Тваринництво

Цей жук у приміщеннях птахофабрики призводить до погіршення стану здоров’я птиці

Знищення чорної волошки

Знищення чорної волошки

Цей жук у приміщеннях птахофабрики призводить до погіршення стану здоров’я птиці, її продуктивності, а також поширення небезпечних інфекцій.  

Чорна волошка, або чорнотілка (Alphitobius diaperinus) — це жук, що мешкає на підстилці в сараях для вирощування курей, і який через свої харчові та міграційні звички завдає структурні пошкодження з великим негативним економічним впливом для виробничих компаній. Наявність чорнотілки призводить до виникнення в птиці стресу. 

До того ж личинки цього жука часто потрапляють в організм курей, що пошкоджує їх шкіру й негативно впливає на конверсію корму. Нарешті, як личинки, так і доросла стадія є переносниками різних вірусів і патогенних бактерій, таких як: Salmonella spp. Escherichia Coli, вірусу Гамборо, інфекційної анемії, хвороби Ньюкасла тощо. 

Жук чорна волошка залазить у щілини в приміщенні, звідки його дуже важко витравити. Зазвичай цей жук живе в недоступних місцях — у щілинах стін, підлоги, в підстилці. У літній період жук вилазить зі своїх сховків і в буквальному сенсі атакує птицю, кусаючи та завдаючи ран її лапам. 

Дуже важливо перед кожною посадкою птиці знищувати цього паразита, захищати поголів’я від чорної волошки. Утім, це дуже нелегко зробити, адже він ховається в недоступних місцях, куди традиційним розбризкуванням інсектициду важко дістати. На жаль, у стандартній схемі санітарної підготовки пташника до посадки птиці немає заходів боротьби з чорною волошкою. 

Компанія Bioplagen розробила дуже просте рішення для усунення цієї проблеми. За допомогою їх продукту можна дуже швидко позбутись чорнотілок, не залучаючи велику кількість персоналу й не витрачаючи на це багато часу. 

ЕФЕКТИВНІ РІШЕННЯ ПРОТИ ЧОРНОЇ ВОЛОШКИ 

Іспанська компанія Bioplagen, яку в Україні представляє ТОВ «Веллфарм», пропонує професійний підхід до знищення комах у тваринницьких приміщеннях. Його принцип — ефективність, простота й мінімум затрат на проведення дезінсекції. Саме цим умовам відповідає метод газації за допомогою шашок, сухого туману тощо. Спеціально для знищення всіх видів комах у тваринницьких приміщеннях, навіть у важкодоступних місцях, компанія розробила інсектицид у вигляді димової шашки, який ми радимо застосовувати у фінальну дезінфекцію пташників перед посадкою птиці. 

Таким чином, для ефективного знищення чорнотілки пропонуються препарат CAMALEON® Fumigeno. До його складу входить цифенотрин 3,00%. Циферотрин є синтетичним інсектицидом (клас піретроїди), що діє моментально за контакту з комахами або за ковтання продукту. Циферотрин має швидку дію, блокує нервові імпульси й у результаті паралізує комах. Це інсектицид, що діє на широкий спектр летючих комах (мухи, комарі, оси та ін.), а також на комах, що повзають (жуки, блохи, кліщі, таргани), і кліщів. Він ідеально підходить для застосування у тваринницьких і птахівничих приміщеннях, корівниках, кормоскладах, силосах, транспортних засобах, призначених для перевезення тварин і птиці. 

ЯК ЗАСТОСОВУВАТИ ДИМОВІ ШАШКИ ПРОТИ ЧОРНОТІЛКИ 

Препарат CAMALEON® Fumigeno дуже простий у використанні. Його виготовлено у вигляді димової свічки, яку треба тільки підпалити й розташувати у правильному місці, що робить його легким і швидким у використанні. 

Компанія Bioplagen рекомендує застосовувати шашки в теплу пору року в кожну санітарну обробку приміщень між посадками птиці. Робити це можна одночасно з газацією приміщень дезінфекційним засобом. Таким чином, підприємство не втрачає час на два різні заходи. Адже загальна експозиція дезінфекційного препарату методом газації становить 6–12 год, експозиція CAMALEON® Fumigeno — 6 год. Це особливо важливо з огляду на прагнення птаховиробників, особливо великих господарств, чітко дотримуватися мінімального санітарного розриву між посадками птиці, бо це напряму впливає на прибутковість виробництва. 

Димові шашки CAMALEON® Fumigeno складаються з димоутворювального порошку та гніту, що містяться в металевих банках. Препарат концентрований і тому ефективний навіть за малого дозування. Він досягає всіх скрипів і щілин у приміщеннях птахофабрик, знищуючи всіх комах у клітках, дахах, щілинах тощо. Сьогодні препарат представлено на ринку у двох варіантах фасування: 

1. Для роботи на пташниках застосовують 600-грамова шашка. Такої кількості продукту достатньо для дезінсекційних заходів у приміщенні площею до 1800 м.. 

2. Є ще 25-грамові шашки, які розраховані на приміщення 75 м.. Але найчастіше їх застосовують для дезінсекції бункерів на пташниках. 

Рекомендоване дозування препарату становить 1 г / 3 м.. 

Діє препарат як ядерна бомба від комах — усі вони гинуть за його застосування. Це будь-які комахи, зокрема небезпечний червоний кліщ, який, як відомо, теж завдає суттєвої шкоди птахогосподарствам. Застосування Camaleon® Fumigeno не потребує спеціального обладнання або кваліфікованого персоналу, бо дуже простий у використанні. Він не є небезпечним для людини й не потребує спецодягу чи респіраторів за роботи з цим продуктом. Для проведення остаточної дезінсекції димові шашки слід розмістити на підлозі, зняти пластикову кришку з кожної шашки, обережно вийняти запобіжну заглушку з гніту й підпалити. Спочатку виділятиметься темний дим, а потім густий білий. Через 6 год, як усі шашки згорять, приміщення треба провітрити до повного зникнення залишків засобу, і можна садити птицю. 

Таким чином, ви отримуєте ефективно проведену дезінсекцію, витративши мінімум людського часу і коштів. 

За матеріалами доповіді Олександра Шеляга, лікаря ветеринарної медицини, провідного спеціаліста з напряму біобезпеки, ТОВ «Веллфарм» на Міжнародному практичному форумі POULTRY FARMING 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ