Тваринництво

Попри очевидну економічність, цей метод має певні нюанси

Холодне утримування телят

Холодне утримування телят

Попри очевидну економічність, цей метод має певні нюанси 

Показники продуктивності ВРХ нерозривно пов’язані з тим, як правильно і гармонійно забезпечено догляд і годування у ранньому віці, як молодняк розвивався після народження. Тому потрібно правильно організувати вирощування телят у молочний період, бо це впливає на продуктивність і дохід господарства. 

Сьогодні в багатьох господарствах незалежно від кліматичних зон їх розташування широко рекомендують варіант цілорічного утримування телят молочного періоду в індивідуальних дерев’яних або пластикових будиночках на свіжому повітрі, так званий «холодний» метод вирощування. Секрет його полягає в тому, що молодняк із першого дня життя розміщують в індивідуальних будівлях, будиночках на вулиці, на глибокій підстилці. У приміщенні додаткове утеплення не передбачено, тільки на зимовий час будиночки оббивають теплоізолятором. Влітку утримування телят відбувається на вулиці. 

Суть такого методу полягає в тому, що телят через 8–12 год або 2–3 доби після народження (незалежно від пори року) переводять у спеціально обладнані індивідуальні клітки-будиночки на відкритому повітрі, де утримують до 1,5–3-місячного віку. Такі індивідуальні клітки-будиночки слід установлювати (для хорошого дренажу) на шар грубого гравію завтовшки 25–30 см, потім шар сухої тирси або піску — 25–30 см і далі — підстилка із сухої соломи завтовшки 40–50 см (щодня додають нову порцію). Підстилка має відповідати таким вимогам: 

• поглинати вологу; 

• забезпечувати м’яку поверхню й ізоляцію від холодної підлоги (земля, гравій, бетон, асфальт). 

Крім того, поверхня майданчика має бути нахиленою в бік гноївкового жолоба з розрахунку 5 см/м поверхні. Однак слід пам’ятати, що хороший дренаж потрібен за будь-яких варіантів утримування. 

Холодний метод утримування найкраще годиться для відгодівлі бичків на м’ясо та одержання молока вищого ґатунку. Головна мета — виростити сильних тварин, здатних адаптуватися до різних умов і домогтися результатів. 

Мінуси холодного утримування 

Попри те, що за такого методу утримування телят їх захворюваність, за окремими даними, знижується від 77 до 32%, витрати кормів на 1 кг приросту зростають на 33% (переважно це молоко). Поряд із цим є низка й інших недоліків такого варіанта вирощування: 

• обморожування в телят кінчиків вух і носо-губного дзеркала; 

• інфекційні захворювання внаслідок різких коливань температури повітря; 

• збільшення витрат високоенергетичних кормів (молока) для самозігрівання тварини; 

• нераціональна витрата телятами корму, спрямована не на розвиток організму, а на додаткове продукування захисних реакцій адаптації до життя в екстремальному середовищі (обігрів тіла, збільшення товщини шкіри та волосяного покриву); 

• складність у роботі персоналу, який доглядає за телятами; 

• додаткові витрати ручної праці на прибирання території (кормових проходів, вольєрів та ін.); 

• збільшення витрат підстилки; 

• зменшення рухової активності теляти. 

Холодне утримування — холодна годівля 

З метою визначення рівня годівлі телят за умов «холодного» вирощування та забезпечення середньодобових приростів на рівні 700–750 г було проведено дослідження, які засвідчили, що телят слід годувати за такою схемою: 

• 5 днів давати молозиво й молоко матері — по 6 л; 

• 6–12 днів давати молоко матері — по 7 л; 

• 13–20 днів згодовувати молоко — по 10 л; 

• 21–45 днів випоювати молоко — по 18 л. 

Або ж для забезпечення середньодобових приростів на рівні 500–550 г молозиво й молоко тричі на день: 

• 1–10-й день — по 7 л на добу; 

• 11–20-й день — по 8 л; 

• 21–35-й день — по 10 л; 

• 36–60-й день — по 8–6 л. 

Температура молочних кормів має бути +38…+40 °С. 

Неважко здогадатися, що у виробничих умовах такої кількості молочних кормів ніхто не згодовує. Водночас процес нормованого роздавання молочних кормів узимку пов’язано з несприятливими погодними умовами роботи персоналу: перетягування на тачці або перенесення фляг із молоком вручну, розливання молока у відра чи банки на морозі та вітрі не сприяють якісному виконанню цих технологічних операцій, а про температуру молочних кормів, що випоюють телятам, і говорити не варто. 

Плюси холодного утримування 

Цей метод виправдовує себе, бо: 

• утримування теляти в таких умовах активізує резерви організму, адаптація до умов відбувається миттєво; 

• підвищується витривалість, опірність хворобам; 

• збільшуються прирости — близько 800 г; 

• поліпшуються обмінні процеси; 

• тварина одержує величезну кількість вітаміну D

• свіже повітря, природні температури дають організму працювати в правильному режимі. 

Проте холодний метод деякі вважають складним: 

• раціон вимагає ретельного збалансування, ураховуючи індивідуальні дані теляти; 

• витрати на купівлю та будівництво будиночків. 

Однак це з лишком окупається тим, що в результаті м’ясо і молоко досягають високих показників. 

Неважливо, який спосіб обрано для вирощування молодняку на м’ясо чи молоко, потрібно забезпечити відповідний догляд не лише на цьому етапі, а й організувати післямолочний період, коли інтенсивний розвиток потребує не меншої уваги. 

Поради 

Ідеальним варіантом холодного методу є утримування телят в індивідуальних клітках із пластику — він не назбирує в собі шкідливих мікроорганізмів, на відміну від індивідуальних будиночків, зроблених із дерева. Вирішивши утримувати телят у таких будиночках, важливо розуміти, що серйозно зростають затрати площі. Адже, маючи щомісяця 40–50 голів новонароджених телят, для встановлення всім їм індивідуальних будиночків потрібно мати до 2000 м. вільної території. А також запаси соломи, щоб забезпечувати глибоку підстилку завтовшки 30 см. 

Якщо ж в господарстві збираються застосовувати групове утримування телят у бетонному приміщенні, то є ризик нагромадження патогенної мікрофлори й виникнення різних захворювань, зокрема, поголів’я можуть турбувати колібактеріоз, інфекційний ринотрахеїт, респіраторні захворювання тощо. 

Зазвичай господарства, що практикують холодний метод утримування телят, переводять їх у віці 4–5 днів із родильного відділення відразу в холодні приміщення. У цьому разі проблем зі збільшенням витрат корму на голову немає, хіба що в дуже холодну погоду, але ж загалом для нашого клімату наднизькі температури не є характерними. Тож цей метод утримування цілком виправдовує себе з економічного боку та безпеки виникнення хвороб. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ