Овочі-Ягоди-Сад

Вибір сорту яблуні

Вибір сорту яблуні

На вибір сорту найбільше впливають його недоліки — саме вони обмежують використання тієї чи іншої форми в умовах вашого клімату.

  

В українському садівництві яблуня є однією з найпоширеніших серед плодових культур. За даними перепису багаторічних насаджень, її вирощують на 280 тис. га, це близько 65% площі під плодовими і ягідними. Яблуня тримає першість і за валовим збором плодів. Помірно-континентальний клімат сприятливий для культури. Наявність сортів різних термінів дозрівання та з тривалою лежкістю і придатністю до транспортування забезпечує українського споживача яблуками протягом усього року — як у зоні їх виробництва, так і далеко від неї, наші переробні заводи теж забезпечені сировиною.

 

Утім, протягом останніх років галузі властиві негативні тенденції. Площі під яблунею зменшуються, врожайність промислових садів й досі надзвичайно низька. На одну людину в Україні припадає 28–31 кг яблук, це удвічі менше від фізіологічної норми у 59 кг, обґрунтованої 1930 року, та на 9–10 кг менше від норми, яку називають сучасні фахівці.  У неврожайні 1998-й і 1999 роки наше споживання яблук було ще нижчим — відповідно 11,8 і 6,2 кг особу. Організаційні прорахунки щодо територіального (зонального) розміщення яблуневих насаджень та вибору сортів для них, а також неточне виконання обов’язкових елементів сортової агротехніки — перші серед переліку причин, які гальмують розвиток садівництва в Україні.

 

Відставання

 

Оцінка сортового складу насаджень яблуні в Україні переконливо свідчить про те, що нові перспективні сорти української селекції та нові інтродуковані сорти надто повільно впроваджуються у виробництво. Особливо це стосується районованого сортименту літніх та осінніх сортів яблуні. Нині у промислових насадженнях яблуні найбільшу питому вагу мають низькопродуктивні сорти, які не відповідають сучасним вимогам інтенсивного садівництва. Зазвичай це старі сорти та сорти, які не пройшли тут комплексного вивчення. Найбільш поширеними в Україні є Ренет Симиренка, Голден Делішес, Кальвіль сніговий, Джонатан, Айдаред, Слава переможцям, Антонівка — у промислових насадженнях сумарна частка цих сортів перевищує 50%.

 

Спостереження за сортами

 

Значні зимові пониження температури останніх років, у окремих районах до –34,3 °С, чергування відлиг із пониженням температури до –21,8 °С, недостатнє зволоження протягом вегетаційного періоду 2015–2016 рр. дозволили повніше оцінити низку сортів вітчизняного і іноземного походження. Основними ознаками, що характеризують цінність того чи іншого сорту, є: скороплідність, урожайність, регулярність плодоношення, корисний вік дерев, а також якість плодів, яка залежить від генотипу сорту, рівня агротехніки, ґрунтових і кліматичних умов. Висока і регулярна врожайність сорту залежить від здатності дерева щорічно закладати достатню кількість квіткових бруньок і добре зав’язувати плоди; витримувати різноманітні несприятливі умови — морози, різкі перепади температури, весняні заморозки, засуху, вітри тощо; стійкості до хвороб і шкідників.

 

У результаті сортовивчення автору вдалося виокремити низку сортів. За врожайністю — сорти Пепінка золотиста, Мавка, Внучка, Чемпіон, Хоней Крісп, Пламенне, Голден Делішес, Старкспур, Флоріна, Делічія, Лігол. За скороплідністю — Мавка, Пламенне, Чемпіон, Ювілейне МІС.

 

Зимостійкістю, коли ступінь пошкодження морозами становив 0–1 бал, виділилися Папіровка, Слава переможцям, Мліївчанка осіння, Мавка, Внучка, Сапфір, Антонівка звичайна, Мекінтош, Мелба, Зоря Поділля, Кальвіль донецький, Київське зимове, Рубінове Дуки, Квінті, Мелба Ред, Саммеред, Делічія, Біфорест, Джонамак, Зоря Алатау. У сортів Джонаголд Декоста, Джоніка, Пінова, Нью Джонаголд, Кінг Джонаголд, Джонаголд, Вільмута, Рубінстар, Гала Маст, Чемпіон, Ренет Симиренка, Слава переможцям, Пепінка золотиста та Еліза плоди мали високі смакові якості на рівні 4,4-4,7 бала за 5-бальною шкалою.

 

Високу комплексну стійкість до парші (ступінь ураження 0–0,1 бала) мали сорти Мавка, Внучка, Чемпіон, Мюрей, ДА 65-17, SR-0523, Редфрі, Фрідом, Вільямс Прайд, Макфрі, Пріам, Амулет, Слов’янин, Флоріна, Ромус-1, Рубінола, Топаз, Вітос, Новамак, Делічія, Катя, Едера, Перлина Києва, Прима, Прісцилла, Сір Прайз, Ліберті, Джонафрі, Голд Богемія, Богемія, Моді.

 

Суворі зими виявили велику групу незимостійких сортів, що зовсім не пристосовані до умов перезимівлі. Це сорти Мелроуз, Голден Делішес, Джонаголд та їхні клони.

 

Оновлення сортименту

 

Сьогодні, коли світова селекція досягла значних успіхів, отримавши цінні за всіма показниками форми, бажання закладати промислові сади саме такими сортами цілком обґрунтоване. Підвищення врожайності і економічної ефективності садівництва значною мірою залежить від впровадження у виробництво нових, скороплідних, слаборослих чи помірної сили росту, інтенсивних високоврожайних сортів, а отже, теперішній районований сортимент потребує постійного вдосконалення.

 

Основний сортовий склад яблуні відображений у «Реєстрі сортів рослин України», де його розподілено за екологічними зонами вирощування. Беручи до уваги різноманітність ґрунтово-кліматичних зон, до Реєстру сортів рослин України (станом на 14 квітня 2016 р.) внесено 68 сортів яблуні, серед яких найбільша питома вага належить зимовим сортам.

 

Досягнення селекціонерів в останні роки дозволили істотно збагатити та покращити районований сортимент яблуні в Україні, наблизивши його до потреб сучасного садівництва. 2016 року у нас було районовано сорти Власта, Любава, Благодать, Даринка, Ювілейне МІС, Амулет, Скіфське золото, Гарант, Скіфянка, 2015 року — Соларіс, Соррисо, 2014-го — Крим Стар, Джерамісу, Фуджісу, 2013-го — Володимир Симиренко, 2011-го — КІВГ 198, Сіріус, Луна, Ренора, Аріан, Реколор, Розела, Ред Топаз, Рекарда, Оріон, 2010-го — Фуджина, Леді Крим, Спринт, Єверія, Зарі, 2009-го — Нікогрін, Нікотер, 2008-го — Пламенне, Мліївчанка осіння, Городищенське, Світанок Млієва, Гренсіт, Сарс, Бребвел, Сібел, Галма, Голдкрим, Канкр, Голдпет, Джокос, 2007 року — Аполлон, Старсол, Внучка та Мавка.

 

Сортовивчення

 

Найбільш пристосованими до нашого клімату є саме вітчизняні сорти. На жаль, процес впровадження нових вітчизняних сортів у виробництво надто тривалий. В силу економічних і організаційних причин сортовивчення кращих нових українських сортів зерняткових рухається повільно, ці сорти мало відомі вітчизняному виробнику та споживачу. Пристосовані до конкретних ґрунтово-кліматичних умов вітчизняні сорти недооцінені, державна підтримка садівництва та садівників-науковців недостатня, і це зменшує конкурентоздатність українського плодівництва на внутрішньому і зовнішньому ринках. Щорічно із-за кордону нам привозять десятки новинок, більшість із яких не випробувані місцевими природно-кліматичними умовами. Повна реалізація виробничо-біологічного потенціалу цих сортів — під питанням. Інформація, яку надає продавець садивного матеріалу, часто не відповідає дійсності, тому перед тим, як садити такими сортами собі сад, варто ознайомитись із результатами сортовивчення в дослідних установах, із досвідом вирощування сорту у передових садівничих господарствах, зробити висновки та усвідомити ризики. Лише за врожаєм, що його отримав продавець саджанців, судити у цілому про сорт не можна, адже на різних підщепах, у різних кліматичних зонах, за різної агротехніки сорт поводитиметься по-різному.

 

Обмеження

 

Читаючи хвалебні оди тому чи іншому зразку, розглядаючи яскраві фотографії, важко утриматись від спокуси купити собі такі саджанці. Треба пам’ятати, що ідеального сорту не існує. Кожному сорту разом із перевагами властиві й недоліки, і саме їх слід враховувати, обираючи сортимент для свого саду. Не забувайте, що сад закладається не на один рік, тому помилки тут неприпустимі. Якщо виникають сумніви щодо того чи іншого сорту, краще проконсультуватися у спеціалістів або звернутись до спеціальної літератури, де сорт описується більш детально.

 

 

Світлана Овчаренко, ФГ Подільський плодорозсадник «Ренет», Хмельницька обл.

журнал “Садівництво по-українськи”, жовтень 2016 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».  

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ