Точка зору

Органічна продукція має бути дорожчою

Андрій Калиняк
власник ТОВ «Перший органічний розсадник»

Наше господарство спеціалізується на вирощуванні товарних ягід малини (ТМ Organic Garden) і зеленних культур, маємо сертифікат компанії «Органік Стандарт». Цього року ми почали постачати органічні салати в супермаркети Львова.

Оскільки працюємо в тестовому режимі, то націнку на салати поставили невисоку, на рівні 15–20% порівняно зі звичайною продукцією. Завдяки такій ціновій політиці покупці розкуповують їх першими.

Наприклад, наш салат типу Ромен або Фрізе важить 400–500 грамів, це гарна, пишна рослина, яку приємно тримати в руках, у неї висока товарність. А конвенційний салат важить 160–200 грамів і коштує при цьому на 3–4 гривні дешевше. Причина передусім у тому, що у відкритому ґрунті салати ростуть краще, ніж на гідропоніці, а саме гідропонна зелень нині здебільшого надходить у мережі. Покупці ж хочуть придбати такий салат, як із городу, що відповідає їхнім домашнім стандартам якості.

У перспективі плануємо збільшувати ціновий розрив між нашою продукцією і конвенційною. У конвенційному виробництві простіше: пройшовся по полю з обприскувачем або дав із фертигацією системний препарат, і забув проблему. В органічному так не виходить, тому наша продукція має бути дорожчою. Боротися зі шкідниками й хворобами складно, оскільки ми не можемо використовувати системні препарати.

Багато шкідників, типових для салатів, наші ділянки цього року оминули: попелиці, руді слимаки, галиці. Однак на одному з салатних полів у нас об’явився дротяник, який знищив до 30% салатів. Без системних інсектицидів боротися з таким шкідником складно, а це впливає на собівартість продукції.

Ключовий момент, який ми зрозуміли цього року: попит на наші салати є, у супермаркетах вони продаються першими, тож займатися цим напрямом варто. Поки тривають складні дослідження на предмет умісту в них радіонуклідів та ще деяких речовин, хоча попередні тести засвідчили високу якість нашої продукції. До нас зверталося кілька менеджерів ресторанних закладів, керівництво яких поставило за мету знайти на ринку органічні овочі. Поки ми пройшли етап знайомства, у перспективі будемо узгоджувати перелік культур і обсяги поставок на наступний рік. Можливо, доповнимо салати іншими культурами, хочемо спробувати у вирощуванні патисони та огірки, підібрати гібриди, які добре себе покажуть у нашій місцевості як у відкритому ґрунті, так і в теплиці.