Тваринництво

Відновити дорогий імпортний кормозмішувач коштує чималих грошей, проте є компанії, які зроблять це значно дешевше 

Друге життя кормозмішувача

Друге життя кормозмішувача
Самохідний кормозмішувач Siloking з об’ємом бункера 27 м³ робить за день 11–13 замісів

Відновити дорогий імпортний кормозмішувач коштує чималих грошей, проте є компанії, які зроблять це значно дешевше  

Коли поруч війна, вести тваринництво непросто, а молочне тваринництво — ще складніше. Окрім труднощів із постачанням кормів додається питання збуту молока. Виробники змушені шукати інших покупців, до того ж доводиться корегувати надої, а разом із ними й раціони. За таких умов робота кормозмішувача має бути ідеальною, без жодного шансу на поламку. 

З початком війни у відомому підприємстві ТОВ «МВК „Єкатеринославський”» ситуація стала непростою. Тут утримують більше як 5000 голів худоби із середніми надоями понад 34 л молока на добу. 

Коли порушились логістичні ланцюги й частина покупців зменшила або взагалі відмовилась від придбання молока, довелось шукати інші варіанти збуту і одночасно зменшувати продуктивність стада шляхом корегування раціонів. З часом ситуацію вдалося виправити, і тепер усе повернулася до заведеного порядку. Щонайменше технологічно підприємство працює за налагодженими алгоритмами. 

На стінки «бочки» встановили ремонтні елементи завтовшки 8 мм. Шнеки замінили на власні, збільшивши їх висоту на 10 см задля підвищення продуктивності

Важливу роль у роботі підприємства відіграє самохідний кормозмішувач Siloking з об’ємом бункеру 27 м.. Ця машина відпрацювала тут два роки, але вони видались абсолютно непростими. За словами представників підприємства, машина працювала, майже не зупиняючись. Тому не дивно, що за цей час шнеки й стінки бункера зносились. Відновлювати машину доручили українській компанії «Демі-мікс-Україна», що спеціалізується на виробництві й ремонті кормозмішувачів та іншої сільгосптехніки. 

Фахівці, оцінивши стан об’єкта, склали кошторис, який був меншим у два з половиною раза від пропозиції офіційного дилера. Під час війни це досить суттєво, бо заробітки у більшості виробників зменшились, а видатки, навпаки, зросли. 

Відновити працездатність треба було у досить стислі терміни. Річ у тім, що кормозмішувач до останнього часу «годував» майже все стадо, і зупиняти його надовго було вкрай небажаним. З цим успішно впорались спеціалісти компанії «Демі-мікс-Україна». 

У процесі ремонту на стінки «бочки» встановили ремонтні елементи завтовшки 8 мм. Шнеки замінили на власні. Також установили нові ножі на змішувач і на фрезу. Оригінальні ножі дорогі, бо у їх виготовленні застосовують багато ручної праці. Компанія «Демі-мікс-Україна» може постачати їх за 30% вартості, що є доволі вигідно. Також немає потреби чекати невідомо скільки, доки запчастини приїдуть з-за кордону.  

ГОВОРЯТЬ ЕКСПЕРТИ  

Дмитро Демидовський

Дмитро Демидовський, директор ТОВ «Демі-мікс-Україна»  

— Після початку війни суттєво зросла кількість звернень з боку середніх і великих агропідприємств, бо постачання запчастин на кормо змішувачі закордонного виробництва почала «буксувати». Затримання з ремонтом означають неякісне виробництво кормів із відповідним падінням показників. Це неприпустимо в часи, коли доводиться рахувати кожну копійку. Тож багато підприємств почали шукати альтернативні джерела постачання запчастин на свою техніку. Компанія «Демі-мікс-Україна» запропонувала необхідний асортимент за прийнятною ціною, незважаючи на труднощі, пов’язані з війною в країні.  

Артем Ульянченко

Артем Ульянченко, механік ТОВ «МВК „Єкатеринославський”»  

— У перші тижні війни в нас виникла проблема збуту молока, однак нині ситуація покращилась. Це дало поштовх змінити раціони, бо постало завдання: зменшити надої молока через відсутність реалізації. Коли продажі відновилися, ситуація вирівнялась. 

Для приготування кормів ми використовуємо самохідну машину німецького виробника Siloking об’ємом 27 м.. Кормозмішувач працює близько 11 год на добу і «годує» майже все стадо. Для цього доводиться робити від 11 до 13 замісів. Два роки інтенсивної експлуатації зробили свою справу — зносилися шнеки, стерлися стінки бункера. Треба було замінити зношені елементи, тож почали займатися цим питанням. 

Офіційний дилер Siloking запропонував зробити ремонт за надто великі гроші. Це й не дивно — оригінальні запчастини дешевими не бувають. Однак нині підприємство не може собі дозволити витрачати зайві кошти, тому звернулись до компанії «Демі-мікс-Україна». Українські спеціалісти оцінили стан нашого кормозмішувача і запропонували замінити шнеки й обварити бункер за значно менші гроші. 

На виготовлення шнеків і заготовок для бункера, а також монтаж пішло близько 10 днів. Кормозмішувач не працював усього 2,5 дня, з яких два дні витратили на монтаж, і ще пів дня перевіряли, чи все добре працює. 

До речі, ми попросили зробити шнеки на 10 см вищими, щоб збільшити на 1,5 м. об’єм переміщуваних кормів. Під час експлуатації ми бачили, що можна збільшити продуктивність машини без негативних наслідків. Виробник такої опції не пропонував, і ми вирішили це питання за допомогою компанії «Демі-мікс-Україна». 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ