Агромаркет

Тенденції на ринках ЗЗР і мікродобрив

Тенденції на ринках ЗЗР і мікродобрив

2013 рік стане черговим етапом зростання ринку засобів захисту рослин (ЗЗР) в Україні. Експерти прогнозують, що об’єм ринку в грошовому вираженні здолає рубіж в $1 млрд. Поруч із пестицидами набирає обертів і ринок мікродобрив, продукти для основного та листкового підживлень і фертигації демонструють зростання до 40%. Хто з гравців утратив позиції, а хто вирвався в лідери та які основні тренди на цих ринках?

Тенденції на ринках засобів захисту 24 травня 2013 року в готелі «Прем’єр Палас» у Києві відбулася конференція «Захист рослин та спеціальні добрива 2013», організатором якої виступила інформаційна компанія «Інфоіндустрія».
Квітень і травень — традиційно пікові місяці за поставками та внесенням ЗЗР і мікродобрив. То ж у розпал сезону спеціалісти компаній-постачальників й агровиробники обговорити нагальні питання вибору препаратів, їх застосування, реєстрації, спільного внесення ЗЗР і мікродобрив. Пропонуємо читачам газети «АгроМаркет» ознайомитися з основними тезами виступів експертів ринків ЗЗР і добрив ІК «Інфоіндустрія».

Таблиця. Топ-20 імопртерів мікродобрив для позакореневого підживлення та фертигації за 2012 Таблиця. Топ-20 імопртерів мікродобрив для позакореневого підживлення та фертигації за 2012

У своїй доповіді Вадим Скрипник, експерт ринку ЗЗР інформаційної компанії «Інфоіндустрія», виділив основні тренди розвитку ринку пестицидів. Він зазначив, що витрати на застосування ЗЗР окуповуються аграріями в 5—13 разів. Виробники пестицидів на сьогодні пропонують агровиробникам близько 5 тис. різноманітних препаратів із приблизно 70-ти хімічних інгредієнтів. За даними Міністерства екології та природних ресурсів України, протягом 2000—2011 рр зареєстровано (перереєстровано) 3316 пестицидів й агрохімікатів. Протягом 2012 року в нашу країну імпортовано 78 850 т пестицидів. Найпопулярнішими препаратами були ЗЗР на основі гліфосату, ацетохлору, циперметрину, тебуконазолу. Минулого року українські аграрії користувалися продукцією провідних світових виробників, хоча застосування генеричних препаратів залишається на досить високому рівні — понад 40%. У структурі імпорту традиційно й переконливо переважають гербіциди.

За 2005—2012 рр об’єм ринку ЗЗР зріс практично в чотири рази. Невеликий спад спостерігався лише 2009-го, кризового року, коли всі підприємства відчували проблеми з фінансуванням. Але 2010 року ринок повернув собі втрачені позиції. Порівняно невелике зростання продовжилося минулого року, і передбачалося, що імпорт сягне 100 тис. тонн, а об’єм ринку — $1 млрд, але природно-кліматичні умови, зокрема посуха, не дозволила ринку сягнути цих показників. Аби не підвищувати собівартість зерна з гектара, господарства в передчутті невисокого врожаю економили на всьому, зокрема й на засобах захисту рослин. Крім того, за високих температур і відсутності вологи хімічні обробки втрачали будь-який сенс.
Поточного сезону імпорт ЗЗР в Україну б’є всі рекорди. Якщо минулого року на кінець квітня було завезено близько 35 тис. тонн пестицидів, то нині цей показник перебуває на рівні 50 тис. тонн. Прогнози експертів ринку про те, що 2013 рік стане роком, коли буде подолано рубіж у 100 тис. тонн імпорту пестицидів на загальну суму понад $1 млрд, найімовірніше, здійсниться, принаймні погодні умови цьому поки що сприяють.
Поточного року дещо змінився рейтинг лідерів компаній-імпортерів ЗЗР, порівняно з аналогічним періодом минулого року. «БАСФ» і «Сингента» зберегли свої лідерські позиції, але до чільної п’ятірки увірвався «Кернел-Трейд». Таким чином холдинг здешевив витрати на хімічну обробку культур. (слайд 9)

Обсяг імпорту ЗЗР основних компаній-імпортерів за 4 місяці 2013 року Ринок водорозчинних добрив для листкового підживлення та фертигації в Україні в останні роки демонструє хороші темпи зростання, постійно реєструються нові препарати. Однак через різноманітність торгових марок, препаративних форм і способів застосування кінцевому споживачеві непросто зробити вибір. У своїй доповіді про ринок спеціальних добрив Любов Грєбєннікова — експерт ринку добрив ІК «Інфоіндустрія» — розповіла, що роль мікродобрив у живленні рослин нині посилюється. Цьому сприяють їх доведена біологічна роль й економічна ефективність і загалом недостатнє забезпечення ґрунту мікроелементами. Крім того, використання нових високоврожайних гібридів культур із підвищеним виносом елементів живлення з ґрунту, що потребують ретельнішого підходу до внесення поживних речовин, теж стимулюють зацікавлення виробників у мікродобривах.
Об’єм ринку спеціальних добрив минулого року становив $46 млн. До 2008 року імпорт цих добрив в Україну був близько 16 тис. тонн. 2008 року він різко впав через фінансову кризу й 2009-го перебував на рівні 4,4 тис. тонн. За останні три роки ринок відновився, імпорт був навіть більший, у грошовому вираженні він теж зростає. Минулого року в Україну було завезено приблизно 1 млн 700 тис. тонн добрив, 2% з них становили спеціальні добрива. Половина імпортованих мікродобрив — гранульовані продукти для основного внесення й майже стільки ж займають добрива для листкового підживлення та фертигації. Зростання сектора добрив для газонів щороку становить близько 10%, гранульовані для основного внесення за різними даними від 20 до 40% на рік. Групу добрив для листкового підживлення та фертигації можна поділити на чотири сегменти:
• це NPK із мікроелементами,
• окремо мікроелементи,
• монодобрива,
• добрива з NPK, мікродобривами й органічними кислотами.
Динаміка імпорту ЗЗР в Україну в 2005—2012 рр., т. Добрива NPK у загальному об’ємі імпорту становлять близько половини загальних поставок. Їх форма в основному суха — це гранульовані або кристалічні NPK-продукти.
Імпортують такі добрива в Україну 60—80 компаній. На ринку сьогодні представлено понад 100 марок мікродобрив (115—120). Однак лідери ринку не втрачають своїх позицій і мають стабільні продажі. Це компанії «Агронта» (польські добрива «Адоб»), «Ерідон» (в основному завозять бельгійські мікродобрива) і компанія «АгріСол».
Торгові марки-лідери спецдобрив Значну частку імпорту цих добрив становлять добрива в формі рідини, хоча ще чотири роки тому ситуація була трохи іншою — в основному переважали кристалічні продукти. Уносити продукти в формі рідини — досить зручно, особливо на великих площах: удається уникнути часу на розчинення та є гарантія, що добриво вже розчинено. У всьому світі найбільшим дефіцитом елементів живлення є бор, цинк і залізо — препарати із залізом охоплюють до 40% ринку. Ситуація в Україні трохи інша. Найбільшим попитом користуються добрива з високим умістом бору — їх приблизно 20 найменувань і цинком — 9.
Частка ринку добрив з умістом органічних речовин зростає найшвидше — удвічі за об’ємами, і 2012 року в Україну їх було імпортовано 700 т. Завозять у нашу країну в основному європейські добрива з Польщі, Норвегії, Угорщини й Італії. Проте експерти прогнозують збільшення імпорту китайських продуктів.
В Україні ще 10 років тому мікродобрива виготовляла єдина компанія — «Реаком». Сьогодні таких виробників близько 20-ти. Лідерами ринку є «Реаком», «Квадрат», «Новоферт».

Тенденції на ринках ЗЗР і мікродобрив

 

 

 

 

 

Яна Жовнірук

газета “АгроМаркет” червень, 2013 року

     

 

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі “АгроМаркет” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/magazines належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал “АгроМаркет” з гіперлінком https://agrotimes.ua/magazines . Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому “АГП Медіа” .

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ