Тваринництво

Як зменшити операційні витрати, зокрема на опалення та охолодження у пташниках

Зниження витрат на птахофермі

Наведені поради допоможуть забезпечити кращий контроль мікроклімату в пташниках. При цьому можна зменшити використання енергоресурсів та скоротити експлуатаційні витрати.

Існує багато варіантів та думок щодо ефективного майбутнього для птахівництва. Проте безперечним є те, що пташники повинні бути спроєктовані й побудовані з урахуванням необхідності зменшення операційних витрат, зокрема, на опалення та охолодження. 

Коли приймають рішення про будівництво або модернізацію пташника, основний акцент традиційно роблять на зменшенні витрат на будівництво та обладнання і не враховують те, як витрачатимуться енергоресурси. Не завжди нові розробки та технології, які проявили себе ефективно з точки зору зменшення енерговитрат, знаходять застосування в птахогосподарствах. Оскільки на перший план завжди виходить підвищена собівартість капіталовкладень, у той час як потрібно розглядати такі інвестиції з точки зору зменшення операційних витрат і їх окупності. Наприклад, встановлення нових енергоефективних вентиляторів або припливних клапанів із високим рівнем теплоізоляції може збільшити первісну вартість пташника. А проте, якщо експлуатаційні витрати значно знизяться, чистий грошовий потік від пташника поліпшується. Особливо це актуально з огляду на довгостроковий прогноз цін на енергоносії. 

За високої вартості природного газу та постійного зростання тарифів на електроенергію частина обладнання, що зменшує споживання енергії на 10–20%, здається, ніби не може значно збільшити віддачу від інвестицій. Проте якщо зважати на те, що відбудеться зростання цін на енергоносії у майбутньому, такі додаткові авансові витрати на енергозберігальне обладнання для птахогосподарства сьогодні можуть принести значні заощадження в майбутньому. 

ТЕХНОЛОГІЇ, ЩО ДОБРЕ СЕБЕ ЗАРЕКОМЕНДУВАЛИ 

Фото 1. Вентилятори-розгінники покращують мікроклімат у пташнику

Використання вентиляторів-розгінників 

Правильно спроєктована система вентиляції з використанням вентиляторів — розгінників повітря, що ретельно перемішують повітря в будівлі від підлоги до стелі й від одного кінця приміщення до іншого, показала не тільки зниження витрат енергії на 10–30%, але й також поліпшення якості підстилки та повітря (фото 1). 

Припливні клапани з ефективним рівнем теплоізоляції 

За заміни низькоякісних припливних клапанів на клапани з високими теплоізоляційними властивостями енерговитрати можуть бути зменшені на 10%. Йдеться про припливні клапани, виготовлені з високоякісного поліуретану, що зменшує замерзання клапанів або деформацію у зв’язку з перепадом температур. Так само має значення конструкція і герметичність клапана. 

Ширина і довжина пташника 

У регіонах із подовженим сезоном спеки довгі пташники будуть більш ефективні, ніж короткі й широкі, оскільки тунельна вентиляція охолоджуватиме птицю ефективніше. 

Обробка підстилки 

Завдяки використанню засобів для зменшення рівня аміаку в підстилці інтенсивність роботи системи вентиляції можна знизити в ранній період вирощування курчат, таким чином знижуючи витрати на обігрів на 30%, що легко компенсує вартість використання засобів для обробки підстилки. 

Система обігріву із закритою камерою згоряння 

Від правильного мікроклімату в пташнику залежить і правильний розвиток птахопоголів’я, а з рештою, і успіх функціонування всього господарства. Використовуючи обігрівачі із закритою камерою згоряння, можна суттє во знизити енерговитрати внаслідок зниження потреби вентиляції та КПД до 92%. Оскільки під час такої системи обігріву суттєво знижуються викиди СО2 і зволоженість — нормалізується повітря в приміщенні, підстилка залишається сухою і тварини розвиваються правильно, перебуваючи в комфортних умовах. До того ж обігрівачі не спричиняють турбулентності, утворюючи стабільний та низький потік повітря (фото 2). 

Фото 2. Обігрівачі із закритою системою згоряння

Системи забору повітря на горищі 

У будь-якому приміщенні, чи то пташник, чи житловий будинок, в якому є горище, температура повітря тепліша, ніж зовні. Ті птахівники, котрі роблять навісні стелі в пташниках і встановлюють стельові припливні клапани, зменшують витрати на опалення в холодну погоду на 10−20%. Це відбувається завдяки тому, що через стельові клапани в пташник надходить більш тепле і сухе повітря, як порівняти з тим повітрям, яке надходило б зі стінних клапанів. Так само поліпшується якість повітря в приміщенні, підтримується сухість підстилки й знижується рівень аміаку.

 Енергоефективні вентилятори 

На ринку пропонують цілий ряд вентиляторів, які мають рейтинг енергоефективності 0,60 м./хв/Ватт, або краще (за статичного тиску 25 Па). Установка високоефективних вентиляторів призводить до зменшення витрат на вентиляцію пташника на десятки тисяч гривень на рік. 

Використання якісного освітлення 

Недостатність або надлишок світла негативно впливає на розвиток птиці, тож правильний вибір освітлення напряму впливає на формування продуктивного поголів’я. Задля значної економії на електроенергії (до 60%) у пташниках досить часто використовують люмінесцентні лампи (CFL). Однак такі лампи часто виходять з ладу та швидко втрачають ефективність через перепади напруги та накопичення на них бруду. Тому, звичайно, виникає питання, чи доречна така економія. Якщо ж використовувати популярні LED-лампи, продуктивність яких у рази перевищує звичайні лампи розжарювання та люмінесцентні, слід мати на увазі, що не всі вони придатні для специфічних умов роботи на птахофермі. 

Система обігріву з використанням гарячої води 

Сьогодні використовують системи обігріву пташників, які працюють на дереві, або паливних брикетах, вироблених із відходів ріпаку, кукурудзи та інших злакових рослин. 

Як порівняти з використанням природного газу, економія витрат на обігрів може становити до 80%. Обладнання для виробництва гарячої води і для обігрівання пташників може обійтися в кілька десятків тисяч доларів, але протягом декількох років інвестиція окупить себе. 

Витяжні вентилятори зі змінною швидкістю обертання 

Швидкість обертання вентилятора і потужність руху повітря пропорційні. Потужність вентилятора пропорційна швидкості обертання вентилятора. Це означає, що, коли швидкість вентилятора зменшується на 10%, то витяжка вентилятором зменшується також приблизно на 10%, але при цьому споживання електроенергії може бути зменшено приблизно на 30%. Отже, щоб значно знизити операційні витрати на вентиляцію в пташниках, можна використовувати більше вентиляторів із низькою швидкістю обертання, аніж менше вентиляторів з високою швидкістю обертання. 

Важливо враховувати те, що зміна швидкості обертання всіх витяжних вентиляторів в будівлі, на відміну від уведення в дію вентиляторів поетапно (по одному), може знизити споживання електроенергії на 20 і більше відсотків

ЕНЕРГІЯ СОНЦЯ І ВІТРУ 

Сонячні панелі та вітрові турбіни розроблені та реалізуються для використання в житлових приміщеннях і мають розмір, який може бути використаний для подання електроенергії для типового пташника. Однак витрати на придбання та установку таких систем для використання в птахокомплексах дуже високі, що робить їх надто малоймовірними для широкого впровадження без істотних державних субсидій. 

Є багато вже перевірених, а також нових технологій та будівельних рішень, застосування яких сприятиме значному зменшенню витрат на обігрів та/або охолодження пташника. Однак, з точки зору короткострокової віддачі, ймовірність повернення цих інвестиції може виглядати сумнівною. Проте, з огляду на підвищення цін на електроенергію і паливо, багато нових технологій можуть виявитися вдалим вкладенням для виробників м’яса птиці. 

Матеріал надала компанія «HOG SLAT УКРАЇНА».

Статтю написано за матеріалами, які надали Департаменти птахівництва в університеті штату Джорджіяі в університеті штату Делавер

журнал «Наше Птахівництво», травень 2020 року

Усі авторські права на інформацію, розміщену у журналі “Наше Птахівництво” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій згідно із Законом України «Про авторське право та суміжні права».
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ