Агромаркет

Як допомогти польовим культурам у стресі?

Як допомогти польовим культурам у стресі?

Володіючи низкою агротехнічних й агрономічних прийомів, можемо вплинути на імунітет рослин, підвищити стресостійкість, посухостійкість, оптимізувати використання наявних елементів живлення, вологи для формування вегетативної маси та генеративних органів.
Живлення рослини відбувається шляхом поглинання кореневою системою елементів живлення з ґрунту. У разі дефіциту поживних речовин недостатньо розвивається коренева система, як наслідок замала її асиміляційна поверхня, а значить і площа живлення. Якщо температура в зоні кореневої системи нижча за +14 оС, рослина не здатна засвоїти в повному обсязі наявні в ґрунтовому розчині поживні елементи: наприклад, рослина зможе засвоїти лише 20% наявних у ґрунтовому розчині рухомих форм фосфору. В умовах посухи, коли практично немає ґрунтового розчину, відбувається порушення макроелементного живлення: калій і фосфор рослиною не засвоюються, порушується метаболізм азоту, накопичується етилен, який визиває старіння рослин, зумовлюючи незворотні процеси початку гибелі рослин.
Позакореневе підживлення рослин мікроелементами оптимізує й макроелементне живлення. За достатнього забезпечення мікроелементами рослина створює більше вегетативної маси на 15—20% (у сухій речовині), споживаючи на 20% менше вологи.
Скорегувати макро- та мікроелементне живлення можливо шляхом позакореневого підживлення рослин відповідними комплексами мікроелементів і функціональними добривами для позакореневого підживлення. Зокрема, переліку цих вимог відповідає лінійка мікроелементних і функціональних добрив торгової марки Quantum, що випускає ТОВ НВК «Квадрат». Препарат Квантум-фітос містить спеціальні формуляції фосфору й калію (композиція фосфітів (PO3) і фосфатів (PO4) та калію в суміші з органічними кислотами).   фосфіт і фосфат
Фосфіт, що міститься в рослині, блокує збудники грибкових захворювань (Phytophtora, Mildew, Pythium, Fusarium, Rhizoctonia) , не допускаючи утворення спор (фунгіцидний ефект), і викликає імунну відповідь рослини виробленням фітоалексинів й інших вторинних метаболітів. Фосфіти, маючи яскраво виражений фунгіцидний ефект, є джерелом фосфору пролонгованої дії. Під дією певних факторів фосфіт перетворюється на фосфат і стає додатковим джерелом живлення. За гострого дефіциту фосфору фосфіт, потрапляючи в рослину, відразу включається в метаболізм.
Калій — рухомий елемент, який міститься в сольовій формі в клітинному соку. Від його концентрації залежить рух води в листках рослин й інтенсивність дихання. Калій регулює процеси транспірації та дихання, контролюючи відкриття й закриття устячок, тому за достатньої кількості підтримується тургор (уміст рідини в клітинах) і скорочуються втрати води (зів’янення рослин) в умовах посухи та спекотної погоди.
Кремній поглинається рослинами та ґрунтовими мікроорганізмами в кількостях, що перевищують величину поглинання основних макроелементів (N, P, K ) , сьогодні його не відносять до числа первинних поживних речовин вищих рослин. Тим не менше, його позитивна роль у стимуляції росту й розвитку багатьох рослин загальновідома. До того ж позитивний ефект особливо помітний у рослин у стресових умовах. Однією з важливих функцій активних форм кремнію — стимуляція розвитку кореневої системи. Дослідження довели, що у разі покращення кремнієвого живлення рослин на 20—100% і більше збільшується кількість вторинних і третинних корінців.
У літературі висунуто кілька механізмів, що пояснюють підвищення посухостійкості рослин за оптимізації кремнієвого живлення. Зокрема, це зниження температури листків, регуляція транспірації та зміна кута нахилу листків рослин, що забезпечує менший рівень випаровування вологи, які відбуваються через підвищену акумуляцію кремнію рослинами. Дослідження показали, що один атом Si в рослинах може утримувати до 146 молекул води. З урахуванням витрат поглинутого рослиною кремнію на формування скелета й захисного шару в епідермісі було визначено, що близько 20—30% наявного в організмі кремнію може брати участь у процесі підтримки внутрішнього резерву води.
Компанія «Квадрат» виробляє препарат Квантум-АкваСил, що містить 20% кремнію, 8—10% калію та 1% гумінових речовин.
2012 рік був надзвичайно посушливим і тому показовим у застосуванні комплексних мікроелементних і функціональних добрив торгівельної марки Quantum на товарних і дослідних посівах.
Для прикладу: урожайність кукурудзи, зерно якої до посіву обробили протруйником і препаратом Квантум-кукурудза, — на контролі 32,4ц/га (1), за вегетаційного підживлення препаратами Квантум-кукурудза+Квантум-хелат цинку+Квантум-бор Актив+Квантум-Фітофос — 55,0ц/га (2), у разі додавання в бакову суміш додатково препарату Квантум-АкваСил — 65,ц/га (3).

Вплив застосування препаратів серії «Квантум» на урожайність кукурудзи

 

 

 

 

О. Коваленко, канд. с.-г. наук, зав. каф. рослинництва та садово-паркового господарства Миколаївського національного аграрного університету
А. Ковбель, голова ФГ «Деметра+»

газета “АгроМаркет” червень, 2013 року

     

 

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі “АгроМаркет” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/magazines належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал “АгроМаркет” з гіперлінком https://agrotimes.ua/magazines . Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому “АГП Медіа” .

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ