Агромаркет

Новини компаній, серпень 2013 року

Новини компаній, серпень 2013 року

Погана погода й політика Кіпру руйнують бізнес «Агротону»

Група компаній «Агротон» розмістила повідомлення на Варшавській фондовій біржі про затримку виплати чергового відсоткового доходу за єврооблігаціями (папери на загальну суму 50 млн дол. США компанія випустила 2011 року). У результаті протягом одного дня (16 липня) акції «Агротону» подешевшали на 36,4%, до 1,59 злотих (0,49 дол. США) за акцію. За підсумками торгів капіталізація становила 34,46 млн злотих (10,6 млн дол. США). Це не перше велике падіння вартості компанії в цього року: у квітні після погіршення кредитного рейтингу групи агентством S&P її акції подешевшали в сім разів. 

У компанії заявили, що розглядають можливість внесення змін в умови випуску паперів, оскільки не можуть вилучити кошти зі своїх рахунків. Крім того, в «Агротона» недостатній операційний грошовий потік для виконання зобов’язань. На рахунку компанії в банку Bank of Cyprus на 26 березня перебувало 4,5 млн дол. США. Однак нині ці кошти недоступні через рекапіталізацію кредитної установи: 1,6 млн конвертовано в акції банку, 1 млн списано як забезпечення конверсії, ще 1,9 млн тимчасово недоступні. Проблеми з операційним грошовим потоком в компанії пояснюють поганими погодними умовами 2012/2013 МР, які вплинули на рівень урожайності озимих і олійних культур.

 
 

 

Співпраця НУБіП і АМАКО

13–14 червня 2013 року в Києві відбулася Перша Міжнародна бізнес-конференція «ABC: Ukraine & Partners» — бізнес-форум, покликаний стати важливим інструментом розвитку міжнародної економічної співпраці України. Під час форуму було підписано 11 угод, однією з яких є договір у галузі науки та освіти між компанією АМАКО та Національним університетом біоресурсів і природокористування України про реалізацію сторонами спільних проектів у сфері науково-технічної діяльності, об’єднання зусиль задля створення нових видів техніки й прогресивних технологій, трансферу сучасних агротехнологій вирощування й переробки сільгосппродукції. За словами голови наглядової ради групи компаній АМАКО Віталія Скоцика, ця угода покликана покращити практичну складову навчального процесу та матеріальну базу для наукових досліджень університету, а також підвищити ефективність навчально-виробничих підрозділів.

 

«МК Груп» та «Агро Інвест Україна» одержали фінансування ЄБРР

5 липня у Белграді (Сербія) підписано угоду про інвестування 50 млн євро Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) у компанію MK Group (холдинг Agri Europe), що працює в Україні через свою дочірню структуру — компанію «Агро Інвест Україна». Міодраг Костич, президент MK Group, наголосив, що стратегія Agri Europe полягає у вдосконаленні корпоративного управління, розширенні ринків та реструктуризації з кінцевою метою виходу на біржу. «Агро Інвест Україна» посідає центральне місце серед «аграрних» активів Agri Europe. Первинне виробництво зернових і власні елеваторні потужності в Україні є перспективними напрямами діяльності групи. Тому Україна буде одним з основних напрямів фінансування. «Серед наших планів — збільшення земельного банку до 100 тис. га, будівництво нових елеваторів, промислових потужностей із переробки кукурудзи тощо, — зазначив Желько Ерцег, голова наглядової ради «Агро Інвест Україна».

 

«Калита» не вписалась у структуру й змінює власників

Територіальна громада Києва оголосила про пошук оцінювача 9,5% акцій свинокомплексу «Калита» для їх подальшого продажу. Як міноритарний акціонер місто не задоволене таким активом: дивіденди компанія не виплачувала, навіть коли у неї був прибуток, — усі доходи йшли на розвиток. Тепер, очевидно, «Калита» знайде нових власників, адже головний акціонер «Смарт-холдингу», до якого входив свинокомплекс, Вадим Новинський домовився про продаж цього бізнесу структурам Андрія Гордієнка та Сергія Хріпкова (раніше відомим як власники гіпермаркетів «Караван»). За неофіційними даними, «Калита» була оцінена в 15–20 млн дол. США за 100% без урахування боргу.

Бажання В. Новинського позбутися свого свинарського бізнесу було викликано об’єднанням зусиль в агробізнесі з Рінатом Ахметовим —2011 року компаньйони створили спільний агрохолдинг HarvEast. Менеджери Ахметова не бачили в ньому місця «Калиті», і продаж цього активу став справою часу. До того ж підприємство перебуває не в найкращому стані: давно не модернізувалося й потребує інвестицій у технологічне оновлення на суму близько 20 млн дол. США.

 

Claas розширює географію своїх виробничих потужностей

Claas розширює географію своїх виробничих потужностей

Німецька компанія Claas підписала договір на придбання китайської фірми Shandong Jinyee Machinery Manufacture Co. Ltd. у провінції Шандонг. Із придбанням цієї фірми компанії Claas вдасться забезпечити виробництво техніки для найближчих країн безпосередньо на місці. Компанія Jinyee на двох основних виробничих майданчиках у Гаомі та Дацин збирає різноманітну збиральну техніку, здебільшого комбайни для збирання пшениці та кукурудзи. Китайську машинобудівну фірму заснували 1958 року, торік її річний оборот становив близько 70 млн євро, у компанії працюють 1 тис. працівників.

 

журнал  “The Ukrainian Farmer”  серпень, 2013 року

     

 

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі  “The Ukrainian Farmer” та інтернет  сторінці журналу за адресою  https://agrotimes.ua/magazines  належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів  обов’язкове посилання на журнал  “The Ukrainian Farmer”   з гіперлінком  https://agrotimes.ua/magazines   Використання інформації  дозволяється тільки після отримання письмової згоди  від видавничого дому  “АГП Медіа”  .

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ