Тваринництво

Своєчасне планування допомагає створити ефективну систему управління органічними відходами на фермі

Органічні добрива для розвитку ферми

Органічні добрива для розвитку ферми
Шлангові системи «A.TOM»

Своєчасне планування допомагає створити ефективну систему управління органічними відходами на фермі.  

Ян Бондаренко, керівник відділу продажів та оренди техніки для управління органічними відходами ТМ «А.ТОМ»

Заздалегідь прорахований план дій, зважений підхід до будівництва та використання об’єктів для переробки органічних відходів, а також правильний вибір обладнання й техніки дозволяють заощадити час і ресурси. Як результат — підвищення ефективності виробництва, що конвертується в конкретні показники прибутку господарства. Про це розповів керівник відділу продажів та оренди техніки для управління органічними відходами компанії «А.ТОМ» Ян Бондаренко. За його словами, такі процеси на фермі насамперед мають бути ефективними, і для цього треба враховувати певні правила. Фахівець наголосив на необхідності системного підходу до питань переробки органіки, а також зазначив, що треба взяті до уваги конкретні принципи. 

Зазначимо, що «А.ТОМ» — це український виробник навісного та причіпного обладнання для широкого спектра спеціальної та сільськогосподарської техніки. Активний розвиток вітчизняного сільського господарства, постійна потреба у навісному обладнанні, закупівля спеціалізованих машин та обладнання для швидшого та ефективнішого виконання робіт мотивували до створення власного виробництва якісного й адаптованого до найрізноманітніших умов устаткування. Фахівці компанії щорічно діляться досвідом співпраці з тваринницькими фермами, які обрали шлях раціонального використання органічних відходів. 

Успіх — у системному підході 

Поводження з органічними відходами на фермі треба розглядати як систему, що складається з комплексу пов’язаних технологій та обладнання, який починається з планування виробничих тваринницьких приміщень і закінчується ефективним використанням органічних відходів ферми як органічних добрив. 

Є сенс купляти обладнання, виготовлене в Україні, поготів, що з наступного року сільськогосподарські товаровиробники зможуть знову купувати вітчизняне обладнання для переробки гною з державною компенсацією 25% вартості. 

За словами фахівця компанії Яна Бондаренка, надважливою складовою в роботі з органічними добривами є зважене та детальне планування всіх етапів. 

«Незалежно від того, який саме виробник пропонує вам те чи інше обладнання, мають бути враховані принципи, на підставі яких ми ефективно керуватимемо органічними відходами на фермі. Маємо розуміти, що свині — це не тільки сало чи м’ясо. Їх також треба розглядати як джерело цінного органічного добрива — гноївки, яка в наші часи має підвищену цінність. Тепер ми дивимось на відходи с погляду використання їх як добрив, а не тільки з погляду утилізації. Втім, незалежно від методу, який було обрано, — більш традиційний із застосуванням бочок або альтернативний зі шланговими системами — є певні принципи, які обов’язково треба врахувати», — наголосив він. 

Прорахувати всі процеси 

Таким чином, усе починається з планування, якою буде система гноєвидалення з приміщень, а також з вибору типу гноєсховищ, або так званих лагун для накопичування та зберігання рідких органічних відходів. Потрібно прорахувати загальну кількість лагун і об’єм, тип гноєсховища та матеріал, конфігурацію, глибину й висоту подачі, довжину відкосів, ухил дна, наявність технологічних під’їздів і майданчиків, наявність технологічних вікон, розташування точки відбору, тип змішування та розміщення мішалок, тип викачування й розміщення насосів тощо. Це все впливатиме на подальший вибір техніки це обладнання для ефективного управління відходами. 

На кожній фермі професійно підходять до таких комплексних процесів, як заготівля кормів, годівля, відтворення тощо. Як показує практика, помилка багатьох сільгоспвиробників у тому, що часто питання утилізації гною починають вирішувати вже в процесі експлуатації ферм. До процесів, пов’язаних із управлінням органічними відходами, має бути така ж повноцінна увага, а не за залишковим принципом. Це процес, якому варто приділити увагу заздалегідь та все прорахувати. 

Є й інший дуже важливий нюанс: від самого початку планування будівництва лагуни треба визначитися, яке обладнання буде працювати — занурювальний міксер чи занурювальний насос. Якщо не передбачено стаціонарне обладнання, то можна встановити причіпні міксери-насоси. Вони перемішують, а також викачують, мають переливну трубу, за допомогою якої можна закачувати в бочки. За допомогою таких міксерів-насосів місткість на 24 кубометри заповнюється за три хвилини. Так само їх можна застосовувати для перекачування зі гноєсховища у гноєсховище або з лагуни в лагуну на відстані до 800 м. 

Причіпні міксери для лагун від вітчизняного виробника «А.ТОМ» відрізняються деякими елементами. Міксери для плівкових лагун закритого типу у своїй конструкції мають спеціальний захисний каркас, який дозволяє заїжджати в технологічні вікна, не пошкоджуючи плівку. Також установлено вкорочене сопло, яке може в радіусі технологічного каркаса рухатися на 300 градусів. Незалежно від міксера — чи то причіпного для відкритих лагун, чи занурювального стаціонарного — заздалегідь передбачено перемішування, адже кожній сесії викачування передує саме цей процес. Якщо не перемішувати й викачувати тільки рідину, то з часом тверда фракція нашаровується на дні лагуни. Це, своєю чергою, призводить до того, що з часом корисний об’єм лагун зменшується. У результаті перемішування досягається рівномірна однорідна консистенція гною за досить короткий строк і відбувається його аерація, що дозволяє запобігти бродінню та зменшити інтенсивність неприємного запаху. 

Гній (без сепарації)

Крім того, у більшості випадків бажано передбачати сепарацію. Сепаратори розділяють гній на рідку та тверду фракції, розроблені для різних об’ємів і продуктивності. Незалежно від виробника переваги сепарації для ферми очевидні: зменшення неприємного запаху, зменшення осаду твердої фракції й полегшення наступного етапу, а саме — внесення на поля», — каже фахівець. 

Порівняння та переваги 

«Бочка чи шлангова система? Одне-єдине, що треба зробити, — підійти до цього питання зважено, розуміти коли, як, скільки, за якою ціною, під які саме культури, за якою технологією та якими методами будемо вносити. Ми користуємося мобільними шланговими системами, надаємо послуги із застосування такої техніки. Це альтернатива вивезенню та внесенню рідких добрив бочками. 

На цей час для надання послуг маємо дванадцять комплектів такого обладнання власного виробництва ТМ «А.ТОМ». Для ефективного викачування лагун і внесення гною на поля потрібен комплект спеціалізованої техніки. Основний комплект обладнання для оренди — насосно-дизельна станція, насос-міксер для змішування вмісту лагуни, аплікатори для внесення гною в ґрунт або на поверхню, транспортувальники шлангів по 2 км кожний. Одна станція може подавати на відстань 4 км від лагуни безпосередньо на поля. Продуктивність системи становить у середньому 2000 м./день, в той час, як за застосування причіпних місткостей максимальна продуктивність вивезення і внесення може становити максимум 600 м./день. 

«Є певні цифри, розрахунки та порівняння. Маємо переваги не лише по часу та швидкості, а й по економічних показниках у порівняні з використанням мінеральних синтетичних добрив», — на завершення повідомив Ян Бондаренко.  Також окремо зазначимо, що одна з найважливіших характеристик техніки від «А.ТОМ» — це адаптивність: обладнання агрегатується як з найпопулярнішими моделями навантажувачів і тракторів, так і з рідкісною спецтехнікою різних брендів. Щороку виробництво навісного обладнання «А.ТОМ» випускає тисячі виробів, а модельний ряд налічує сотні модифікацій. На 7000 м. площі підприємства сотні кваліфікованих працівників і десятки конструкторів генерують і реалізовують найсміливіші ідеї. Кожна одиниця навісного й причіпного обладнання проходить випробування, а за потреби її вдосконалюють. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ