Техніка

Коли успішне підприємство багато років використовує одну й ту саму техніку, це означає, що вибір був правильним

Довіра будується на досвіді

Довіра будується на досвіді

Коли успішне підприємство багато років використовує одну й ту саму техніку, це означає, що вибір був правильним, і технології з роками не застаріли. 

Стратегія вибору 

Якщо поспостерігати за тим, як аграрії шукають найоптимальнішу для них техніку, дуже часто трапляються майже однакові приклади. Спочатку через брак грошей обирають найпростіші та найдешевші механізми. З часом, коли фінанси дозволяють оновити технічну базу, починається, власне, сам пошук. Після кількох невдалих придбань з’являється розуміння, що в складних механізмах існує пряма залежність між ціною та якістю. Неможливо «на коліні» сконструювати космічний корабель. Але ж доки на власному досвіді не пересвідчишся, хіба повіриш? Коли ж цей факт находить своє місце у світогляді аграрія, пріоритети у виборі техніки кардинально змінюються. Насамперед шукають ті машини, що справді можуть впливати на врожайність і якість продукції. Ціна лишається тільки числом у підрахунку терміну окупності. 

Перші хороші результати свідчать, що вибір був правильним, проте один або два сезони можуть не бути показовими. Коли ж машини відпрацюють по 4–5 років, вже можна говорити про підтверджену високу якість, достатній функціонал і відповідність технологій вимогам часу. 

Віталій Білоус, виконавчий директор ФГ «Дзялів»

Живий приклад 

Ми завітали до Віталія Васильовича Білоуса, виконавчого директора ФГ «Дзялів», що в Жмеринському районі Вінницької області, аби той поділився досвідом пошуку й експлуатації сівалок точного висіву. У підприємстві працюють дві одиниці Väderstad Tempo F8, першу з яких придбали ще 2015 року, а через рік — ще одну. 

Віталій Білоус, виконавчий директор ФГ «Дзялів» 

Перший раз я побачив сівалку Väderstad Tempo F8 у сусіда. З першого погляду здалося, що це якась іграшка. Багато пластикових деталей чомусь не давала повірити в надійність машини. Коли ж почали вивчати роботу цієї моделі детальніше, то побачили тільки позитивні моменти. Стало зрозумілим, що, незважаючи на певні розбіжності від нашого звичного уявлення про те, якою має бути сівалка, цей агрегат демонструє хороші результати. Тому вирішили придбати саме його, хоча на момент ухвалення рішення все одно було відчуття того, що це ризик. Проте після того, як сівалка відпрацювала перший сезон і з’явились сходи соняшнику і кукурудзи, усі сумніви зникли. 

Технологічно сівалка точного висіву Väderstad Tempo F8 на багато років випередила конкурентів, і навіть нині найближчі «переслідувачі» тільки наближаються до того рівня можливостей, що компанія Väderstad пропонувала ще вісім років тому. Сівалка Tempo F8 сіє 70–80 га за світловий день. Швидкість роботи вражає — без втрати якості можна працювати до 20 км/год, і навіть трактористи в деяких випадках не наважуються рухатись так швидко. За їх словами, на коротких гонах протилежна посадка наближається надто швидко. Продуктивність 8-рядної сівалки вражає — вона більша, ніж у 16-рядних конкурентів. З тим нам не потрібен потужний трактор, і немає ніяких проблем із габаритами. 

Як було 

На перших етапах розвитку в підприємстві працювали сівалки точного висіву вітчизняного виробництва. Потім придбали нову сівалку європейського виробника. Результат роботи став кращим, але не таким, щоб і далі нею користуватися. Хотілось принципових змін, тому через рік цей агрегат продали й придбали Väderstad Tempo F8. 

Що не подобалось у попередніх сівалках, так це мала робоча швидкість, низька точність сівби та високі вимоги до підготовки ґрунту. Останній чинник особливо впливав на якість сівби, і нерідко через це не вдавалось отримувати хороші рівномірні сходи. Коли ж почали працювати на сівалці Väderstad Tempo F8, проблема підготовки ґрунту зникла. Доводилось сіяти навіть у такий щільний ґрунт, який мало відрізнявся від асфальту, але, незважаючи на це, сходи були рівномірними. 

Що змінилось 

Після придбання першої сівалки Väderstad Tempo F8 одразу настала черга другої: для потреб підприємства потрібно було два агрегати, щоб швидко проводити посівну в умовах дефіциту часу. Навесні волога з верхніх шарів ґрунту випаровується дуже швидко, тому доводиться працювати максимально оперативно. Також трапляються роки, коли погодні умови не дають сіяти в оптимальні терміни, й виникає потреба виконувати сівбу швидше, ніж зазвичай. 

У господарстві працюють дві сівалки Väderstad Tempo F8

Щороку підприємство сіє 1000 га кукурудзи, близько 1000 га соняшнику, а також надає послуги сусіднім фермерам. Тобто навантаження на кожен агрегат становить більше як 1000 га на сезон. За цей час замінили диски сошників висівних секцій (після 3000 га напрацювання), а також очисні зірочки отворів диска висіву насіння та відсікачі двійників у «старшій» сівалці. Усе інше працює без нарікань. 

Коли підприємство розчищало нові поля від дерев, сівалка брала на себе дуже потужні удари від коріння та пнів. Тракторист аж підстрибував у кабіні. Одного разу «зловили» такого пня, що відірвало секцію. Але кріплення безпосередньо на місці заварили, і сівалка працювала й далі. До цього часу відремонтовану деталь не замінювали, вона нормально функціонує. Взагалі сівалки дуже зручні до обслуговування й ремонту. У разі потреби можна оперативно розібрати будь-який вузол без спеціального інструмента й спеціального навчання: механізатори легко з цим справляються. 

Сівалки Väderstad Tempo F8 агрегатують із тракторами CASE Puma 210. Незважаючи на стрімкі рельєфи, агрегату цілком достатньо потужності у 210 «коней» для роботи з установленою швидкістю. Тільки на найкрутіших підйомах трактор може дещо сповільнюватись. 

Конкуренти так і не змогли повністю повторити успіх шведського виробника за якістю та швидкістю сівби

Щодо якості розподілення насіння в рядку, тут нічого нового немає. Väderstad — беззаперечний лідер, і хоча деякі конкуренти намагаються удосконалювати власну агрегатну базу, повністю повторити успіх шведського виробника поки що не вдається. 

Робота без зайвого клопоту 

Просте налаштування означає, що оператор не припуститься помилки. У сівалках Väderstad Tempo F8 більшість параметрів установлюють із планшета, і тільки деякі налаштовують безпосередньо на висівних секціях. Тож якщо раніше потрібно було щоразу змінювати налаштування, то тепер достатньо на початку сезону встановити всі параметри, а потім тільки змінювати тип культури й норму висіву. 

Окремо виконується калібрування. Тут можливо відкалібрувати одну секцію і поширити ці параметри для інших секцій. Проте для кращої надійності калібрують кожну секцію. Іноді трапляється, що потрібно висівати різні норми (наприклад, під час закладання демонстраційних ділянок, дослідів або під час роботи з ділянками гібридизації). Тож у цьому разі калібрування кожної секції є обов’язковим. 

КОМЕНТАР

Віталій Білоус, виконавчий директор ФГ «Дзялів» 

Колись оператори після переходу із соняшнику на кукурудзу забули замінити висівні диски насіння у висівних пристроях. Калібрування виконати вдалося, але коли почали працювати в полі, комп’ютер засвітився червоним. Розумна техніка одразу побачила невідповідність кількості насінин, що скидається в насіннєву трубку за один оберт диска (диски для соняшнику й кукурудзи мають різну кількість отворів під насіння). Таким чином, помилку виправили на самому початку сівби, і далі вся робота була виконана як слід. 

Також допомагає посекційне вимкнення коли механізатор після обсіву бачить порожню ділянку, він може туди заїхати, і сівалка самостійно ввімкне тільки ті секції, що потрібні. 

Під час сівби кукурудзи одного завантаження вистачає на площу до 20 га, оскільки в кожну «банку» вміщуються два мішки насіння. Соняшнику вистачає на більшу площу. Підживлення зазвичай виконують під культивацію й використовують сухі гранульовані добрива. 

Якість сівби, як завжди, бездоганна

Що отримали 

Коли почали сіяти сівалкою Väderstad Tempo F8, врожайність зросла на 30%. Це було досягнуто завдяки рівномірному розподіленню насінин у рядку, чіткому дотриманню глибини висіву, якісному зворотному ущільненню, відсутності пропусків і двійників, високій польовій схожості й рівномірності сходів. Точність сівби становила 98% і вище. Усе це створило ідеальні умови для появи рівномірних сходів із мінімальними відхиленнями від запланованої густоти. Ніщо не заважало розкриттю генетичного потенціалу кожної рослини, і бункер комбайна це неодноразово підтвердив. 

Цього року на одному з тракторів не працювала навігація, тож довелося працювати по маркеру. Результат закономірний — близько 10% пересіву. Це додаткові витрати насіння, пального, ресурсу техніки й робочого часу операторів. 

Також є досвід роботи без вимкнення секцій — цю систему докупили вже після першого сезону. Порівняння показало, що система зекономила близько 250 тис. гривень на насінні. Враховуючи, що її вартість — 150 тис. гривень, вона окупилась менше, ніж за сезон. 

Доступ до усіх робочих органів легкий, оператори можуть швидко дістатись до будь-якого вузла

Ще один приклад переваг сучасних технологій місцеві аграрії побачили на посівних комплексах Väderstad Rapid із системою SeedEye. Їх у підприємстві також дві одиниці, придбали їх за кілька років після першої Tempo F8. Коли сіяли ріпак, вирішили залучити систему SeedEye, яка підраховує кількість насіння на квадратний метр. І з одним гібридом почались проблеми. Сіяли визначену кількість насінин на квадратний метр. Спочатку здавалось, що агрегат сіє меншу кількість, ніж потрібно. Почали шукати проблему, з’ясувалось, що лаборант дав некоректні параметри насіння. Раніше таку неточність могли списати на сівалку або людський чинник. Тепер усе можна побачити через комп’ютер. 

Очікуваний результат 

Власники підприємства вочевидь задоволені сівалками Väderstad. Тільки той факт, що шведська техніка тут працює вже восьмий сезон поспіль, говорить про те, що вибір вдалий. На ринку й досі не з’явились агрегати, здатні повністю повторити якість і швидкість сівби, як у Väderstad Tempo F8. Купувати нові агрегати тут поки що не планують, отже, очікування повністю виправдались. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ