Овочі-Ягоди-Сад

Капуста брюссельська

Капуста брюссельська

Дуже цінний за харчовими та смаковими якостями продукт не так давно з’явився на українському ринку. Проте він має неабиякий попит у переробників, що спеціалізуються на заморожуванні овочів. Упевнені, посмакувавши замороженим продуктом, українці урізноманітнять свій раціон брюссельською капустою.

 

Капуста брюссельська, як і білокачанна, — дворічна рослина, але більш високоросла (30–100 см), із рідким розташуванням довгочерешкових із дрібною пластинкою листка, у пазухах яких утворюються невеликі качани діаметром 2–5 см. На рослині їх 35–70 шт., а загальна маса досягає 300–800 г.

 

Капусту брюссельську було виведено лише на початку ХІХ ст. з листової, і нині вона є самостійним видом. Вона поширена в багатьох країнах Західної Європи, особливо в Англії, Бельгії, Нідерландах, Німеччині, Данії. У Росії та Україні ця капуста з’явилася в середині ХІХ ст. Сьогодні овочівники займаються її виробництвом головно в районах із помірними літніми температурами та тривалою теплою осінню.

 

Харчова цінність

 

Продуктові органи капусти — качанчики — багаті на азотисті речовини, половину з яких складають добре перетравлювані білки (2,4–6,9%). Порівняно з капустою білокачанною в ній міститься в 3–4 рази більше вітаміну С (62,7–207,7 мг/100 г), більше вітамінів В1 — 0,13, В2 — 0,15, В6 — 0,28, РР — 0,7. За кількістю рибофлавіну ця капуста на рівні молочних продуктів.

 

Капуста брюссельська містить багато пуринів і цінних органічних сполук — вуглеводів (3,5–5,5%), жирів, клітковини (1,2–1,7%), ферментів, каротину (0,7–1,2 мг/100 г). Серед капуст вона є рекордсменом з наявності солей (мг/100 г): калію — 500, магнію — 40, заліза — 1,3. За вмістом сухої речовини (13,4–21,0%) вона перевершує капусту білокачанну у 2 рази. Багата також і на фосфор (110 мг/100 г), який є особливо важливим у дитячому харчуванні.

 

У кулінарії її споживають відвареною, смаженою, тушкованою та маринованою. Із неї готують супи та гарніри. Капуста брюссельська має приємний ніжний смак, який можна зіпсувати, якщо качанчики варити довго. Качанчики відварюють у підсоленій воді протягом 10 хв, обсушують, посипають сухарями та заправляють вершковим маслом. Відвар із брюссельської капусти не поступається за поживністю і смаком курячому бульйону.

 

Сорти

 

Ранньостиглі сорти можна вирощувати в нечорноземній смузі та на півдні, а також у центрально-чорноземній зоні, а пізньостиглі — на півдні і в районах зимового овочівництва.

 

Із сортів капусти брюссельської широко вирощують середньостиглий — Геркулес 1342 із періодом від сходів до масового дозрівання качанчиків 140–155 діб. Качанчики (30–40 шт. на рослині) великі та середньої величини, масою 8–14 г, колір їх на розрізі зелено-жовтий, форма овальна. Смакові якості добрі, урожайність 4–6 кг/10 м². Сорт має стійкість до морозів і кили.

 

Вирощують в Україні також сорти та гібриди іноземної селекції: ранньостиглий Долмік F1, середньоранній Розелла, середньостиглий Каспо, середньопізній Боксер F1, пізньостиглий — Завитка.

 

Вибір ділянки

 

За агровимогами капуста брюссельська близька до білокачанної. Під цей вид відводять суглинні ґрунти, багаті на органічні речовини, добре оброблені та зволожені, з водопроникним підґрунтям. Якість капусти знижується за вирощування на супіщаних і важких глинистих ґрунтах. На бідних ґрунтах і без достатнього поливу качанчики зав’язуються дрібні й пізно. Сприятлива реакція ґрунтового розчину за pH 6,5–7,2.

 

Культуру ліпше розміщувати після бобових, картоплі, цибулі, огірка, буряка столового та томата, повертаючи на колишнє місце не раніше ніж через 3–4 роки. Якщо знехтувати таким чергуванням, то рослини уражаються найнебезпечнішою хворобою — килою, що призводить до загибелі посадок.

 

Обробка ґрунту та внесення добрив

 

Необхідна глибока осіння оранка або перекопування ґрунту на 25–30 см. Для формування доброго врожаю качанчиків необхідно вносити мінеральні добрива. За врожайності 6 т/га качанчиків капуста брюссельська виносить N — 200–210 кг, Р — 60–61 кг, К — 230–266 кг, Са — 70 кг і Мg — 15 кг. Тому під неї потрібно вносити (залежно від типу ґрунту) 500–600 г/10 м² аміачної селітри, 250–350 суперфосфату, 300–350 — хлористого калію або 550–600 г/10 м² калійної селітри. Азотні добрива мають велике значення для підвищення врожаю та збільшення вмісту білка в качанчик. Їх вносять навесні під переорювання ґрунту й перед посадковою культивацією, а третину норми у вигляді 1–2 підживлень. Фосфорні та калійні добрива (2/3 загальної дози) дають восени під оранку або під весняну оранку, а решту — під передпосадкову культивацію.

 

Під капусту брюссельську вносять перегній (40–60 кг/10 м² у нечорноземній смузі та 20–40 кг/10 м² на чорноземних ґрунтах), за удобрення свіжим перегноєм розвиток качанчиків затримується, збільшується кількість хворих и таких, що зрослися. Якщо він усе-таки в господарстві є, то ліпше вносити перегній під попередник. До речі, надлишок азоту впливає на качанчики, вони формуються із запізненням і пухкими.

 

Слід зауважити про підвищену потребу цієї рослини у вапні. Брак кальцію в ґрунті спричиняє внутрішнє побуріння качанчиків. Вапно вносять у дозі 2–8 кг/10 м² залежно від кислотності ґрунту.

 

Садіння розсади

 

Рослини капусти брюссельської розвиваються повільно, тому вирощують їх через розсаду. На розсаду насіння висівають із розрахунку 0,4–0,5 г/10 м² (маса 1000 насінин — 3–5 г) у парники або на розсадники з плівковим накриттям у середній полосі України в середині березня, на півдні у два терміни — у квітні й травні.

 

Капуста брюссельська холодостійка. Насіння проростає за +2…+3 °С, але за +18…+20 °С сходи з’являються значно швидше — уже на 3–4 добу. Для нормального росту розсади денну температуру повітря підтримують у межах +12…+15 °С, а вночі — на рівні +10 °С. Розсаду в ґрунт садять через 40–45 діб після сходів із 4–6 справжніми листками в середині травня широкорядним або квадратним способом за схемами розміщення рослин 70 × 50 см, 70 × 60 см або 60 × 60 см. Оптимальна густота рослин 24–28 шт./10 м². Більше загущення посівів знижує врожайність. Садять на рівній поверхні або грядах і гребенях. Надлишок вологи призводить до загнивання качанчиків.

 

Догляд за рослинами

 

Капусту брюссельську підживлюють, поливають, ґрунт часто (4–5 разів) розпушують. Найбільша потреба у волозі спостерігається у фази інтенсивного наростання розетки листка й формування качанчиків. Оптимальну вологість ґрунту підтримують на рівні 80% НВ. За відсутності дощів проводять у середній смузі 2–3 поливи, а на півдні — 4–5 поливів із нормою 350–450 л води на 10 м².

 

Рослини не рекомендовано підгортати, щоб не засипати нижні качанчики землею. У період зростання розетки листки рослини більше потребують азоту, а під час формування качанчиків — фосфорно-калійного підживлення. Найефективнішим є підживлення, проведене через 10–15 діб після садіння, коли рослини почали рости. Найліпший час для другого підживлення — у період утворення качанчиків. Вносять (г/10 м² д. р.): у перше підживлення азоту — 15–25, фосфору — 10–15, калію — 10–15; у друге відповідно — 20–30, 20–25, 20–30. Для цього в 10 л води розчиняють необхідні добрива, витрачаючи по 1 л розчину під рослину. Для підгодівлі можна застосовувати місцеві добрива, розбавлені водою (1–1,5 л на рослину): гноївку (1:3–4), коров’як (1:5–6), курячий послід (1:8–10).

 

Найкраща температура для росту й розвитку рослин (у період після садіння розсади до формування качанчиків ) +15…+18 °С. Високі температури (понад +25 °С) затримують формування врожаю та знижують якість продукції. У фазі формування й ущільнення качанчиків капуста відрізняється особливо високою холодостійкістю та витривалістю короткочасного зниження температури до –8…–10 °С.

 

Для стимулювання росту качанчиків, підвищення їх щільності й пришвидшення термінів збору проводять верхівкування (видаляють верхні частини стебла) рослин. Зрізають верхівкову бруньку в серпні за досягнення нижніх качанчиків 1,3–1,5 см у діаметрі, пізніше видаляють усю верхівку рослини. Цей прийом необхідний для середньостиглих сортів. У рослин, що призначені для зимового зберігання, верхівку не прищеплюють, а лише обривають листки. Їх збирають із корінням і верхівками, прикопують у пісок або дорощують у парниках, як цвітну капусту.

 

Збирання врожаю

 

Капуста брюссельська в перший рік дає продукцію — качанчики, на другий рік — насіння. Збирають її для отримання качанчиків після всіх інших видів капусти у жовтні у 2–3 терміни, зрізуючи рослини мірою дозрівання качанчиків. Качанчики за більш пізнього збирання бувають щільнішими, високої якості, набувають приємного блиску. Стебла зрізають біля кореневої шийки, потім видаляють листки й верхівкову частину. Качанчики залишають на стеблі, бо відокремленими вони швидко в’януть. Урожайність капусти брюссельської досягає 6–8 кг/10 м².

 

Реалізують капусту брюссельську разом зі стеблами. Потім качанчики обламують або зрізають ножем. Їх сортують і фасують. Під час сортування видаляють усі нетоварні качанчики (недорозвинені, хворі, пошкоджені). Товарними вважаються щільні качанчики діаметром не менше ніж 1,8 см. Пакують їх у фанерні ящики, поліетиленові мішки (по 1–6 кг), плетені нитяні сітки (12–20 кг).

 

Зберігання

 

Качанчики на прикопаному в підвалі зволоженому піску пагоні зберігаютьсядо двохмісяцівзатемпературиід 0…+1 °Сівологостіповітря 95%. Зрізанікачанчикизберігаютьуполіетиленовихперфорованихпакетах у холодильнику 1–1,5 місяці. Крім того, їх можна зберігати в дрібних кошиках або ящиках по 2–3 кг за постійної температури 0 °С і відносній вологості повітря 90–95% протягом 10–20 діб. Для більш тривалого зберігання качанчики заморожують у поліетиленових пакетах.

 

Таблиця 1. Порівняльна характеристика окремих сортів і гібридів брюссельської капусти, які занесено до Реєстру сортів рослин, придатних до поширення в Україні (усього в Реєстрі 3 сорти)

Назва сорту

Оригінатор

Група стиглості

Вегетаційний період, днів

Параметри плоду

Урожайність, т/га

Абакус F1

Syngenta

рс

110–115

2,5–3 см

Розелла

Гавриш

ср

13–14 г

11–17

Геркулес 1342

Гавриш

сп

110–120

8–14 г

20

Діабло F1

Bejo Zaden

155

22

Франклін F1

Bejo Zaden

рс

128–130

10–15

Брілліант F1

Nickerson Zwaan

130

3 см

30

Долорес F1

Moravoseed

сп

150

Завитка F1

пс

170–180

4–5 см

24

Примітка: рс — ранньостиглий, ср — середньоранній, пс — пізньостиглий

 

ДОВІДКА

Маріана Вакульчик, директор із розвитку Frozen Group

Компанія Frozen Group — національний оператор ринку продуктів харчування глибокого заморожування. Заснована на базі компанії «ЄвроДнепр», яка працює з 1996 року. Спочатку компанія займалася дистрибуцією чужих торгових марок: Esva, Vici, Subland, «Левада», морозиво «Королівське», «Рудь», Aurum, Delta. Із 2008 року зосередилася на виробництві та дистрибуції власних брендів у двох категоріях: плодоовочеве заморожування (ТМ «Дарус»)і заморожені продукти (ТМ «Акула»).

Ми пропонуємо ринку як монопродукти, так й овочеві суміші. Сумішей продаємо близько 60%, решта 40% — монопродукти. Продаємо овочеву заморозку як під своїм брендом в упаковках вагою 0,4 кг (ТМ «Дарус»), так і під 11-ма марками різних торгівельних мереж, зокрема працюємо під замовлення з «АТБ», «Метро», «Великою кишенею», «Ашаном», «Караваном», «Біллою» та ін. Ці мережі активно розвиваються, прагнуть мати свій приватний лейбл, і ми готові дати ринку продукт за більш прийнятною ціною, сподіваючись залучити більше людей до культури споживання заморожених овочів.

У лютому 2013 року почали експортувати українські заморожені овочі в РФ, Польщу, Німеччину, Голландію, Білорусь, Казахстан. Незважаючи на політичні обставини, впевнені, що російський ринок залишиться одним із пріоритетних напрямів нашого збуту, бо російські споживачі звикли до заморожених овочів. На досягненнях не зупинимося і працюватимемо над розширенням каналів збуту в напрямку Азії.

Брюссельську капусту для нас вирощують 3 українські підприємства, а капусту броколі готові запровадити в себе 6–7 господарств. Цілком улаштовує і якість вітчизняних овочів, і своєчасність поставок на наші розподільчі центри, які працюють у Дніпропетровську, Києві, Донецьку, Одесі, Сімферополі.

Крім брюссельської капусти й броколі нам потрібна цвітна капуста і романеско. Аби допомогти овочівникам, придбаємо для них обладнання, яке збиратиме цвітну капусту й броколі з поля. Це скоротить витрати фермерів на збирання в 4–5 разів, збільшить продуктивність і якість продукту.

Також заморожуємо перець товстостінний червоний, жовтий і зелений (в Україні здебільшого вирощують тонкостінні види перцю) для продажів у Європу, Азію, Росію.

Цьогоріч почнемо розвивати новий продукт, який досі в промислових масштабах в Україні не вирощувався, — спаржева квасоля. Уже уклали угоди з двома господарствами, під них закуповуємо комбайни, які збиратимуть квасолю з поля. Також плануємо купити обладнання для її доробки (обрізка хвостиків, нарізка), щоб мінімізувати ризики господарств, які тільки-но почали опановувати цю культуру. Спаржеву квасолю й раніше вирощували наші виробники, проте технологія її збирання та переробки в Україні є дещо відмінними від європейської не на краще, тож попрацюємо над якістю продукції. Якби ми не взяли на себе видатки з придбання спеціалізованої техніки під спаржу, то виведення на ринок цієї продукції затримався б ще на 1–2 роки.

Агрономічну допомогу фермерам здебільшого надають насіннєві компанії, які зацікавлені в розвитку вітчизняного овочівництва. Вони відправляють українських фахівців на навчання за кордон. Ми також беремо участь у навчальних турах. Під час них і знаходимо своїх партнерів, укладаємо контракти на поставку сировини, гарантуємо передоплату за поставлену в майбутньому продукцію.

Фермеру нас знайти легко — достатньо зайти на сайт www.frozen.dp.ua, написати про бажання укласти угоду, завітати до нас у гості або запросити представників компанії в господарство, поспілкуватися й, упевнена, що обов’язково знайдемо спільну мову.

 

 

Олександр Болотських, д-р с.-г. наук

журнал Плнтатор, березень 2014 року

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі Плантатор та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал Плантатор з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ