Техніка

Дефіцит ресурсів і невизначене майбутнє вимагають від аграріїв сіяти максимально якісно

Влучний постріл

Влучний постріл

Дефіцит ресурсів і невизначене майбутнє вимагають від аграріїв сіяти максимально якісно.

Цьогорічна весняна посівна кампанія характеризується дефіцитом певних ресурсів і невизначеним майбутнім. Обмежені можливості через непродане зерно, незрозуміла ситуація із цінами на аграрну продукцію змушують великих і малих фермерів заощаджувати кошти й у жодному разі не ризикувати. 

Приклад такого підходу ми побачили в підприємстві «Роза-Л», що на Київщині. Тут обробляють близько 10 тис. гектарів, на яких вирощують соняшник, кукурудзу, озиму пшеницю і цукровий буряк. З початком війни ніхто не розумів, як будуть розвиватись події, і жодних різких рухів не робили. 

У перші тижні військові не дозволяли працювати вночі, тож підживлювати озимину доводилось інтенсивніше у денний час. Однак нині такої проблеми немає — можна працювати цілодобово, тож технологічні процеси не порушуються. 

Однак відчутних змін зазнала структура посівів. Значно зменшилась частка цукрового буряку — замість 2500 га цього року сіють усього 1000. Нині неможливо передбачити ситуацію з енергоносіями восени, а виробництво цукру потребує значних витрат тепла. Відповідно збільшилась частка соняшнику і кукурудзи, бо збільшувати частку озимої пшениці у цей час неможливо. На цей час у підприємства жодних труднощів із насінням немає: потрібну кількість придбали ще восени, і тепер питань щодо їх наявності та ціни не виникає. Щодо виробника, то віддають перевагу одному із всесвітньо відомих брендів. Стабільна якість дозволяє прогнозувати всі етапи технології й очікувати гарантований результат у кінці сезону. Із засобами захисту проблем також не спостерігається. Дефіциту немає, а ціни зросли несуттєво. Є одна незручність — нині продавці вимагають сплачувати за «хімію» одразу, а не в кінці сезону, як це було до війни. 

Не така радісна ситуація з мінеральними добривами. На ринку відчувається значний дефіцит цього ресурсу, ціна зросла до такого рівня, що доводиться ретельно рахувати, чи є сенс взагалі їх купувати. Також на ситуацію впливає внутрішній ринок зерна. Через заблоковані морські шляхи вивезти зерно можна тільки залізницею, а вона нині не готова перевозити такі обсяги в порти європейських країн. 

Надлишок товарних запасів створив сильний тиск на ціни, і тепер кукурудзу продають усього за 5500 грн/т. Це не додає оптимізму аграріям, бо розблокування Чорного моря — під знаком питання. Ніхто не знає, коли усе зміниться на краще, тож робити інвестиції в урожай доводиться обережно. Як розповів головний агроном підприємства Вадим Аврамчук, зазвичай добрива брали латвійського виробництва, а цього року купили вітчизняні й подекуди зменшили норми внесення. Якщо ситуація з вивезенням зерна не покращиться, ціни лишатимуться низькими. Внутрішній ринок стільки не зможе спожити навіть за найоптимістичніших прогнозів, тоді як реалісти кажуть про скорочення внутрішнього споживання через війну та еміграцію значної частини населення. 

Сіяти з гарантією 

Вимоги до сівби технічних культур зросли ще більше, проте у ТОВ «Роза-Л» такі вимоги вже багато років. Технічні культури тут висівають сівалкою Väderstad Tempo L16 третій сезон поспіль. До цього висівали 24-рядною сівалкою іншого виробника, яка насамперед не влаштувала через надто великі габарити. Якість сівби була непоганою, але переїзди з поля на поле завжди супроводжувалися з труднощами. Крім того, для завантаження тих самих добрив був потрібен кран, що також ускладнювало сівбу. Тож коли настав час обирати нову сівалку, вирішили шукати зручніший агрегат. Також керівництво поставило перед собою завдання — придбати сівалку, яка б забезпечувала найвищий рівень якості й могла працювати в різних ґрунтових умовах. 

Дозатори для добрив також оснащені електроприводом і витримують встановлену норму без помилок

Проаналізувавши всі пропозиції, обрали 16-рядну сівалку точного висіву Väderstad Tempo L16. Цей агрегат вразив рівномірним розподіленням насіння, дотриманням глибини й швидкістю сівби. 

Вадим Аврамчук додав, що для сівалки Väderstad Tempo L16 встановили робочу швидкість 13–13,5 км/год як для соняшнику, так і для кукурудзи. Хоча це далеко не максимальні можливості агрегата — він здатен працювати на швидкості до 20 км/год, проте навіть за таких умов вдається сіяти до 200–210 га на добу. Головний агроном зазначив, що підприємство не має на меті ставити рекорди швидкості й готове перестраховуватись, щоб гарантовано отримати максимальну якість сівби. 

Про практичну зручність сівалки постійно кажуть усі працівники: завантаження насіння в «банки» на кожній секції відбувається швидко, просто, без зайвих зусиль. Фактичних пропусків майже немає навіть за низької якості або засміченого посівного матеріалу.

 Калібрування висівного пристрою для добрив відбувається протягом 10 хв. За цей час виконується кілька контрольних вимірювань, дані вносять у планшет. Калібрування висіву насіння триває також 10–15 хв. Норма встановлюється дуже просто — в планшеті iPad задається норма в штуках на гектар із кратністю в 100 насінин. Наприклад, можна встановити 72 100 або 72 200 насінин і т. д. Калібрування полягає в налаштуванні відсікачів двійників, трійників за заданої норми й відповідній швидкості — все це відбувається на місці, не виходячи в поле, до того ж на екрані планшета можна побачити всю відповідну інформацію щодо якості висіву (пропуски, двійники, норма тощо).  З якісним відкаліброваним насінням кукурудзи вдається досягати точності висіву 99–100%. 

Диски передніх сошників для внесення добрив замінили після 10 тис. гектарів

Коли сівалку привезли на підприємство, сервісна служба дилера провела навчання персоналу. Оскільки механізатори вже не перший рік працюють із сівалками, нову техніку опанували швидко. До того ж сівалка технічно дуже проста — тут немає нічого такого складного, щоб неможливо було розібратись. 

На чому тримається якість 

Передусім сівалки точного висіву шведського виробника Väderstad відомі своєю швидкістю. Ця характеристика є обов’язковою для сучасних умов, коли оптимальні строки сівби щороку скорочуються. Для цього конструктори сівалки серед іншого розробили унікальну систему висіву насіння Gilstring Seed Meter і застосували технологію точного пострілу PowerShoot. 

Диски висівного сошника поки заміни не потребують

Система дозування насіння Gilstring Seed Meter здатна забезпечувати високу точність під час роботи на високих швидкостях — вдається обходитись без пропусків і двійників. Точність на рівні 99,6% не є рекламою — про це кажуть реальні користувачі. Однак точне дозування ще не є гарантією якісної сівби. Коли насінина падає по висівній трубці, на неї впливають вібраційні навантаження, що виникають унаслідок руху нерівною поверхнею поля. Насінина «танцює» в трубці, час падіння змінюється, і рівномірності досягти не вдається. У сівалках Tempo цю проблему усунули за допомогою системи дозування насіння з надлишковим тиском, чого не пропонують інші виробники. Технологія PowerShoot використовує тиск повітря для повного контролю насінини аж до моменту потрапляння в ґрунт. Сівалка ніби вистрілює насінини, і вони долають відстань від висівного пристрою до ґрунту практично миттєво. За таких умов вібрації і коливання не здатні хоч скільки відчутно змінити траєкторію руху насінин, тому в рядку вони розташовуються на однаковій відстані одна від одної. 

Контроль глибини забезпечується власною вагою сівалки — максимальний тиск на сошник становить до 325 кг. Можна сіяти по різних ґрунтах і полях із різним ступенем підготовки. Проте на цьому компанія Vaderstad не зупинилась і запропонувала як опцію систему гідравлічного довантаження висівних секцій. За потреби система додає навантаження або, навпаки, підтримує секцію, щоб та не заглиблювалась надто глибоко на ділянках із легкими або сильно розпушеними ґрунтами. Гідравлічне довантаження контролюється із системи E-Control на планшеті iPad. 

Як завжди якість розподілу насіння у рядку — неперевершена

Система керування Väderstad E-Control на базі планшета iPad не потребує фізичного з’єднання із сівалкою: інформація передається бездротовим зв’язком. Оператор може отримати повний доступ до всіх функцій і даних агрегата без тривалих підключень. Деякі дії з налаштування і калібрування виконувати значно легше, коли планшет тримають у руках, і можна одразу бачити, що відбувається із сівалкою після натискання кнопки на екрані. Усі технічні характеристики машини зберігаються не в iPad, а у встановленому на сівалці терміналі Gateway. Це означає, що дані будуть завжди захищеними. Якщо iPad з якихось причин припинить працювати, його можна легко замінити на інший. 

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ  

Ярослав Ярмолюк

Ярослав Ярмолюк, Механізатор  

— Працюю із сівалкою другий сезон, і за цей час вона продемонструвала високий рівень надійності. Щороку напрацьовує близько 4500–5000 га, і ніяких технічних питань не виникало. Ми вчасно виконуємо обслуговування, тому все працює у штатному режимі. Після 10 тис. гектарів замінили дискові сошники, що відкривають борозну для добрив, а також кілька незначних дрібниць. Серйозних зупинок не пам’ятаю. 

Подобається, що сівалка працює точно — насіння розподіляє рівномірно, роботу кожної секції контролює комп’ютер. Раптом трапляється якась проблема із сівбою, я одразу бачу, де проблема. Після калібрування сівалка точно витримує норму висіву та норму внесення добрив. За мою практику ще не траплялось такого, щоб було помічено якісь відхилення з насінням чи добривами. Завдяки електричному приводу висівних і дозувальних пристроїв норма дотримується бездоганно. 

На 150 га витрачається 500–600 л пального, що також залежить від ґрунтових умов, рельєфу, форми та розмірів поля, довжини гонів і відстані між полями. 

Повне завантаження «банок» кукурудзою вистачає на 40 га за норми висіву 75 тис. на гектар. З добривами приблизно так само: якщо вносимо по 80 кг/га, завантаження вистачає приблизно на 40 га. Із соняшником простіше — там одного завантаження насіння вистачає на 150–200 га. Тобто насіння достатньо завантажувати раз на 12 год.  

Вадим Аврамчук

Вадим Аврамчук, головний агроном ТОВ «Роза-Л» 

 — Нині ми сіємо кукурудзу. Висіваємо з нормою 73–75 тис. на гектар, глибина висіву — 4 см. Більш ранні посіви робимо глибше, щоб сходи не пошкодили можливі приморозки. Глибини дотримуємося у будь-яких умовах стабільно і завжди отримуємо рівномірні сходи. Бункер для добрив на 5000 л дає змогу працювати тривалий час, не зупиняючись. 

Сівалка напрацьовує близько 5000 га упродовж сезону, і на цей час вона засіває понад 12 тис. гектарів. Щодо технічного стану, то замінили передні диски сошників добрив і диски сошників висіву насіння. Загалом хочу сказати, що помітних зупинок через технічні проблеми у нас не було. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ