Тваринництво

Ефективним запобіжним заходом утворення біоплівки є ретельне промивання й очищення системи водопостачання

Біоплівка в лініях напування

Біоплівка в лініях напування

 Ефективним запобіжним заходом утворення біоплівки є ретельне промивання й очищення системи водопостачання.  

Усі великі комерційні птахокомплекси давно вже перейшли на закриті системи водопостачання. У закритій системі ймовірність забруднення питної води менша, але бактерії, гриби та мінерали розвиваються в повільному потоці багатої на поживні речовини води. Утворення біоплівки на внутрішніх стінках труб напування призводить до контамінації води небажаною мікрофлорою. Також якість води залежить від наявності в ній шкідливих речовин. Ці речовини визначають смак, твердість і показник pH води, а отже, і те, чи є вода придатною для споживання тваринами. Вапно, залізо та марганець, поміж іншим, сприяють утворенню твердої структури з внутрішнього боку лінії напування, яка затримує залишки лікарських препаратів, що чіпляються до стінок лінії. 

Цукри, що містяться в цих залишках лікарських препаратів, своєю чергою, є ідеальним середовищем для розмноження бактерій і грибів, які утворюють тонкий шар на внутрішньому боці лінії, що називається біоплівкою. Такий шар захищає шкідливі мікроорганізми від дії антибактеріальних засобів. Вода повільно тече в закритих системах водопостачання, а це означає, що біоплівка може розвиватися дуже швидко. Занадто тепла вода також може стати ідеальним джерелом розмноження біоплівки. Тож надто важливим є стеження за утворенням біоплівки, щоб одразу протидіяти її появі. 

Наявність біоплівки в лініях напування може мати серйозні наслідки. Передусім ефективність лікарських засобів, які надходять до птиці з водою, може значно знизитися, що негативно впливатиме на здоровий розвиток птиці та на результати виробництва. До того ж досить складно вивести біоплівку з ліній напування, ніж запобігти її утворенню. Навіть якщо вам вдасться видалити біоплівку, через кілька днів вона може утворитися знову. Ось чому так важливо саме запобігати утворенню біоплівки в лінії напування. Одним із найпростіших і найефективніших способів запобігти утворенню біоплівки — є звичайне промивання. Крім того, важливо ретельно промивати й очищувати лінію після використання медикаментів. Під час промивання й очищення змиваються основні джерела розмноження біоплівки, також це є запобіжним заходом розмноження бактерій. Важливо й ретельно промивати та очищати систему напування між циклами. Особливо, коли лінії не використовують впродовж значного проміжку часу. Автоматична система промивання — це ефективне рішення для регулярного та легкого промивання ліній із метою запобігти утворенню біоплівки. За допомогою комп’ютера після встановлення персоналізованої програми можна контролювати весь процес промивання. Ви визначаєте частоту, з якою комп’ютер повинен промивати систему, які лінії водопроводу слід промивати й скільки часу триватиме промивання. 

Крім того, система використовує інформацію, яку отримує від датчиків, установлених у лінії напування. Ці датчики вимірюють температуру води та ступінь накопичення біоплівки. Як тільки виявляється аномалія, комп’ютерна програма, що контролює промивний процес, отримує сигнал про автоматичне промивання водопроводу. Можна встановити максимальну кількість промивань для вашої системи. Коли цей максимум досягнуто, комп’ютер подає сигнал, що вказує на те, що потрібно вжити певних дій.  

Матеріал надала компанія «Хог Слат» 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ