Агромаркет

Вітчизняне машинобудування може бути конкурентним

Вітчизняне машинобудування може бути конкурентним

За останні роки українські аграрії звикли, що місцевим виробникам сільськогосподарської техніки важко конкурувати з іноземцями, але завод «Велес-Агро» — один із винятків.
Коли їдеш Одесою в напрямку дороги на Миколаїв, то обов’язково побачиш на старій будівлі затертий напис «Одесасільмаш». Цього колишнього гіганта союзного значення з виробництва плугів давно немає, а коли зникне вивіска, то його забудуть зовсім. Проте неподалік розвиває нове виробництво завод компанії «Велес-Агро», що на практиці відроджує традиції сільськогосподарського машинобудування. Сьогодні інженери та спеціалісти з Одеси розробляють власні конкурентні продукти, які користуються попитом вітчизняних аграріїв. Як їм це вдається, ми з’ясували, відвідавши завод.
Підприємство «Велес-Агро» засновано 1996 року. Компанія виробляла запасні частини до ґрунтообробної техніки й поступово прийшла до виробництва готових агрегатів. Сьогодні в продуктовій лінійці заводу є зернові сівалки, культиватори, комбіновані ґрунтообробні агрегати та плуги. І майже щороку інженери підприємства пропонують споживачам власні нові продукти. Наприклад, на виставці «Агро-2013» відбулася презентація нової моделі просапної сівалки, розробленої, виготовленої та запущеної у виробництво протягом останнього року. Сівалка відповідає найвищим вимогам вітчизняних аграріїв — має американський висівний апарат із вакуумною системою дозування насіння, дводисковий сошник із дисковими копірами, а також турбодиск для роботи за технологією ноу-тіл.
Якщо подивитися на приміщення заводу з вулиці, то важко повірити, що знаходишся поряд із виробництвом сільськогосподарської техніки — звичайні виробничі споруди на базі колишнього заводу «Продмаш», охорона на в’їзді. На території заводу звертаємо увагу на компактність і продуманість розташування цехів: цех готової продукції, власний ливарний відділ, лінія з фарбування окремих вузлів, далі цехи збирання сівалок і ґрунтообробних агрегатів. Робітники працюють без зайвого контролю — кожен відповідає за власну ділянку роботи.
В адміністративному приміщенні заводу також активний рух. Поспілкуватися з нами погодився Віктор Плахотній — інженер заводу. Він розповів, що конструктори техніки з «Велес-Агро» спостерігають нині тенденцію переходу аграріїв на мінімальну технологію ґрунтообробки. Відповідно, підприємство почало розробляти сівалки для цієї технології. Хоча виробництво плугів теж залишили. Сьогодні головний принцип роботи місцевих інженерів — у створюваному новому агрегаті поєднувати переваги існуючих розробок сучасної техніки. На підприємстві одночасно намагаються впроваджувати й власні розробки.
Зернові сівалки виробництва «Велес-Агро» забезпечують регульований тиск на сошник у межах 40—100 кг/га, що дозволяє працювати агрегату на всіх технологіях, зокрема міні-тіл. Технічно тут зміщено розташування рядів сошників, що дає під час сівби гарний результат. Важливим показником таких сівалок є простота налаштування/переналаштування передач для встановлення норми сівби або зміни культури.
Одеські дискові борони на 10—20% важчі, ніж подібні моделі інших вітчизняних виробників. Завдяки цьому досягається кращий розподіл тиску на ґрунт і якісніший його обробіток. У боронах використовуються сучасні нерозбірні вузли, що не мають аналогів в Україні. Це не лише значно економить робочий час механізаторів, а й продовжує термін служби агрегатів до 7—8 тис. мотогодин без заміни.
Про сталь, з якої виготовляють техніку, Віктор Плахотній розповідав нам довго та пристрасно. За його словами, робочі агрегати виготовляють із боровмісної сталі замість традиційної для України 65Г. Для найзношуваніших вузлів використовують сталь із Туреччини та Швеції.
Одеські виробники в агрегатах використовують не лише власні запчастини та вузли — деякі принципово важливі одиниці: підшипники, гідроциліндри, гідрошланги, колеса та шини до них купують в інших виробників. Так, підшипники постачають із Сербії, Чехії, Польщі. Також закуповують запчастини в Індії та Китаї.
Важливим на заводі є тестування готових агрегатів — фахівці з «Велес-Агро» виконують випробування культиваторів і сівалок у різних господарствах і на різних ґрунтах. Наприклад, СЗМ «Ніка-4» випробовували на понад 20 тис. га, а потім уносили вдосконалення. Нині це конкурента сівалка у своєму класі техніки, що непогано продається на ринку. Конструктори підприємства щороку вносять десятки вдосконалень у готові моделі, прислухаються до зауважень фермерів щодо їх роботи в конкретних умовах.
Віктор Плахотній розповів, що продукція заводу постачається в низку країн Східної Європи та Азії. Головні споживачі — середні та невеликі господарства, які бажають придбати якісну техніку за помірною ціною. Підприємство також розвиває постачання запчастин і створює сервісні склади. Нині навіть обговорюється створення спільних підприємств з іноземними виробниками. Зокрема, на виставці Agritechnika (Ганновер, Німеччина) представники «Велес-Агро» уклали угоду про наміри з компанією «Агріімпекс» (Індія), що спеціалізується на виробництві комплектуючих для дискових борін. Очікується, що протягом найближчого часу на індійському ринку обидві компанії спільно виготовлятимуть модель дискового плуга. Це полегшений варіант, адаптований до місцевих тракторів. Причому окремі важливі деталі одеські виробники виготовляють краще за партнерів — ливарне виробництво заводу якісно забезпечує всі потреби споживачів.

 

Олександр Горда

газета “АгроМаркет” червень, 2013 року

     

 

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі “АгроМаркет” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/magazines належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал “АгроМаркет” з гіперлінком https://agrotimes.ua/magazines . Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому “АГП Медіа” .

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ