Елеватор

Технологічне удосконалення й диверсифікація джерел постачання дало змогу вітчизняному виробникові суттєво покращити якість власної продукції

Крок уперед

Крок уперед

Технологічне удосконалення й диверсифікація джерел постачання дало змогу вітчизняному виробникові суттєво покращити якість власної продукції. 

Компанія ТОВ «ТД „Югелеватор”» працює на ринку виробництва зерносховищ із 1999 року і є першим виробником металевих збірних оцинкованих силосів в Україні. За час існування компанія збудувала та ввела в експлуатацію понад 500 об’єктів по всій території України та за її межами. 

Протягом останніх років компанія активно розвивається та входить до сегмента виробників силосів і транспортного обладнання для великих промислових підприємств зберігання й перероблення зерна, перевалкових і портових комплексів. Серед постійних клієнтів такі компанії, як «Епіцентр-Агро», ЗТК «Деметра», «Нібулон», ГК «Вітагро», ГК «Західний Буг», «Агро-Еко ХХІ» й інші. 

Директор компанії «Югелеватор» Олександр Дехтяренко разом із партнером — директором ТОВ «Зернові комплекси та системи» Юрієм Омєтовим на об’єкті — елеваторі компанії «Зелена Долина»

Торік компанія натрапила на проблему дефіциту металу високої якості й утруднення постачання складників іноземного виробництва через ситуацію на світовому ринку. Розв’язати це вдалось завдяки диверсифікації джерел постачання. Довелось оперативно шукати й розпочинати співпрацю з новими партнерами. Також було посилено вхідний контроль по кожному рулону метала для забезпечення високого рівня якості кінцевих виробів. Це дозволило виконати всі зобов’язання за договорами вчасно й у повному обсязі. Так, за минулий рік крім великих замовлень підприємство забезпечувало силосами й транспортним обладнанням десятки фермерських господарств та елеваторів. Загалом було виготовлено понад вісім кілометрів транспортного обладнання та силосів загальною місткістю понад 200 тис. тонн. Більшість замовлень надходило із Західної України, проте довелося пропрацювати і на Півдні, і на Півночі. Найпопулярнішими були силоси з конусним днищем діаметром 7,3 м і об’ємом 400–600 м. і силоси з плоским дном діаметром 22 м і об’ємом 6000– 7500 м.. Малі та середні господарства замовляли транспортне обладнання продуктивністю 50 т/год, а великі віддавали перевагу продуктивнішому — 100–200 т/год. 

Конструктив конуса силоса в збірному оцинкованому виконанні

Одним із важливих кроків у розвитку компанії стало розширення складу готової продукції для забезпечення оперативного сервісного обслуговування наших клієнтів, щоб уникнути простою під час максимального завантаження їх підприємств. Наразі склад матеріалів і компонентів збільшився приблизно в 3,5 раза. Акцент зроблено в основному на оцинкований метал у рулонах, а також на ланцюги для конвеєрів та метізну групу. Це те, що використовується як для виробництва силосов, так і для транспортного обладнання. Також на складі зберігається готова продукція — елементи найпопулярніших силосів і транспортного обладнання. Тобто підприємство працює наперед, і коли виникає потреба будувати, більшість складників уже готові вирушити на об’єкт. Завдяки цьому компанія може виконувати замовлення в найкоротші терміни. 

Торік було отримано досвід проєктування та виготовлення унікальних для українського ринку повністю збірних (з оцинкованих профілів нашого виробництва) норійних веж заввишки 35 м для встановлення чотирьох норій продуктивністю 150 т/год. Повністю збірні норійні вежі інженери компанії спроєктували з оцинкованих профілей власного виробництва для об’єкта компанії «Західний Буг», що в смт Жвирка Сокальського району Львівської області. 

Цікавим досвідом стало виготовлення дахів силосів місткістю 10 тис. тонн діаметром 27,5 м з оцинкованого металу з полімерним покриттям. Для цього використовувались матеріали іноземного виробництва. Це замовлення було отримано від компанії-партнера «Зернові комплекси та системи» для кінцевого замовника групи компаній «Зелена Долина» у Вінницькій області. Замовник насамперед хотів посилити захист даху від впливу погодних й інших чинників, а також привести зовнішній вигляд об’єкта (дах зеленого кольору) у відповідність до наявних споруд. Під час виготовлення елементів даху довелося працювати вкрай обережно й витратити на це більше часу, щоб не пошкодити полімерне покриття. 

Силоси з полімерним дахом

На сьогодні компанія активно працює над удосконаленням технології виробництва з метою підвищення продуктивності та якості продукції. Зокрема, наприкінці минулого року було введено в експлуатацію чотири одиниці сучасного металообробного обладнання. Передусім це машина лазерного різання, що виготовила і ввела в експлуатацію вітчизняна компанія «Араміс». Також були введені в експлуатацію станок рубання металу та гибочний прес турецької компанії Durma, а разом із ними спеціалізований прес для пробивання отворів у металі завтовшки до 20 мм. 

На поточний рік заплановано ввести ще чотири одиниці обладнання (три з яких уже законтрактовано). Це буде ще одна машина лазерного різання металу (більшої потужності) виробництва компанії «Араміс» і лінія виробництва ребер жорсткості для силосів. Крім того, планується модернізувати лінію з виготовлення панелей. Усе це дасть можливість значно (на 80–100%) збільшити продуктивність власного виробництва й тим самим вчасно забезпечувати обладнанням замовників. 

Крім розвитку виробничих потужностей активно впроваджується система керування підприємством, яка допоможе оптимізувати процеси на етапах від укладання договорів до введення в експлуатацію. Якщо говорити конкретніше, ця система дасть змогу оптимізувати процеси керування виробничими потужностями, а також фінансами й поставками, що, своєю чергою, покращить ефективність планування роботи з наявними та перспективними клієнтами. 

Конструкторський відділ активно працює над розширенням стандартної лінійки продукції та підвищенням експлуатаційних якостей кожного виробу. Наприклад, було вдосконалено конструкцію норій із метою зниження травмування продукту, що транспортується. Також на цей рік заплановано випробування принципово нового зачисного конвеєра для забезпечення високої продуктивності вивантаження продукту в силосах великої місткості. Замість шнека тут буде встановлено ланцюговий конвеєр. Його основна перевага — можливість досягнення більшої продуктивності вивантаження силосів, а саме 150–250 т/год за мінімального травмування зерна. Цю групу зачисних конвеєрів розробляють для великих лінійних і перевалкових елеваторів, до складу яких входять силоси діаметром 22–32 м. 

На сьогодні підприємство забезпечене роботою до третього кварталу поточного року. Зокрема, одним із важливих замовлень є комплект транспортного обладнання (близько 90 одиниць) для великого борошномельного виробництва, що працює в режимі 24/7. Також наразі в роботі понад 20 одиниць силосів місткістю від 5 і більше тисяч тонн. 

Попит на елеваторне обладнання за останні 5 років постійно зростає. Серед замовників усе більше середніх і малих підприємств, проте основна маса замовлень надходить від великих компаній. Їх близько 70%, тоді як на малі й середні підприємства припадає 30% замовлень. Частину об’єктів компанія будує під ключ як генпідрядник, однак більшість контрактів стосується виготовлення обладнання на замовлення. 

Ринок зростає, але зростає і конкуренція, тому підприємству доводиться активно працювати над власними перевагами, щоб бути на рівні з іншими. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ