Тваринництво

Доїння з управлінням

Доїння з управлінням

Доїння в молокопровід на ПП «Андріївка» дозволило підвищити якість молока, зменшити кількість маститів по стаду, частково вирішити кадрову проблему.

 

 

У ситуації, що нині склалася в молочній галузі: переробні підприємства підвищують свої вимоги до якості здаваного сільгоспвиробниками молока, упровадження керованого та контрольованого доїння — це єдиний спосіб вижити в конкуренції на ринку. А от відсутність цього означає, що фермер не знає свого виробництва, воно живе своїм життям, тобто молока отримують менше, ніж хочеться, телят менше, ніж можна, витрачається кормів більше, ніж потрібно. Тобто фермер по суті не керує ні витратами, ні прибутковою частиною. Особливо це є актуальним для молочних ферм, які прагнуть не просто працювати, а й заробляти гроші. Так принаймні вважають на ПП «Андріївка» (Харківська обл., Кигичівський р-н, с. Андріївка). Тож саме тому близько року назад тут вирішили встановити молокопровід виробництва компанії «ДеЛаваль» на 200 голів дійних корів із програмою управління стадом DelPro та підвісною транспортною системою EasyLine.

 

 

 

І що тепер?

 

На підприємстві, нарешті, вирішили кадрову проблему, яка турбує сьогодні кожного відповідального фермера-молочника. Якщо раніше на ПП «Андріївка» своїх підопічних доярки, яких налічувалося 6 осіб, доїли в доїльну установку в доїльні відра, і навантаження на кожну з них становило десь 25 корів, то сьогодні кількість операторів машинного доїння — три особи з навантаженням у 50 голів на кожну.

 

«У нас на фермі зменшилася не лише кількість доярок, а й кількість скотарів, — розповідає головний зоотехнік підприємства, Костянтин Богатир. — Перед тим як звільнити людей керівництво поговорило з усіма, намагаючись зрозуміти, хто хоче працювати й далі, а хто просто живе одним днем і хоче (завжди хотів) тільки отримувати зарплату, не докладаючи ніяких зусиль до роботи. У принципі все пройшло безболісно — не було жодних претензій чи скарг».

 

 

До речі, нині на підприємстві утримують 218 корів, з яких 169 — це дійне стадо. Цікаво, що з появою в житті ферми молокопроводу крім кадрового вирішили ще кілька питань, зокрема питання якості молока. Сьогодні тут отримують молоко вищого ґатунку. Адже доїння в молокопровід передбачає безконтактне щодо повітря доїння молока та сухе доїння. Що це означає? За мокрого доїння вим’я корови обмивають теплою водою та витирають ганчіркою, а за сухого — водою зовсім не послуговуються, чистота вимені досягається за рахунок застосування спеціальних вологих серветок.

 

Також підвищилися надої молока на фуражну корову — 4,6 тис. л молока. І не тільки за рахунок годівлі, адже чим менше корова хворіє на мастит, тим більше вона дає молока.

 

У себе на підприємстві фермери надали перевагу туровим отеленням. «Щоб отримати турові отелення в лютому-березні, ми проводимо осіменіння та парування корів і телиць у травні-червні. Якщо корови не запліднилися в цей період, їх вибраковують», — поділився головний зоотехнік підприємства.

 

Загалом корів тут розділено на дві групи: тварини 1 та 2-ї лактацій. Для цих двох груп раціони різні. Однак до раціону одних і других входять і сінаж, і силос, і сіно. Різниця лише у співвідношенні сухої речовини раціону. «До 80% використовуємо корми власного виробництва, але шроти нам доводиться закуповувати. Вирощуємо силосну кукурудзу, люцерну, яку використовуємо для виробництва сінажу та сіна. Корми роздаємо один раз на день. Проте обов’язково неодноразово підгортаємо корм, тобто працюємо з кормовим столом, щоб забезпечити зручність його споживання коровам. Бо часто можна побачити таку картину, коли корови змушені ставати на коліна, намагаючись дотягнутися до кормів на кормовому столі, за яким ніхто не слідкує й корм на якому не підгортають», — твердить Костянтин Іванович.

 

Від зоопарку до голштинізованого стада

 

На підприємстві утримують переважно українську червоно-рябу молочну породу. Та оскільки в стаді є і симентали, тут поступово намагаються перейти на вирощування та утримання голштинів. Зокрема, сьогодні всіх корів осіменяють голштинізованим сіменем виробництва компанії «Сімекс» і вартістю 35 грн за одну спермодозу. Крім того, у планах є закупівля поголів’я на інших племінних підприємствах України з метою збільшення загальної кількості стада. «Ми розуміємо, що поки не в змозі розраховувати на інтенсивний саморемонт — ще не досягли того розміру молочного стада. А оскільки гроші в господарство постійно вкладають, інвестори постійно зайняті розвитком свого виробництва, то, думаю, що десь на 30% поголів’я нарощуватимемо, тобто ще голів 150, може, трішки більше ми таки придбаємо, аби довести поголів’я до 300 корів», — поділився намірами головний зоотехнік ПП «Андріївка» Костянтин Іванович.

 

Крім того, мріють тут і про будівництво сучасного пологового відділення для корів.

 

Утримання та годівля «дітей»

 

Що стосується телят, то тут їх утримують за холодним методом. Після народження телят протягом п’яти днів випоюють молозивом тричі на день по 2 л за раз, тобто 6 л на добу. Потім переходять на дворазову годівлю знову ж таки по 2 л, але вже молока. Правда, якщо на вулиці морози, то телятам випоюють по 2,5 л молока. Як правило, це молоде молоко від новорозтелених корів, надій яких на молокопереробне підприємство не здаси. А от проблемне, зокрема маститне молоко, у господарстві утилізують, бо приглядаються до пастеризаторів, які сьогодні є на українському ринку, з метою подальшої купівлі такого агрегата. Потім, за словами головного зоотехніка, уже на 55-й день життя теляти проводиться так зване тестове поїдання комбікорму: якщо протягом трьох днів теля з’їдає комбікорму 1 кг, то молоко випоювати припиняють, а теля переводять на споживання грубих кормів.

Після народження телят утримують в окремому приміщенні у змайстрованих залізних клітках. Проте через стару конструкцію клітка не дуже зручна, матеріалоємна, громіздка та незручна для телят. На фермі планують виготовляти звичайну підлогову клітку.

 

Кожному за потребами

 

Кажучи про точне молочне тваринництво, треба виділити кілька основних систем оптимізації виробництва молока: обладнання для годівлі та розвиток кормової бази, обладнання для доїння та поєднання систем утримання, будівництво нового комплексу та модернізація наявних корівників, поліпшення комфорту тварин на фермі. Кожна з них орієнтована насамперед на потреби конкретного господарства.

 

Наприклад, одне сільгосппідприємство прагне оптимізувати систему годівлі, інше — систему відтворення стада. Хтось розглядає системний підхід до цього питання, оцінюючи комплекс індикаторів стану виробництва. Компанія «ДеЛаваль» пропонує своїм замовникам систему DeLaval DelPro, за допомогою якої можна керувати всіма аспектами технологічного циклу виробництва молока. Завдяки модульності вона дозволяє вирішувати завдання всіх процесів на фермі як сукупно, так і поетапно — відтворення стада або годівлі, продуктивне довголіття корів чи доїння, автоматизація годування або організацію комфорту корів і управління мікрокліматом у корівнику.

 

Мірою досягнення поставлених цілей замовник може дооснастити свою ферму необхідним модулем. Якщо, наприклад, цього року господарство інвестувало кошти в систему доїння DeLaval DelPro для ферм із прив’язним утримуванням тварин, то наступного року можна дооснастити цю ферму кормовагоном DeLaval DelPro. Модуль обладнання просто додається в наявний комплекс, не потребуючи кардинального переоснащення.

 

Надій — головний індикатор стану корови. Якщо вона здорова, знаходиться в основній стадії лактації, то її надої не піддаватимуться серйозним змінам протягом часу, і завдання полягає в утриманні лактаційної кривої. Якщо ж тварина перебуває на роздоюванні, то тут важливо вийти на максимально можливий показник на піку лактації. Адже кожен додатковий літр на піку — це 200 кг молока за всю лактацію. І найменше зниження надою у цей період несе істотні економічні втрати.

 

Система обліку надоїв з інтегрованими в програму управління DeLaval DelPro з лічильниками молока дозволяє вчасно відслідковувати зміни в продуктивності корів і звернути на них увагу. Визначення показників надоїв й активності тварин істотно підвищують імовірність розпізнавання корів в охоті. А інтеграція з даними, наприклад, за низької активності та зниження споживання корму дозволить виявити корів із проблемами здоров’я.

 

Говорить експерт:

 

Вадим Волик, торговий представник ТОВ «Агросервіс» сертифікований дилер компанії «ДеЛаваль»

Із придбанням молокопроводу із системою DelPro фахівці господарства отримують ефективний інструмент управління стадом. Серед найзатребуваних функцій є облік молока в режимі онлайн під час доїння, можливість контролювати роботу операторів й окремо доїти корів, які готуються до запуску або хворі. У підсумку поліпшується якість молока. Не дивно, що, маючи такий інструмент, як DelPro, фермери мають змогу добитися й чудових результатів у відтворенні: сервіс-період зменшується, перше осіменіння є успішним на понад 90% випадків.

 

Основні показники ПП «Андріївка», 2013 рік

Чисельність стада, голів

478

Дійне стадо, голів

176

Порода

Українська червоно-ряба молочна

Система утримання

Прив’язна

Молоко та доїння

Середній добовий надій на корову, кг

16

Уміст жиру, %

4,1

Уміст білка, %

3,2

Кількість соматичних клітин, тис/см³

200

Бактеріальне забруднення, тис/см³

150

Кількість доїнь на день

3

Доїльне обладнання

Молокопровід DeLaval DelPro

Відтворення

Тільні корови в стаді, %

59

Здоров’я

Тривалість експлуатації корови, лактації

4

Рівень вибраковки, %

10

Основні проблеми зі здоров’ям

Мастит, метрит

Чищення ратиць, кількість разів на рік

2

Вирощування молодняку

Випоювання телят, вид рідкого корму

Молоко

Вік при відлученні, тижні

8

Рівень смертності, %

0

Вік телиць за першого запліднювання, місяці

15

Вік первісток, місяці

24

Наталія Колос

журнал The Ukrainian Farmer, квітень 2014 року

Усі авторські права на інформацію розміщену в газеті The Ukrainian Farmer та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на газету The Ukrainian Farmer з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

 

 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ