Агромаркет

Глобальне потепління

Глобальне потепління

Лідери росту та падінь акцій агрохолдингів у травні та прогноз на червень.

Травень сприяв певному «відтаненню» цін на акції українських підприємств за кордоном. Безумовно, говорити про суттєві нові здобутки на фоні «великого кіпрського падіння» не варто. Проте на фоні «скромних» + 5,93% індексу WIG за вказаний вище період можна дійти висновку, що папери українських аграрних компаній «почувалися комфортно». Окремого компліменту заслуговують інвестори зі значною витримкою, які змогли вчасно ввійти в позицію, заробивши щонайменше 10% на тих, хто піддався паніці. Зрештою настрої, що ґрунтувалися на фундаментальних причинах зростання, перемогли песимізм учасників ринку та розігрівають його для нових розміщень осені поточного року.
Таблиця. Котирування акцій агрохолдингів 22.04—22.05.2013

Таблиця. Котирування акцій агрохолдингів 22.04—22.05.2013

У лідерах за підсумками місяця стали «блакитні фішки» «Кернел» (+ 20,3%) та «Астарти» (+ 15,8%). Обидві компанії наполегливо працюють над своїм іміджем, операційними та фінансовими показниками, тому спромоглися серйозно відірватися від своїх «колег по цеху». Причому для «Кернелу» — це окрема заслуга довіри до Андрія Веревського та команди його менеджерів, які переконали інвесторів у надійності акцій холдингу попри слабкі операційні результати останнього кварталу, вихід із цукрового бізнесу, продаж окремих земельних і переробних активів. Отже, управлінцям «Кернелу» вдалося переконати учасників ринку, що ці кроки стануть неодмінною запорукою оптимізації та подальшого зростання.
«Астарта» ж на відміну від інших гравців цукрового ринку опублікувала новий звіт із черговим зростанням фінансових показників (виручка зросла на 29%, EBITDA — на 27%, а чистий прибуток — на 33%); що дозволило їй обстояти позиції на ослабленому ринку.
Наступна група «трьох А» — «Агроліга» (+ 11,7%), «Агротон» (+ 11,4%), «Авангард» (+ 11,2%) одностайно показала впевнене зростання (трохи вище позначки + 11%). Причому для «Агроліги» це стало успішним дебютом на NewConnect LEAD, що підтвердив наміри компанії виходити на найвищі рівні лістингу.
«Агротон» спромігся закрити рік «у плюсі» (чистий прибуток $6,79 млн) та ще й придбав активи в Stiomi Agri. Наступним рубіконом компанії за логікою має стати боротьба за статус її боргових паперів (нещодавно Fitch понизив рейтинг єврооблігацій холдингу до CCC/RR4).
Зростання «Авангарду» у цілому було очікуваною закономірністю за принципом «too big to fail» (занадто великі, щоб збанкрутувати — переклад з англ., Ред.): за вказаний період агрохолдинг щонайменше виплатив $10 млн за своїми єврооблігаціями та закономірно отримав підвищення рейтингу від Fitch Ratings.
На нашу думку, «Овостар» (+ 6,2%) був спроможний на більше зростання, але низка випробувань, у першу чергу падіння квартального прибутку на 42,4% (попри приріст на 20,1% Р-Р за підсумками 2012-го), ледве не змістила курс акцій у «червону зону». Нині компанія робить великі ставки на експорт в ЄС й отримує у цьому підтримку інвесторів.
«Миронівський Хлібопродукт» (+ 5,2%) постраждав через двотижневу заборону на експорт курятини в Російську Федерацію не стільки фінансово, скільки з точки зору іміджу, хоча потенційно ринок був готовий підняти ціну на рівень березневого піку. У компанії наразі вистачає приводів для оптимізму: заплановане зростання земельного банку на 35 тис. га, біогазовий проект, купівля китайгородського елеватора та зростання продажів курятини в І кварталі 2013 року на 15%.
А от падіння чистого прибутку «Мілкіленду» (0,4%) на 47,5% у І кварталі — дійсно тривожний сигнал. Ціна акцій компанії фактично балансує за рахунок операцій кількох великих портфельних гравців, а відсутність сильного фону та безперервного позитивного тренду подій не створює достатньої привабливості для зростання ліквідності. Навіть усупереч плану капітальних інвестицій і запуску заводу в Польщі.
Для KSG Agro (— 3,3%) фундаментальних причин для падіння не було. Компанія продемонструвала непогану звітність за підсумками року, отримала кредит від російського банку. Та проти KSG Agro зіграв її розмір і дефіцит ліквідності.
Агрохолдинг «Мрія» (— 3,4%) на фоні негативних чуток ще й втратив позиції чистого прибутку в І кварталі на 46% Р-Р. За такого рівня активності торгів це цілком закономірна реакція котирувань.
Для IMC (— 11,5%) період травня 2013-го був найнесприятливішим із усього списку акцій агрохолдингів. Навіть попри триразове зростання чистого прибутку маржинальність компанії залишається досить слабкою, а коло зацікавлених інвесторів — невеликим. Певні надії пов’язують зі зміною менеджменту та подальшою реалізацією амбітних планів розвитку; але поки це є середньострокова не досить чітка перспектива.
Ринок чекає потенційно сприятливий місяць із більш відчутним затиханням через початок спокійної фази літніх торгів. Зниження активності не слід плутати з поверненням кризових явищ. Наразі найцікавіше відбуватиметься не на екрані монітора, а в полі, де за підсумками літа колоситься нова додана вартість українських акцій.

 

Підготував Євген Тимошенко,
старший аналітик міжнародної

юридичної фірми (МЮФ) Integrites

газета “АгроМаркет” червень, 2013 року

     

 

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі “АгроМаркет” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/magazines належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал “АгроМаркет” з гіперлінком https://agrotimes.ua/magazines . Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому “АГП Медіа” .

 

 

 

 

 

 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ