Точка зору

Вирощування креветки: мільйон за сезон реально

Любомир Гайдамака
технолог ТОВ «Вісмар аква»

У південних областях України навіть в умовах легких конструкцій (парники) можна вирощувати креветку 2 виробничі цикли. Для цього треба в квітні висадити личинку в тепле приміщення в маленький об’єм води на 4 тижні, а потім у травні ‒ на фінальне вирощування в басейні в теплицях. 

Оптимальна температура води для вирощування креветки становить 30 °С. Хоча вона ростиме і за нижчих температур (24-26 °С), але терміни вирощування значно подовжуються.

Креветка потребує солоної води. Але це не означає, що має бути океанічна солоність (35 ppt) ‒ для вирощування згодиться навіть 5 ppt. Має значення не так солоність води, як баланс основних мінералів у морській воді: солі кальцію, магнію й калію. Навіть за відсутності доступу до морської води можна використати синтетичну сіль для приготування води для вирощування креветок.

Тобто маючи посадковий матеріал, синтетичну сіль, корми та дотримуючись технології, креветку ваннамей можна вирощувати в будь-якому місці України.

Трішки математики для сезонного вирощування: теплиця з басейном на 400 м3 води, басейном 50 м3 для дорощування молоді (4 тижні), всім обладнанням для вирощування та первинної переробки стане в близько 2,5 млн грн. Протягом сезону можна отримати 2 (а як повезе, то 3) врожаї, що дасть мінімум 3,5 кг із 1 м3 води, і на виході буде 2,8 тонн вирощеної креветки.

За ціни реалізації в 800 грн/кг свіжої охолодженої креветки, реально отримати трохи більше 2,2 млн грн валового доходу, з котрих щонайменше половина буде чистим доходом. Отже, з площі в 6 соток (400 м2 теплиці й 200 м2 допоміжної площі) можна за сезон тривалістю 7 місяців заробити понад 1 млн грн.

Як бачимо, креветківництво може бути досить прибутковим бізнесом в Україні. А з перспективою вступу до ЄС і відкритими ринками у наших виробників є можливість постачати вільно на ринок Європи свіжу креветку. При цьому нікому не складати конкуренцію, бо там поки що ця справа не дуже налагоджена, хоча роздрібні ціни на креветку ваннамей коливаються від 45 до 60 євро/кг.

В українських же виробників є можливість експортувати вирощену креветку від улову до європейського столу за 72 години. Тому потрібно працювати над нішевими ринками, які дозволять реалізувати експортний потенціал нашої країни.