Тваринництво

Як контролювати кетоз у транзитному періоді за допомогою правильних рішень і застосування ефективних продуктів

Боротьба з кетозом

Боротьба з кетозом

Як контролювати кетоз у транзитному періоді за допомогою правильних рішень і застосування ефективних продуктів. 

Кетоз — це порушення метаболізму в молочних корів, що може негативно впливати на продуктивність, відтворення та вгодованість. 

Борьба с кетозом 

Кетоз у молочних корів зазвичай трапляється в корів протягом двох тижнів після отелення. У цей час значно підвищується потреба в харчуванні через інтенсивне зростання молочної продуктивності. До того ж корови не можуть швидко наростити споживання достатньої кількості енергії, щоб підтримувати рівень продуктивності, що призводить до стану негативного енергетичного балансу. 

Організм корови починає мобілізацію жирових запасів, щоб отримати енергію на виробництво молока та відновлення після отелення, через що корова втрачає вгодованість. З тим у крові збільшується вміст вільних (неестерифікованих) жирних кислот (НЕЖК). Кетоз починається, якщо кількість НЕЖК перевищує метаболізувальну здатність печінки й відбувається навантаження кетоновими тілами (частково окислені жирні кислоти). Різні запальні стани завжди підвищують ризик кетозу. 

Клінічний кетоз негативно впливає на піку. Зниження продуктивності на піку знижує загальний удій за всю лактацію. 

Кетоз також здатний порушувати споживання сухої речовини, що ще більше знижує вгодованість і негативно позначається на відтворенні. У корів, що втрачають 0,5–1 бал вгодованості в перші п’ять тижнів після отелення, сервіс-період збільшується на 16 днів проти корів, що втратили менше за 0,5 бала. 

Як розпізнати кетоз 

У серйозних випадках і за проявлення клініки кетоз легко розпізнати без проведення спеціальних тестів. У важких випадках у корів спостерігають пригнічення, знижується апетит і зменшується маса тіла за короткий термін унаслідок мобілізації жирових депо в організмі для заповнення негативного енергетичного балансу. У перші 30 днів лактації втрати кондиції більше за один бал уважаються вкрай важкими. 

Надмірне зниження вгодованості, особливо у перші 30 днів лактації, є симптомом стану тяжкого негативного балансу. Корів, що сильно втрачають масу в перші 30 днів лактації, важче успішно запліднити, у них менш стійка лактація. Це також може негативно впливати на якість молока внаслідок того, що організму корови складніше справлятися із запальними процесами. 

У корів ранньої лактації найчастіше трапляється субклінічна форма, яку можна діагностувати за допомогою тестів молока чи крові. 

Щоб розпізнати кетоз до того, як він перейде в клінічну форму, треба проводити регулярні аналізи крові на підприємстві як частину протоколу досліджень корів. Такі аналізи допомагають виявити підвищення вмісту кетонових тіл у крові, що є ознакою субклінічного кетозу в молочної худоби. Кетони з’являються в крові за браку глюкози (енергії). 

Утримання молочної худоби 

Деякі чинники, пов’язані з годівлею, відіграють особливу роль у боротьбі з негативними наслідками кетозу в молочної худоби. Тому забезпечення правильного догляду — ключ до усунення багатьох проблем. Насправді деякі корови здатні підтримувати потрібний рівень продуктивності навіть із високим умістом кетонових тіл у крові, якщо вони містяться в правильних умовах. 

З метою зниження негативного впливу кетозу на вашому підприємстві, варто дослухатися кількох порад: 

1. Не допускайте надмірної скупченості утримання транзитних корів. 

Господарства стають більшими, і часто можна побачити тенденцію до щільнішого утримання тварин, особливо за умови нерівномірного розподілення отелень, на їхньому піку. Власникам підприємств слід своєчасно дбати про місця для тварин з урахуванням збільшення стада. Проте це досі є проблемою для транзитних корів з огляду на наявні поголів’я. 

Ущільнене утримання ВРХ спричиняє зниження споживання корму через вплив стресу та фізичне обмеження фронту годівлі. Ущільненість змушує корів частіше і довше стояти, через що підвищується ризик розвитку уражень копит у перші 100 днів лактації.  

2. Не змішуйте нетелей і першотелів зі старшими коровами. Нетелі більш схильні до стресу, коли їх утримують зі старшими коровами. Це також може стати причиною зниження споживання сухої речовини і, зрештою, призводить до стану негативного енергетичного балансу. 

3. Скоротіть кількість переміщень тварин між секціями. У стадах існує ієрархія, і переміщення корови до нової секції є додатковим стресом. Намагайтеся переводити корів групами, щоб уникнути цього. 

4. Оцінюйте вгодованість корів пізньої лактації. В останній триместр лактації потрібно вимірювати вгодованість у групі. А перед переведенням у стійла для сухостійних корів за потреби вгодованість має бути скорегована годуванням. Після переміщення корів у групу сухостою складніше впливати на кондицію без ризику хвороби транзитного періоду. 

Як знизити кетоз 

Застосування метал-амінокислотних комплексів є частиною програми зі зниження кетозу. 

Як було сказано вище, запалення, спричинене маститом, кульгавістю або іншими хворобами, підвищує витрату глюкози й призводить до розвитку кетозу в молочних корів, особливо у тварин після отелення, які й так споживають менше сухої речовини. Якщо ви контролюєте запалення — ви контролюєте й кетоз. 

Мікроелементи Zinpro забезпечують посилену імунну відповідь у процесі отелення та в транзитному періоді, допомагаючи корові впоратися із запальними процесами та знижуючи розвиток і ступінь тяжкості кетозу. 

Цинк потрібен для підвищення цілісності кишківника. Кишківник забезпечує 70% імунітету тварини. 

Марганець важливий для процесів глюконеогенезу, а також відіграє важливу роль у засвоєнні кальцію, тоді як мідь бере участь у діяльності імунної системи. 

Кобальт відіграє роль в утворенні вітаміну В12, потрібного для глюконеогенезу. 

Хром важливий для багатьох процесів, зокрема для метаболізму глюкози й активності інсуліну. 

Продукти компанії Zinpro містять органічні високоефективні форми мікроелементів, які допомагають контролювати запалення й сприяють зниженню негативних наслідків кетозу в молочних господарствах. 

Контроль системи утримання 

Разом із застосуванням продуктів Zinpro в раціонах ваших транзитних корів варто також застосовувати стратегії контролю стану новотільних корів спільно з ветеринаром на виробництві. Переконайтеся, що всі методи контролю та запобігання проблемам транзитного періоду забезпечуються. 

Потрібно контролювати утримання транзитних корів. Зверніть увагу на фронт годівлі, частоту переведення тварин до інших груп, комфорт корів, роботу систем охолодження та протокол обробляння копит перед запуском. Інформація з надійних джерел, а також від консультантів провідних компаній на ринку дасть змогу отримати більше рекомендацій щодо вмісту транзитних корів, стратегій формування груп і догляду за сухостійними коровами.  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ