Тваринництво

Додавання в раціон корів добавок із натуральною ефірною олією орегано знижує ризики хвороб і підвищує продуктивність

Без антибіотиків

Без антибіотиків

Додавання в раціон корів добавок із натуральною ефірною олією орегано знижує ризики хвороб і підвищує продуктивність

Стада молочної худоби по всьому світу зазнають втрат через надмірне лікування та профілактику антибіотиками телят і подальших проблем зі здоров’ям дорослого поголів’я (мастит, кульгавість, післяотельні захворювання). Зрештою, хвороби тварин призводять до фінансових втрат, які можуть перетворити прибуткову молочну ферму на збиткове підприємство. Застосування натуральної ефірної олії DOSTO® Орегано дає змогу не лише вирощувати здорових телят без антибіотиків, а й зберегти високу прибутковість молочним фермам завдяки здоровому травленню дорослих тварин. 

Ризики для телят 

Щоб давати молоко високої якості й підтримувати високі показники відтворення, корови повинні мати відмінне здоров’я. Це ключовий чинник прибутковості череди молочної ферми. Здорова корова починається зі здорового теляти. Згідно з останніми дослідженнями застосування антибіотиків у період вирощування телят обмежує молочну продуктивність корів мінімум на 500 л молока вже в першу лактацію. 

Діарея є головною причиною загибелі телят першого місяця життя.

Економічні наслідки від цих втрат, затримок середньодобових приростів і тривалішого періоду дорощування помітно б’ють по бюджету підприємства. Не можна списувати з рахунків також пізні наслідки збоїв травлення телят, такі як, наприклад, відтерміноване перше отелення і недоотримані надої молока. Навіть пов’язані з цим додаткові трудові ветеринарні витрати значно обтяжують економічну ситуацію молочного виробництва. 

Найбільші ризики загибелі телят припадають на перші два тижні життя. Пізніше ці ризики трохи спадуть, проте у віці від 9 тижнів можуть знову стати досить високими. Згідно з даними Національного нагляду за станом здоров’я тварин у США, близько 56% випадків загибелі телят пов’язано з недолікованою діареєю у молочний період. 80% всіх діарейних телят, пролікованих антибіотиками у перші два місяці життя, у продуктивному житті відстають за показниками молочної продуктивності від телят, які не отримували антибіотики. 20% діарейних телят через ослаблений імунітет хворіють на респіраторні хвороби з третього місяця життя. 

Природне рішення 

Німецька компанія DOSTOFARM®/ ДОСТОФАРМ з 1999 року виробляє єдину у світі натуральну ефірну олію рослини орегано, яка має високотерапевтичні властивості та широко застосовується, зокрема і молочними фермерськими підприємствами. У понад 50 країнах продукти DOSTOFARM® відомі під комерційною назвою DOSTO® Орегано і є кормовими добавками в порошковій — DOSTO® Порошок і водорозчинній, рідкій — DOSTO® Ліквід формах. 

Ці продукти спрямовані на усунення ветеринарних і кормових проблем у великої рогатої худоби та застосовуються за рекомендованими виробником схемами. В основу цих схем лягли багаторічні дослідження мікрофлори рубця, аналіз впливу раціонів корів на стан мікрофлори шлунково-кишкового тракту в кореляції з показниками здоров’я та продуктивності, вивчення дії DOSTO® Орегано на організм телят і корів, що ростуть, включно з дослідженнями щодо якості молока. 

Застосування DOSTO® Орегано для досягнення максимального результату рекомендовано за такою схемою: з дня переходу з молозива на молоко або ЗЦМ: 0,5 мл DOSTO® Ліквід на кожен літр молока, що випоюють протягом усього підсмоктування і з кожним випоюванням. 

У разі заздалегідь відомих високих ризиків прояву діареї внаслідок колібактеріозу, ротаабо коронавірусної інфекції, криптоспоридій, кокцидіозу або сальмонели може бути рекомендовано додаткове пероральне застосування порошкової форми DOSTO® Орегано. 

Багаторічні дослідження підтверджують високоефективну профілактичну дію описаних вище схем застосування продуктів DOSTO® Орегано та її економічну ефективність: 

• підвищення середньодобової ваги телят від 65,30 г/голову; 

• підвищення споживання престартерного корму до 3,48 кг на голову за весь період двомісячного випоювання; 

• підвищення живої ваги в кінці випоювання від +2,25 кг; 

• 100% заміщення профілактичного та лікувального застосування антибіотиків, електролітів, підкислювачів тощо; 

• зниження ризиків респіраторних інфекцій на хв. 45,10%; 

• скорочення загальних витрат на ветобробки на хв. 27,43%; 

• значне підвищення безпеки телят; 

• середній показник ROI на підприємствах: 1 : 1,78. 

Багатоплановість завдань  

Багато виробників ЗЦМ у Європі та США використовують DOSTO® Орегано в рецептурі своїх замінників молока в дозуванні продукту DOSTO® Порошок:  1 кг/т. У разі застосування такого ЗЦМ немає потреби додаткового застосування DOSTO® Орегано через молочне таксі. 

DOSTO® Порошок застосовують також у виробництві престартерних і стартерних кормів для телят у дозуванні: 1 кг/т корму. Однак, якщо DOSTO® Орегано вже є в молочному випоюванні, його застосування через стартерний корм у тих самих дозуваннях також економічно виправдовує себе. 

Застосування DOSTO® Порошок через вітамінно-мінеральні премікси чи відповідні передсуміші у добових раціонах дійних корів забезпечує збільшення надоїв молока без шкоди внутрішнім резервам організму тварини. Річ у тому, що прибавка в молоці, навіть у разі високопродуктивних корів, можлива внаслідок кращого засвоєння раціону. З DOSTO® Орегано вичавлюється максимум з корму, не даючи змоги поживним компонентам пройти шлунково-кишковий тракт транзитом, не засвоївшись. 

Економічна ефективність становить у середньому 1 : 2,61 завдяки: 

• збільшенню молочної продуктивності від +1 до +4,5 кг із корови на добу; 

• зниженню соматики молока до 50%; 

• поліпшенню показників конверсії корму, підвищенню засвоєння, перетравлюваності раціону; 

• підтриманню кислотно-лужного балансу в рубці, профілактиці ацидозів та кетозів. 

Низка підприємств, які застосовували монензин, згодом замінили його на натуральну ефірну олію DOSTO® Орегано. 

Сучасне молочне скотарство покликане розв’язувати кілька важливих завдань: 

• подовження продуктивного довголіття молочних корів; 

• підвищення імунного статусу поголів’я; 

• значне скорочення та максимальне уникнення застосування антибіотиків; 

• скорочення викидів коровами метану в атмосферу. 

Завдяки співпраці компанії DOSTOFARM ® з компанією ТОВ «СМАРТ ВЕТ» в Україні натуральні продукти торгової марки DOSTO® підтверджують свою ефективність на місцевих підприємствах, знижуючи собівартість продукції без зниження її якості, подовжують довголіття корів, підвищуючи їхню репродуктивність. Зокрема, у корів, які отримували DOSTO® Орегано через добовий раціон, народжуються міцні та здорові телята, збереження яких також важливе для скотарства. 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
10
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ