Тваринництво

Успіх агропідприємства «Промінь» базується на налагодженій системі керування ферми

Молочний вектор

Молочний вектор

Успіх агропідприємства «Промінь» базується на налагодженій системі керування ферми та роботі за світовими стандартами

Молочний комплекс СТОВ «Промінь» розміщується на півночі Миколаївщини в селі Воєводське. Це сімейне господарство, історія якого починається у 1990-ті роки з об’єднання чотирьох ферм по 50 га, до яких згодом доєднали сусідні колгоспи. Нині підприємство має в обробітку близько 7 тис. гектарів земель, ефективно розвиває тваринництво, має власні елеваторний комплекс і комбікормовий завод, автопарк і будівельну бригаду — загалом дає роботу понад 320 працівникам. Утім, усе тут зав’язано на молочному скотарстві, за досягненнями у якому агропідприємство потрапило до найкращих ферм України. Однак на цьому не зупиняється: у планах — збільшення поголів’я дійних корів до 3,5 тис. і досягнення добового валового надою 120 т проти нинішніх 75.

З малого — до великого

Сергій Ясевін, директор СТОВ «Промінь»

Виробляти молоко «Промінь» почав 2004 року, маючи всього 50 корів. Сьогодні завдяки впровадженню інтенсивних технологій тут утримують понад 5 тис. голів ВРХ голштинської породи, з яких 2200 — фуражних корів, а 1800 — дійне стадо. Для створення високопродуктивного стада завезли нетелей із Німеччини, нині нарощують шляхом власного відтворення. Корів використовують у середньому чотири лактації, а середній річний надій на голову — 12 тис. кілограмів молока. Деякі корови служать значно довше: рекордсменки з Німеччини й України дали за 10 лактацій 120 і 70 т молока відповідно.

Паралельно зі збільшенням поголів’я провели реконструкцію старих приміщень і збудували нові — нині мають «містечко» для телят і близько десяти корівників для різних вікових груп і статей тварин. Таке розподілення тварин дозволяє облаштувати приміщення відповідно до потреб тварин, налагодити оптимальний раціон, схему годівлі та догляд для кожної групи. Наприклад, старших телиць і нетелей утримують у корпусах із вигульним майданчиком, кормовим столом під навісами. У стійлах для корів бетонну основу устелено гумовим покриттям, а зверху — 15–30 см шаром подрібненої соломи. Раз на тиждень лежаки обробляють гашеним вапном, а двічі на тиждень додають свіжу порцію соломи. На комплексі застосовують флеш-систему сепарації гною на рідку та тверду фракції, органічні добрива вносять на поля.

Для створення оптимального мікроклімату корівники обладнано вентиляційними шторами, а вентилювання поєднали зі зрошенням: якщо температура підвищилася до +13 °С, автоматично вмикаються вентилятори, перетнула позначку +18 °С — вмикається «душ».

Восени буде введено в експлуатацію новий корівник на 2300 голів, у якому вперше в Україні буде застосовано поперечно-припливну-витяжну вентиляцію. «Це — американська технологія, яка сьогодні є найдосконалішою технологією тепловідведення для молочних корів», — розповів Сергій Ясевін, директор СТОВ «Промінь». Повітря входитиме у корівник із північного боку, а встановлені на південному боці вентилятори витягуватимуть його з приміщення. Унаслідок підвищення ефективності тепловідведення влітку підприємство уникне втрат молока близько на 2 л/добу/корову. У новому корівнику планують отримувати не менше як 40 л на дійну корову проти нинішніх 35–38 л — завдяки вентиляції, а також унікальній підстилці, виготовленій із сепарованого гною. У новій будівлі ветеринар забуде про свої найбільші страхи — мастити та кульгавість у корів. Адже їх виникненню запобігатиме, зокрема, якісне рулонне накриття підлоги в стійлах, переходах і накопичувачі.

За чіткими стандартами

На підприємстві багато в чому орієнтуються на американські «золоті» стандарти виробництва. Утім, власник СТОВ «Промінь» Олександр Остапенко переконаний: навіть бездоганні технології й обладнання не дадуть потрібного результату, якщо на фермі відсутня ефективна система керування.

Упровадження програми DairyComp дозволило налагодити механізм керування молочним бізнесом до дрібниць й оптимізувати кількість працівників на фермі. Щоденний звіт налічує з-понад 1300 пунктів. Основні критерії аналізів — це здоров’я корів, їх продуктивність і відтворення.

За потреби американські консультанти можуть через віддалений доступ до DairyComp долучитися до аналізу показників, надати консультації чи допомогти усунути недоліки. Крім того, показують, яку позицію господарство посідає у світових рейтингах на певний момент і за якими показниками.

Крім цієї системи на фермі застосовують програми керування молочним стадом ІТС Орсек і DelPro. Систематизація й робота за регламентом сприяє отриманню потрібних результатів.

У доїльній залі

Доять корів тричі на день у доїльній залі типу «карусель» DeLaval на 80 місць. За годину тут проходять 480 корів. Нині система завантажена на 60%, але після відкриття нового корівника та нарощення поголів’я планують встановити ще одну. У накопичувачі використовують промисловий підгонич корів Usher DeLaval, який пришвидшує зміну груп і запобігає стресу в корів; на підлозі зробили спеціальні насічки, щоб не допустити ковзання тварин; установили розпилювачі води й вентилятори.

Володимир Коверний, головний ветеринар СТОВ «Промінь»

«Кількість працівників на зміні збільшили з чотирьох до п’яти, що дозволяє посилити профілактику маститів», — розповів Володимир Коверний, головний ветеринар СТОВ «Промінь». Тож доїння здійснюється за алгоритмом: соски вимені змочують 2%-м розчином перекису водню й здоюють перші цівки, обробляють препаратом «Кенопур», витирають дійки чистою серветкою, надягають доїльні апарати, в кінці — ще раз обробляють дійки.

Двічі на тиждень після доїння корови проходять через дві копитні ванни: для корів — із розчином перекису водню та мідного купоросу, для молодняку — з мідним купоросом. Численні експерименти з препаратами довели, що цей варіант забезпечує найкращий результат: захворювання копит не перевищує 0,9–1,2%.

На «Промені» налагоджено логістику самовивезення сировини: з доїльної зали молоко, охолодившись у потоці до +2,5 °С, потрапляє відразу в один із п’яти власних молоковозів. Наявність власних автоцистерн забезпечує доставку сировини на переробку — заводи «Лакталіс» і «Терра Фуд» згідно з графіком та в гарантовано чистих місткостях. Усе молоко перед відправкою перевіряють, для чого встановлено потоковий пробовідбірник молока. Про високу якість продукту свідчать показники: соматика — 120–150 (євростандарт — 200), бактеріальна забрудненість — у межах норми. Досягти такої якості вдається завдяки відсутності проміжних холодильників і промивок. Однак головний чинник хороших показників молока по жиру й білку — збалансована годівля корів.

У доїльній залі посилили профілактику маститів

Що на язиці — те в молоці

На фермі переконані: якщо правильно годувати корову — з використанням високоточних технологій виробництва, збалансованого раціону, гомогенізації сумішей — то отримаєш не лише високоякісне молоко, а й здорове поголів’я. Підтвердження цьому — ріст показника запліднюваності на 8% і скорочення вибуття корів на 6% за останні кілька років, що пов’язують із запуском власного комбікормового заводу. «Нині важко придбати якісну сировину для виробництва кормів через велику кількість фальсифікатів», — зауважив Сергій Ясевін. На це вказують результати перевірки лабораторії вхідного контролю якості зернової сировини, продуктів переробки зерна та готового комбікорму. Наприклад, з’ясувалося, що засвоюваність протеїну із сої власної переробки становить 85–94 проти 70–85% у продукції інших виробників.

Тому сировину для кормів — пшеницю, ячмінь, кукурудзу на силос і зерно, люцерну на сінаж вирощують самі. Цього року до переліку вирощуваних культур додасться ще соя. «Ми підняли дамбу й інвестували в дощувальні системи RKD, що дозволить отримувати стабільні врожаї», — розповів Сергій Ясевін. Соєву макуху додають у корми, лушпиння (джерело високозасвоюваної клітковини) згодовують дійним коровам, а олію продають.

Анна Коверна, заступник директора з питань годівлі СТОВ «Промінь»

Нині для власних потреб виготовляють корми за майже 30 рецептами, і близько 10 з них — для ВРХ. «Наприклад, коровам на пізньому сухостої додаємо аніонні солі, щоб уникнути парезів після отелення, — пояснила Анна Коверна, заступник директора з питань годівлі. — У раціоні для новотільних стежимо за рівнем кальцію та фосфору, використовуємо вітамінно-мінеральні добавки («Трау Нутришин» і «Біохем Україна»)». Комбікорми для корів у другій половини сухостою та після отелення — найдорожчі, бо містять 24 проти 14 інгредієнтів у звичайному комбікормі, спрямовані на профілактику розладів обміну речовин.

«Велика кількість рецептур дає гнучкість у годівлі, тож ми використовуємо власне виробництво на повний потенціал, — зауважив Сергій Ясевін. — Так задовольняємо потреби кожної статевої та вікової групи. Варіант „виготовили один корм для всіх — і переконали себе в тому, що він усім підійде” — не для нас».

Рецепт для телят можна назвати унікальним. Його рецептура — 55% гранул і 45% плющеного ячменю та кукурудзи — враховує потреби молодого організму в поживних речовинах і сприяє максимальним середньодобовим приростам ваги (1000 і 900 г на бичках і телицях відповідно). Корм, до якого входять запарені пластівці, подразнює нервові закінчення слизової оболонки шлунку, що, своєю чергою, стимулює розвиток папілом рубця. Мікс, збагачений вітамінами й мінералами, починають згодовувати телятам із третього дня після народження по 2–2,5 кг/добу і до 3–3,5 місяців — телицям, до 6 місяців — бичкам. Мікс використовують для власних потреб і продають іншим фермам, не змінюючи рецептуру навіть на прохання замовника. «Наш мікс розроблено, випробувано й удосконалено — запорука його якості саме у відпрацьованій рецептурі та її дотриманні», — наголосив пан Сергій.

Сухостійні — на «курорт»

Нетелей, які досягли ваги 380 кг і 128 см висоти в холці, зводять в одну групу, маркують, а тих, хто в охоті, осіменяють. Перших три осіменіння проводять сексованою спермою фірм «Альта» і «Сімекс Альянс Україна», далі — звичайною. Корів осіменяють за програмою «подвійний пре-синх». Тож на 100 отелень отримують 72 телички. Після успішного підтвердження тільності на 30-й, 60-й і 120-й день за допомогою УЗД-апаратів Kaixin корів переводять на пасовище. Нетелей переводять із 50-го дня тільності. На пасовищі тримають пару бугаїв-запліднювачів для нетелей, які абортували.

Свіжу порцію соломи додають двічі на тиждень

Тварини поїдають різнотрав’я, також їх підгодовують звичайним кормом. На пасовищі працюють четверо сезонних працівників — усі вони пройшли «курс молодого бійця» щодо надання першої допомоги тваринам. Для охорони пасовища використовують електропастухи. Щотижня тварин вакцинують, а телиць ветеринар оглядає на розколі. Щоб відпочинку на природі ніщо не заважало, тварин обробляють проти ектопаразитів препаратом «Бутокс» (також його розпилюють у корівниках разом із препаратом «Квік Байт спрей»). За протоколом усіх тварин двічі на рік обробляють проти гельмінтів, а нетелям на пасовищі раз на місяць уводять протипаразитарний засіб «Дектомакс». Цього року на одному з пасовищ планують застосувати вушні бирки компанії «Зоетіс» для захисту від набридливих двокрилих комах.

У другій половині сухостою тварин повертають у корівники.

Перші кроки теляти

На фермі вдалося зменшити кількість мертвонароджених до 5%. «Усе завдяки зміні підходу до отелення, — розповідає ветеринар. — Якщо раніше корову переводили в бокс за 2–3 години до отелення, то тепер поселяємо у спеціально облаштованому загоні з глибокою підстилкою за добу до народження теля, тож до отелення вона звикає до оточення й поводиться спокійно». Крім того, техніки повинні обов’язково застосовувати реаніматор для вентиляції легень новонародженим телятам — це прописано в технологічній карті».

Доки корова вилизує теля, робітник випоює його молозивом. Колір і густота молозива не є гарантією того, що концентрація антитіл у ньому є достатньою для оптимального забезпечення теляти. Тому якість молозива на фермі визначають за допомогою рефрактометра. Якщо воно містить 22% і вище IgG (22% відповідає змісту імуноглобулінів близько 50 г/л молозива), його випоюють новонародженим, а залишки розливають у пляшки й заморожують. Якщо показник нижчий від 21% — використовують для випоювання малят віком 0–2 місяці. «Ми зацікавлені в тому, щоб заготовляти якісне молозиво й керувати випоюванням: найменших випоювати найкращим продуктом і якнайшвидше, — пояснює Володимир Коверний. — Адже якщо показник імуноглобулінів в аналізі крові теляти вищий, то воно оплачується дорожче тому, хто прийняв отелення й випоїв маля».

Протягом першої години життя теляті випоюють 4 л молозива

Утім, хороший менеджмент молозива базується не лише на багатому антитілами молозиві, а й на правильному забезпеченні ним теляти — своєчасно і в достатній кількості. Теля повинно отримати 4 л (оптимально — 200 г імуноглобулінів) протягом перших шести годин життя, у які стінки кишківника мають найкращу засвоюваність для антитіл. Якщо молозива в корови мало або воно низької якості, потрібно використовувати запаси з банку молозива, акуратно підігріте на водяній бані.

Новонародженим телятам приколюють вушні бирки, висушують під обігрівачем UFO і переводять до індивідуального будиночка. Якщо температура на вулиці нижча за мінус 10 °С, малятам три дні одягають теплі жилетки. Телят випоюють молодим і проблемним молоком, яке перед використанням пастеризують протягом 40 хв. Для зручності роботи спроєктували й змонтували промислове молочне таксі, яке причіпляють до трактора.

У групі 0–2 місяці телят уперше вакцинують: Хіпрабовіс ІРТ — проти Інфекційного ринотрахеїту (ІРТ) і вірусної діареї, Токсіпра — проти клостридіозів, Хіпрабовіс Сомні — від пневмонії. У шість місяців — від клостридіозу, у 12 місяців від ІРТ, перед отеленням — від маститу, клостридіозу й колібактеріозу. Також нетелям і тільним коровам уводять Колібін із метою передачі телятам пасивного імунітету проти захворювань шлунково-кишкового тракту.
«Успіх вакцинації залежить від керування, — наголошує пан Володимир Коверний — Тому в нас цей процес під контролем: вакцинацію проводять двоє людей: перший використовує пристрій для автоматичного розпізнавання корів і повідомляє другому, яку вакцину треба вколоти, а другий вводить препарати. В обох — нагрудні відеокамери».

Завдяки хорошому колостральному імунітету й правильній годівлі телята ростуть здоровими: тільки в семи малят зі 100 від 0 до 2 місяців можуть реєструватися розлади травлення, захворювання перебігає в легкій аліментарній формі. Лише одне на сотню доводиться лікувати антибіотиком.

Тобто аналіз поточних даних, робота за технологічними картами та контроль усіх процесів гарантує агропідприємству розвиток високопродуктивного здорового поголів’я, збільшення надоїв і досягнення поставлених цілей.

ГОВОРЯТЬ ЕКСПЕРТИ 

Данило Ільєнко

Данило Ільєнко, керівник Південного регіону компанії «Трау Нутришн Україна»  

— Компанія «Трау Нутришн Україна» протягом багатьох років співпрацює з агропідприємством «Промінь». На нашу думку, запорука успіху цього господарства полягає у їх відкритості до передового міжнародного досвіду та в системному втіленні найефективніших рішень. Зокрема, «Промінь» були першими, хто оцінив ефективність інноваційних продуктів: «Farm-o-San Редіар» — кормової добавки для телят, що була розроблена для стабілізації водного і електролітного балансу в разі діареї. «Farm-o-San Ревайва» — продукт для відновлення балансу поживних речовин після отелення, консервантів для силосування тощо. 

Ми пишаємося досягнутими в партнерстві результатами та залучаємо найкращих фахівців компанії з усього світу, зокрема з «Трау Нутришн Канада». Завдяки спільній роботі технологічні процеси на фермі та рецептура є зразковими й постійно покращуються.  

Юрій Куриленко

Юрій Куриленко, канд. с.-г. наук, технічний консультант компанії Biochem 

— Агропідприємство «Промінь» є флагманом вітчизняного молочного бізнесу. Господарство одним із перших в Україні зрозуміло, що не варто заощаджувати на транзитному періоді й почало вкладати кошти у тварин на пізньому сухостої, адже цей період — це початок наступної лактації. Їхні комбікорми для ВРХ у транзитному періоді, мабуть, найдорожчі в країні й містять продукти, що сприяють міцному здоров’ю тварин і швидкому виходу корови на пік продуктивності. 

З наших продуктів господарство у транзитний період використовує препарат, що містить холін, захищений від розпаду в рубці, та препарат, який містить ніацин (ця кислота розширює периферичні судини, що позитивно впливає на корів в умовах теплового стресу). Також показав ефективність наш рідкий енергетик на основі гліцерину для корів у транзитному періоді, що сприяє підвищенню споживання корму та молочної продуктивності поголів’я. 

Крім того, випробували й після отримання позитивних результатів упровадили й інші наші продукти — живі дріжджі, органічні мікроелементи. 

Мені імпонує, що у СТОВ «Промінь» чітко рахують економіку: витрати на продукти і свій профіт унаслідок підвищеної молочної продуктивності в майбутньому та заощадження коштів на лікуванні. Можна сказати, що підприємство володіє інструментами й використовує всі важелі менеджменту для ефективного керування. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ