Тваринництво

Додаючи до раціону птиці якісні ензимні кормові препарати, засвоюваність корму покращиться

Ферменти для птиці

Ферменти для птиці

Додаючи до раціону птиці якісні ензимні кормові препарати, засвоюваність корму покращиться й знизиться його собівартість.  

Тема про кормові ферменти — не нова, але наразі максимально актуальна. Вимоги до кормів і сировини в різних країнах світу з кожним роком змінюються — це залежить від багатьох чинників: екологічних, економічних, геополітичних. В Україні наразі на першому питанні стоїть зниження собівартості сільськогосподарської продукції (м’яса, молока, яєць). А це можливо шляхом зниження вартості кормів, бо їм належить велика частка в калькуляції собівартості. Знизити собівартість корму можливо різними способами, зокрема, і додаванням ензимних кормових препаратів. Сучасні ензимні препарати на ринку України представлено дуже великим асортиментом як у вигляді моно-, так і мультикомпозицій. 

2023 року компанія «Ветсинтез» на ринок України запропонувала спектр як моно-, так і мультикомпозицій кормових ферментів під торговою маркою «ВЕТОЗИМ»: Ветозим Мульти, Ветозим Квадро, Ветозим Тріо, Ветозим Ф-5000, Ветозим ФФ-10000, Ветозим ПРО, Ветозим ПРО Комбі, Ветозим КС, Ветозим ЦЕ. За додавання птиці Ветозим Мульти в стандартній рекомендованій дозі 100 г/т корму в умовах бройлерних птахофабрик було досягнуто максимальної ефективності використання тяжкої щодо перетравності сировини з високим умістом клітковини . Досягається це завдяки композиції активностей глюконази, ксилонази, целюлази, протеаз, амілази, моннанази, фітази. В обчислюванні рецептів комбікормів було досягнуто зниження собівартості комбікорму від ±300–500 грн/т. Цю розбіжність пов’язано з уведенням понад мірних доз соняшникового шроту та соняшникової макухи на різних вікових і технологічних групах без втрати добових приростів рекомендованими настановами для курчат бройлерів Ross 308 та Cobb 500. Було зменшено монокальцій фосфат шляхом використання високоефективної фітази, що також здешевило комбікорм і знизило рівень фосфору, що виділяється в зовнішнє середовище — чинник екологічного використання продукту. Уведення активностей різних протеаз покращило перетравлення білка до поліпептидів й амінокислот на всій протяжності кишкового тракту. Також протеази покращили перетравлення білка соняшникових продуктів у понад мірних дозах додавання в комбікормі. До того ж сирий протеїн (СП) у розрахунку рецептів на всіх вікових і технологічних групах було знижено від рекомендованого на 10% абсолютної величини. Тобто на прикладі предстартерного корму (від 0 до 10 днів): рекомендовано СП 23%, фактично птиці давали корми із СП 21%. Така годівля знизила навантаження на організм з перетравлення білка та знизила викиди надмірного азоту й аміаку в пташник, що значно покращило параметри мікроклімату в утриманні та знизило вибракування тушки, особливо зменшилась кількість браку через підпалене філе та пододерматити лап. 

За додавання надмірних рівнів соняшникових продуктів у період з 0–10 днів — до 8%, з 11–21-й день — до 15%, на 22–35-й день — до 20%, у 35-й день — до 25% у раціонах рекомендовано дозування ензимного препарату 120 г/т корму. 

Взагалі за додавання ферментного препарату Ветозим Мульти було досягнуто оптимальний баланс перетравлення корму та збереження параметрів мікроклімату, покращилась якість повітря у пташнику та зменшилась кількість викидів азоту й аміаку, покращилась якість підстилки. 

Також за застосування цієї ферментної композиції стало можливим використання дешевшого джерела білка із соняшникових продуктів у дозах, що вищі від класичних рекомендацій. Використання цих продуктів було пов’язано з різким підвищенням вартості соєвих продуктів та їх дефіцитом на ринку. Ці всі чинники разом дали позитивний економічний результат як у ціноутворенні й собівартості комбікорму, так і в приростах і собівартості виробництва бройлерів, покращенні якості тушки, що дало додатковий прибуток унаслідок зменшення кількості вибракувань. Конверсія корму в середньому становила 1,56 кг корму на 1 кг приросту. 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ