Овочі-Ягоди-Сад

Допомога у продажах

Допомога у продажах

23 вересня 2016 року у с. Небилиця Макарівського району на Київщині відбувся голландсько-український семінар «Виробництво та експортні можливості для українських фруктів і ягід». Під час події  фахівці обох країн говорили про те, як налагодити продаж української продукції на ринок ЄС.

 

Присвячений темі фруктів і ягід голландсько-український семінар ― вже другий, перший відбувся у вересні минулого року. Організатор події ― ТОВ «Розетта Агро», ексклюзивний представник в Україні групи голландських компаній, які виробляють саджанці та різноманітне обладнання для садівництва. Як і минулого року, учасники галузі зібралися на базі демополя господарства «Розетта Сад». Під час семінару можна було відвідати молодий інтенсивний сад яблуні, груші, черешні, вишні та сливи, демонстраційну ділянку ягідника лохини, закладену ліцензійними і вільними сортами, а також плантацію спаржі, де було представлено три сорти культури. Насадження створено садивним матеріалом та сортами, що їх пропонує до продажу в Україні ТОВ «Розетта Агро». Під час семінару гості могли дегустувати плоди яблуні та груші ― закладені навесні 2015 року інтенсивні сади дали врожай.

 

Плоди груші сорту Конференція, отримані з дерев, що

щеплені на підщепі Айва С та айва Еллін

Одним із продуктів, що його ТОВ «Розетта Агро» пропонує вітчизняним садівникам, є нова карликова та морозостійка підщепа для груші Айва Елін. Власник прав на підщепу ― голландський розсадник Fleuren. На противагу іншим айвовим підщепам, ця краще пристосована до зимівлі в умовах України. Особливістю підщепи є й те, що плоди груші зі щеплених на ній дерев мають гладеньку шкірочку, на якій майже відсутнє оржавлення. У цьому можна було переконатись особисто, адже в експериментальному саду ряди дерев груші сорту Конференція, що були щеплені на Айві С та Айві Еллін, розташовувалися по сусідству. Господарі семінару влаштували й міні-виставку плодів, де врожай з цих дерев також розмістили поряд, і різницю було дуже добре видно. Ганс Фльорен, власник розсадника Fleuren, також був присутній на семінарі та виступив перед садівниками із доповіддю.

 

У доповідях, що прозвучали під час семінару, йшлося про те, як працює європейський ринок фруктів і ягід, якими є вимоги до продукції, щоб та могла потрапити на полиці європейських супермаркетів. Захід відвідали також представники компаній, що купують і переробляють продукцію українського садівництва. Загалом семінар став дуже доброю нагодою, щоб напряму поспілкуватися із голландськими фахівцями, серед яких були також і садівники.

 

Слово учасникам

 

Валерій Ляшинський, технічний директор ТОВ «Розетта Агро»:

 

Українські садівничі господарства можуть виробляти значну кількість фруктів і ягід ― більше, ніж вітчизняний ринок здатен спожити. До того ж галузь нині стрімко розвивається, і обсяги виробництва садовини щороку зростають. Тому треба ґрунтовно замислитися про продаж вирощеного на зовнішні ринки. Ринок країн ЄС має велику ємність і розташований поряд, там розвинена культура споживання фруктів і ягід. Утім, вимоги до якості харчових продуктів у європейських споживачів також високі. Цей семінар ми організували для того, щоб допомогти українським аграріям підвищити якість вирощуваних фруктів та організувати підтримку продажів українських фруктів і ягід на ринку ЄС.

 

Фред Дювен, співвласник ABB Traiding B. V., Нідерланди:

 

Наша компанія вирощує лохину у кількох країнах. Маємо 36 га плантацій у Голландії, 24 га в Німеччині, 130 га ― у Польщі, 230 га ― у Румунії та 200 га у Македонії. Із власних плантацій ми щороку отримуємо 100 тис. тонн ягід лохини. Такий самий обсяг, як виробляємо самі, ми закуповуємо. Співпрацюємо із фермерами у Португалії, Іспанії, Франції, Бельгії, Голландії, Польщі, Румунії, Сербії, Косові, Греції, Чилі, Аргентині, Мексиці, Болівії, Перу й у інших країнах. Сумарний обсяг ягід лохини, яким ми оперуємо, близько 200 тис. тонн щороку. Продукцію реалізуємо як у роздрібні мережі країн ЄС, так і торговим мережам країн, де ці ягоди вирощено. Ми беремо на себе перемовини із ритейлом про якість продукції та упаковку. Фермери, які долучилися до нашого об’єднання, платять нам лиш невеликі комісійні, все інше з ціни, за яку була продана продукція у супермаркети, отримує її виробник. Групуючи виробників, ми заробляємо завдяки тому, що формуємо великі партії продукції.

Починаючи роботу на ринку якоїсь із країн, перше, що ми робимо ― об’єднуємо виробників у межах цієї країни і налагоджуємо продаж їхньої продукції всередині країни. Продаж у ЄС ― наступний крок після того, як завдяки активному продажу всередині країни фермерам вдалося підвищити якість та обсяг виробництва.

За українським ринком ми спостерігаємо вже три роки. 2015 року ми здійснювали спільний продаж із українською компанією, яка має великі плантації лохини. Якщо українські виробники ягід лохини, ожини та малини хочуть із нами співпрацювати ― вони можуть до нас звертатися. Україна має дуже великий потенціал у вирощуванні ягід. Я вірю в цю країну.

 

Андрій Романенко, керівник фірми «Дьолер Груп» на території України:

 

Ми готові підтримувати українських фермерів, які розпочинатимуть вирощування органічних фруктів ― надавати їм консультативні послуги, організовувати відвідання європейських господарств, де вже тривалий час вирощується органічна продукція, а також ― звести з фірмами, які провадять сертифікацію органічного виробництва. Із садівничими господарствами України, у яких вже налагоджено виробництво органічної продукції, ми готові навесні 2017 року укладати форвардні контракти на закупівлю фруктів та сплачувати частину коштів наперед. Ми йдемо на це для того, щоб у найближчі 2–3 роки частка органічної сировини, яку переробляють наші українські заводи, зросла до 30–40%. Наша фірма є представником міжнародної компанії, що спеціалізується на виготовленні різноманітних натуральних харчових концентратів, сировиною для яких слугують, зокрема, й фрукти та овочі. Наші українські заводи розташовано у Тернопільській та Чернівецькій областях, вони спеціалізуються на виготовленні концентрованого соку з яблук, вишень, аронії та бузини, сумарна потужність переробки в Україні сягає 1,5 тис. тонн сировини на добу.

 

журнал “Садівництво по-українськи”, жовтень 2016 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».  

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ