Овочі-Ягоди-Сад

Органічне = сертифіковане

Органічне = сертифіковане

Щороку зростає попит на органічну овочеву продукцію. Україна має унікальні можливості щодо її виробництва. У нас є близько 8 млн га, які можна привести до відповідного екологічного стану, сертифікувати за відповідними стандартами та продавати овочеву продукцію за значно вищими цінами.

 

Що таке органічні овочі

 

Відповідь на це запитання знайти дуже просто. Восени 2013 року було прийнято Закон України «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини». Він визначає головні засади органічного виробництва й встановлює, що органічною може називатися тільки та продукція, яка має відповідний сертифікат. Немає сертифіката — немає органічного статусу.

 

Зокрема, у законі йдеться: «Здійснювати виробництво органічної продукції (сировини) має право фізична чи юридична особа будь-якої організаційно-правової форми та будь-якої форми власності, яка пройшла оцінку відповідності виробництва органічної продукції (сировини), отримала сертифікат відповідності та включена до Реєстру виробників органічної продукції».

 

І там же: «Виробництво органічної продукції (сировини) — виробнича діяльність фізичних або юридичних осіб (у тому числі з вирощування та переробки), де виключається застосування хімічних добрив, пестицидів, генетично модифікованих організмів (ГМО), консервантів тощо, та на всіх етапах виробництва (вирощування, переробки) застосовуються методи, принципи та правила, визначені цим Законом для отримання натуральної (екологічно чистої) продукції, а також збереження та відновлення природних ресурсів».

 

Якщо узагальнити норми закону, органічні овочі — це овочі, вирощені із сертифікованого насіння на сертифікованій землі, без застосування хімічних добрив і засобів захисту.

 

Сертифікація

 

Сертифікацію за органічними стандартами в Україні проводять приватні компанії, такі як «Органік Стандарт» (Україна), «Інститут ринкової екології» (ІМО, Швейцарія), Ecoсert SA (Франція). Тобто український виробник, який хоче продавати свою продукцію як органічну (овочі, молоко, м’ясо тощо), має звернутися до однієї з приватних компаній для перевірки виробництва на відповідність органічним стандартам.

Вартість послуг сертифікаційних компаній залежить від об’єкта сертифікації, виду діяльності підприємства (рослинництво, тваринництво, переробка тощо) і його потужностей (площа, поголів’я, добова продуктивність). Навіть продавець — оптова компанія чи магазин — зобов’язаний отримати сертифікат, що підтверджує його статус як дистрибутора органічних продуктів.

 

Статистика

 

Органічна карта України станом на 01.06.2013. Джерело — Органік бізнес довідник Organic Info

 

Оскільки в Україні до недавнього часу не було закону про виробництво органічної сільгосппродукції, офіційна статистика із цього питання державними органами не велася — органічна продукція потрапляла до загального продуктового кошика.

 

Статистику щодо виробництва органічної продукції надає лише компанія «Органік Стандарт» — сертифікаційний орган, що охоплює понад 50% операторів органічного ринку в Україні. За його даними, виробники органічної зелені й овочів працюють в 11 із 24-х областей України та в АР Крим. Північ України лідирує: у Київській і Чернігівській областях органічних овочівників найбільше — по 3 на область. Асортимент пропозицій широкий: картопля, буряк, морква, цибуля, часник і навіть артишоки. Багато хто займається зеленню.

 

Органічні продукти можна придбати в мережах супермаркетів «Сільпо», Billa, Metro, «Мегамаркет», «Фуршет», «Чумацький шлях», «Велика Кишеня», «Наш Край», «Еко-маркет», Fozzy, Novus, «Караван», «Амстор» та ін. Мережі супермаркетів «Сільпо» і «Фора» навіть наводять на своїх веб-сайтах перелік органічної городини, яка є у них в продажу. Чи не найбільший асортимент органічної зелені та сезонних овочів українського виробництва пропонує столична мережа Good Wine. Органічні овочі продають у профільних крамницях столиці, зокрема в магазині «Органік Ера», у роздрібній мережі Glossary. Щочетверга свіжі органічні овочі від виробників можна купити в мережі Natur Boutique. А от пропозиція органічних овочів онлайн поки що обмежена.

 

Цінове питання

 

Різниця в ціні на неорганічну й органічну моркву чи буряк перевищує 10 грн, тому багато хто сприймає органічні овочі як елітний продукт. Однак вирощування органічних овочів пов’язане з додатковими витратами. Там, де звичайні фермери застосовують гербіцид, органічні фермери — механічний обробіток, більшу кількість ручної праці тощо. Усе це — додаткові витрати часу й грошей, втрати в урожайності. До того ж органічний фермер має регулярно проходити сертифікацію, яка теж коштує грошей.

 

Підтримка органічного бізнесу

 

Рентабельність органічного бізнесу в світі залежить від рівня державної підтримки. Оскільки програми підтримки органічного землеробства потрапляють у так званий зелений ящик (green box) за правилами СОТ, вони не підлягають будь-яким обмеженням. У багатьох країнах фермери отримують дотації від держави протягом трьох років перехідного періоду й після його закінчення. Скажімо, у Швейцарії фермер одержує до 1000 дол. на кожен гектар за те, що займається біологічним землеробством.

 

ЄС вигідно, щоб фермери вирощували органічну продукцію, — це зменшує пропозицію продовольства й розв’язує проблему перевиробництва, стимулює загальне зростання цін на продукти харчування, тобто зменшує залежність звичайних фермерів від дотацій.

 

В умовах України господарству, яке вирішило спеціалізуватися на вирощуванні органічних овочів і фруктів, буде досить важко пережити трирічний перехідний період, адже державних дотацій для органічних виробників у нас не передбачається.

 

«Псевдоорганічна» продукція

 

За тривалої відсутності законодавчого регулювання органічного ринку паралельно з органічними виробниками в Україні з’явилася низка «псевдоорганічних», що підривало довіру споживачів до юної галузі. Усі попередні роки слово «органічний» кожен виробник міг трактувати на свій манер і «одягати» його на будь-який продукт за власним бажанням.

 

Тепер, коли термін «органічне виробництво» отримав юридичну силу, виробники «псевдоорганіки» опиняться поза законом і будуть змушені або проводити сертифікацію, або змінювати маркування товарів і відмовлятися від позначок «еко» та «біо». Оскільки в найближчому майбутньому планується створення єдиного реєстру органічних виробників України, з його допомогою всі охочі зможуть перевірити чинність сертифіката того чи іншого господарства.

 

ДОВІДКА

Сертифікація органічних виробників у світі

На початку органічного руху не було єдиних стандартів органічної продукції. Кожний виробник мав свій погляд на вирощування екологічно чистої, безпечної для людини та довкілля продукції. Щоб не вводити покупців в оману, були прийняті стандарти щодо вирощування та переробки органічної продукції. Нагляд за дотриманням цих стандартів та сертифікація були покладені на відповідні організації, що проводять сертифікацію. Фактично, тепер лише вони відповідають за якість продукції, яка продається під маркою «органічна». У країнах ЄС це одні структури, у США — інші. Державні органи в країнах ЄС уповноважені здійснювати акредитацію приватних сертифікаційних установ і нагляд за їх діяльністю. Своєю чергою, ці установи контролюють фермерські господарства, харчову промисловість й імпортерів з інших країн, а також сертифікують їхню продукцію.

 

Алла Приходько

Марія Михно

журнал Плантатор, березень 2014 року

 

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі Плантатор та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал Плантатор з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

 

 

  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ