Точка зору

У два останні роки ціни на основні овочі зрикошетили

Олександр Хорев
керівник проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти»

Уперше стрибок цін стався торік у сегменті ранньої моркви. Навесні 2019 року сильно подорожчала цибуля, у травні злетіли ціни на інші овочі борщового набору й картоплю. 

Свою негативну роль у ціновому стрибку зіграла погода: весняні зливи змили частину посівів, потім настала спека, затим встановилася доволі прохолодна погода. Такі стрибки температури й вологості затримали достигання врожаю. Картопля порівняно з минулим роком подорожчала вдвічі. Станом на середину липня вона коштує на гуртових ринках 9 грн за кілограм, минулого року в середині липня — 4,20 грн/кг. 

Цибуля, якої насіяли багато, подешевшала до 6 грн за кіло, але торік о цій порі вона коштувала по 4 грн/кг. 

Ціна на моркву знижується через значну пропозицію. Після великого цінового стрибка минулого року, коли кілограм ранньої моркви коштував 20 грн, овочівники значно збільшили площі під цією культурою. Відповідно, цього року ціна більш адекватна — 9 грн за кіло. 

Ціни на столові буряки стабільні, як і площі під цією культурою. Нині буряки коштують 6,2 грн/кг, тоді як торік 4,2 грн/кг. 

Ціна на капусту в точності повторює ціну минулого року — 4,5 грн/кг. Це одна з найбільш ризикованих овочевих культур, доволі витратна у виробництві. Деякі інвестори необдумано сіють значні площі капусти на мільйони євро, і такі проєкти обвалюють ринок. 

Особливо велика різниця з торішніми цінами в сегменті салатних овочів: огірків і томатів. Вони майже утричі дорожчі, ніж торік. Причин тут дві. Перша — ґрунтових огірків і томатів у супермаркетах та на ринках дуже мало, вони йдуть переважно на переробку. Уже кілька років овочівники не ризикують вирощувати їх у відкритому ґрунті через нестабільні погодні умови та ризики хвороб. Друга причина — на огірках закінчився перший оборот. Теплиці зачистили від старих рослин, пропозиція продукції зменшилася, відповідно, підросли ціни. Станом на 15 липня кілограм огірків у роздрібній торгівлі коштував 13 грн, кіло томатів — 26, тоді як минулого року — 5 і 8 грн відповідно. Таку велику різницю в цінах можна пояснити істотним зменшенням виробництва протягом кількох останніх років, адже після втрати російського ринку українські тепличники мали значне перевиробництво продукції та низькі ціни на неї. Низька маржинальність вирощування огірків і томатів змусила частину дрібних виробників закритися або перепрофілюватися на інші культури. Зрештою, виробництво зменшилося, а ціни пішли вгору. Такий рівень цін зацікавив імпортерів, які вперше були масово присутні на нашому ринку в липні. Зазвичай імпортна продукція продавалася взимку, а навесні її повністю витісняла вітчизняна. На відміну від наших оптовиків, для імпортерів цікаві навіть 5% прибутку. Цінова ситуація дещо пом’якшиться для споживачів у другій половині літа. У кінці липня на ринок надійдуть ґрунтові томати: круглі та сливки. Завдяки цьому ціна знижуватиметься, але навряд чи буде менш як 10–15 грн за кілограм. 

Отже, основний закон ринку про попит і пропозицію розставляє все на свої місця. Коли немає перевиробництва і демпінгових цін, для виробників є можливість заробити, модернізуватися й більш упевнено дивитися в майбутнє.