Овочі-Ягоди-Сад

Зимою видніше. Як моніторинг стану яблуневих садів підвищує ефективність захисту

Зимою видніше. Як моніторинг стану яблуневих садів підвищує ефективність захисту

Вагомим інструментом з менеджменту яблуневого саду є моніторинг його стану в зимовий період. Саме взимку аналізують ефективність захисних заходів, вжитих протягом минулого сезону, а також визначають потенціал саду на майбутнє.

Чисельність зимуючих яєць кліщів, попелиць, листоблішок, розанової листовійки, ступінь заселення плодових дерев комовидною, каліфорнійською, акацієвою та сливовою несправжніми щитівками, кров’яною попелицею — ці дані садівники збирають зимою, а в кінці березня проводять повторне обстеження.

Крім того, з огляду на зміни клімату і адаптивність шкодочинних організмів доцільно врахувати спостереження протягом вегетації за:

* поширенням так званих інвазивних видів, якими є, зокрема, мармуровий клоп, бура плямистість листя, викликана грибом Marssonina coronaria, яка в сукупності зі звичною для яблуневих садів альтернарією (Alternaria alternata) викликає передчасний листопад;

*поширенням бактеріозів різного походження, викликані бактеріями родів Pseudomonas, Xanthomonas, Erwinia, які заселяють наші зерняткові, кісточкові та горіхові сади.

Парша і альтернаріоз: небезпека в листі

Парша яблуні (Venturia inaequalis) — залишається найбільшою проблемою в яблуневому саду, на контроль якої витрачається щонайменше 40% коштів в системі захисту. Завдяки своїй високій адаптивності за сприятливих умов уражує навіть сорти яблуні, які раніше вважались імунними. Тому є яскравий приклад — сорт Голден Делішес, який на початку 1900-х вважався відносно стійким до парші, а в наш час, чи не найсильніше нею уражується.

На теперішній час відомо вже про вісім рас парші, які є вірулентними до певних сортів яблуні. Зимує патоген на опалому листі у вигляді міцелію, в сапрофітному стані, під час якого розвивається статева форма, що в результаті мейозу утворює аскоспори — джерело поширення первинної інфекції весною.

Крім того, є багато досліджень, що вказують на можливість зимування конідій під лусочками бруньок, які мають здатність до проростання за різними даними до 20%, спричиняючи раннє зараження чашолистиків майбутньої квітки. Можливо, саме це явище мало місце в яблуневих садах весною минулого року, внаслідок чого спостерігались плями парші біля чашечки. Поряд із паршею на листовому опаді зимує і збудник альтернаріозу, лише з тією різницею, що крім грибниці зимують ще й спори гриба.

Плями, викликані грибом Alternaria alternata і його спори, що зимують на опалому листі

Плями парші яблуні (Venturia inaequalis) на опалому листі і аскоспори, що утворюються в результаті статевої фази розвитку

За певними науковими дослідженнями внесення вапнякового матеріалу в саду на початку зими крім збагачення ґрунту кальцієм, підвищуючи рН, сприяє покращенню перегнивання листя. Адже бактерії, що розкладають листя, краще працюють у нейтральному середовищі.

Якщо сповільнити розвиток статевої фази парші можна  осінньою обробкою концентрованим розчином карбаміду на початку листопаду, то на альтернарію цей захід ніяк не впливає. Крім того, за відсутності достатньої кількості вологи в зимовий період листяний покрив у саду зберігається до весни.

Є ряд сортів яблуні, які пізно закінчують вегетацію, і  більше половини довжини однорічного приросту залишається з листям до середини зими. Це не є проблемою, якщо проводиться обрізка в зимовий період (зазвичай в інтенсивних садах «на клик»), коли такі пагони видаляються і разом із листям подрібнюються спеціальним агрегатом. Але якщо весною в саду спостерігається картинка як на фото нижче, слід очікувати первинної інфекції як парші, так і альтернаріозу.

Листя в яблуневому саду в листопаді (ліворуч) і на початку березня (праворуч)

Загострення уваги на знищенні джерела первинної інфекції парші яблуні зумовлене великим ризиком появи резистентних популяцій до фунгіцидів з групи триазолів, використаних в минулому сезоні. Адже весняна первинна інфекція здебільшого зумовлена аскоспорами парші, що утворились внаслідок статевої фази розвитку, коли відбуваються генетичні варіації.

Науковцями доведено, що ранньовесняне використання мідьвмісних продуктів, а саме на основі гідроксиду міді, який має пролонговану дію, поряд зі зменшенням джерела первинної інфекції, запобігає виникненню резистентності до триазолів. Цим продуктом, зокрема, є Альфа-Мідь із вмістом 770 г/кг гідроксиду міді. Застосування Альфа-Міді можливе також в бакових сумішах з мінеральними чи рослинними оливами, сірковмісними продуктами. Крім згубної дії на грибкові інфекції препарат має бактерицидну дію, яка підсилюється при використанні в баковій суміші з продуктом на основі манкоцебу, утворюючи карбамат міді.

Подальший захист може забезпечити фунгіцид із лікувальною і захисною дією Анелас, який в своєму складі поєднав триазол міклобутаніл, 250 г/л і стробілурин піраклостробін, 250 г/л. Поєднання діючих речовин різних класів підсилює дію один одного на патогени на різних стадіях їхнього розвитку тим самим запобігає виникненню резистентності.

При достатній температурі повітря Анелас можна застосовувати від фази «рожевий бутон».

Борошниста роса набирає обертів

Не меншою проблемою в останні роки є поширення борошнистої роси яблуні (Podosphaera leucotricha). За умов тривалих бездощових періодів борошниста роса яблуні, поширюючись по саду, інфікує молоді пагони і листя. Зимує грибниця у бруньках заражених пагонів, які зазвичай в зимовий період вимерзали разом із грибницею. Останніми роками зимою не спостерігається достатньо низьких температур, тому збудник борошнистої роси добре виживає в таких умовах. Одним з агротехнічних заходів в боротьбі із борошнистою росою яблуні є видалення інфікованих пагонів під час зимового обрізування дерев.

З хімічних засобів  протистояти борошнистій росі яблуні допоможе фунгіцид Камелот із вмістом міклобутанілу 250 г/л, який застосовують у період після цвітіння. Внесення цього продукту під час цвітіння, крім боротьби з борошнистою росою дає можливість попередити інфікування збудником альтернаріозу, особливо тих видів, які розвиваються в насіннєвій камері яблук. Діюча речовина має швидку системну дію і є добрим компонентом бакових сумішей із контактними продуктами, не викликає перехресної резистентності з іншими триазолами, а також діючими речовинами інших груп.

Борошниста роса яблуні. Зимуюча стадія

Шкідники: готуємось до зустрічі

В зимовий період добре виявляти дерева, інфіковані фітоплазмою Phytoplasma mali. Захворювання викликає проліферацію (галуження, розростання) однорічних пагонів, що має іншу назву «відьомські мітли». Такі дерева є джерелом поширення інфекції в літній період сисними шкідниками, тому мають бути видалені з саду разом з корінням (збудник зимує в коренях). Цікавим є те, що листя уражених пагонів виділяє велику кількість атрактанту, який приваблює комах, зокрема цикадок, для сприяння поширенню інфекції.

Проліферація яблуні «відьомські мітли»
Зимуючі яйця зеленої яблуневої попелиці
Кров’яна попелиця, що зимує в кроні

При зимовому обрізуванні яблуневого саду особливу увагу необхідно приділяти старанному видаленню прикореневої порослі. Цей захід окрім безпечного внесення гербіцидів на основі гліфосатів дозволяє знищити яйцекладки зеленої яблуневої попелиці, а також в садах, де спостерігалось заселення кров’яної попелиці, ще й частково цього шкідника. Кров’яна попелиця, яка останнім часом стрімко поширюється в яблуневих садах, здебільшого зимує в кроні дерев, частина зимує на прикореневій порослі. І лише незначна частина ховається в ґрунт на рівень кореневої шийки.

В схемах захисту садів своє місце можуть знайти інсектициди:

*  Разит (ацетаміприд, 160 г/л + імідаклоприд, 140 г/л + альфа-циперметрин, 100 г/л). Разит за рахунок поєднання трьох компонентів з різними властивостями має швидку та пролонговану дію, запобігаючи виникненню резистентності у шкідників. Діє на фітофагів як контактно, так і системно в тому числі проти прихованоживучих.

* СуперБізон (диметоат 400 г/л). СуперБізон володіє системною і контактно-шлунковою дією на шкідників, рівномірно поширюючись в листі.

 * В боротьбі з плодовими кліщами — Лонгас (гекситіазокс, 180 г/л + абамектин, 70 г/л). Вдале поєднання двох діючих речовин в акарициді Лонгас дозволяє боротись з кліщами на всіх стадіях розвитку від яйця до імаго.

В зимовий період не слід забувати про мишовидних гризунів і зайців.

Ознаки присутності мишовидних гризунів у саду

В захисті від мишовидних гризунів високу ефективність має Номайс, що застосовується для приготування отруйної принади на основі зерна. Для захисту молодих дерев від пошкодження зайцями крім огорожі застосовують як готові фарби з репелентами, так і приготовані власноруч. Одним із варіантів такої суміші є фасадна акрилова фарба з додаванням продукту на основі діючої речовини тираму, який є добрим репелентом для зайців та довів це в практичному застосуванні.

Іван Насталенко, продакт-менеджер ALFA Smart Agro зі спеціальних культур (садові)

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ