверсії корму й зменшення падежу птиці. У 2015 році засіб було зареєстровано в Україні, наразі триває його реєстрація у ЄС (подано заявку у Європейську Агенцію Безпеки Харчування (EFSA)). 

Доведена ефективність  

Було проведено дослідження препарату на племінному стаді — на птиці віком 40 тижнів. До дослідження було залучено шість пташників. Птиці з чотирьох пташників випоювали BAFASAL™ у дозі 1 л на 50 тис. голів один раз на два дні протягом трьох тижнів, а два пташники були контрольними: птиця, яку утримували в них, препарат не отримувала. 

У результаті дослідження встановили, що показник інкубації/несучості яєць суттєво поліпшився у всіх досліджуваних чотирьох пташниках, порівнюючи з контрольованими. Тобто найкращі показники продуктивності спостерігались у птиці, якій випоювали коктейль бактеріофагів. Також у Польщі було проведено дослідження засобу на курях-несучках. Брали три окремих ферми, у яких виявляли Salmonella Enteritidis. На початку та в кінці дослідження проводили аналіз ПЦР. Матеріалом дослідження був курячий послід із кожної ферми. На фермах із позитивними результатами на сальмонелу було використано BAFASAL™ через систему напування. Препарат давали птиці через день протягом 21 дня, після чого оцінювали результат. І якщо раніше було ідентифіковано Salmonella у 67% популяції несучок, то після застосування BAFASAL™ на інфікованих фермах було повністю знищено Salmonella в популяції курей. Дослідження підтвердило високу ефективність бактеріофагового засобу BAFASAL™ для знищення Salmonella в курей-несучок. Також проводили дослідження й на бройлерах. Для цього залучили 12 пташників по 50 тис. курчат у кожному. У два пташники подавали тільки BAFASAL™ до корму як кормову добавку, не додаючи жодних антибіотиків (дослідна група). В десяти інших пташниках застосовували стандартну схему годівлі з додаванням антибіотиків без застосування бактеріофагового препарату (контрольна група). У результаті було виявлено поліпшення конверсії корму, відсутність діареї у птиці, а також зменшення відсотка падежу в тій групі, де застосовувався BAFASAL™. Також ця птиця мала здорову печінку. 

Таким чином, було встановлено, що досліджувана кормова добавка сприяє зменшенню загибелі птиці, поліпшує її продуктивність, конверсію корму, якість м’яса й несучість і захищає від сальмонели. Також згідно з тестуванням засіб не має побічних ефектів навіть за дози, що в 10 тис. разів більша від рекомендованої. Препарат повністю біорозпадний. Він сприяє зменшенню негативного впливу на якість харчових продуктів і допомагає зменшити, або й взагалі відмовитися від антибіотиків. 

Том Кук, віце-президент із глобального розвитку бізнесу

журнал “Наше Птахівництво”, травень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ