Тваринництво

Криза свинарської галузі спонукає виробників шукати ефективні рішення

Ферма по-новому

Ферма по-новому

Криза свинарської галузі спонукає виробників шукати ефективні рішення.

Нинішня криза у вітчизняному свинарстві негативно вплинула на діяльність багатьох підприємств. Чимало з них взагалі припинили роботу. Утім, для значної більшості виробництв складні часи — поштовх до пошуку ефективних рішень. Приклад ТОВ «Еко піглетс», що в Кіровоградській області, яскраве тому підтвердження. 

Олександр Демченко

Підприємство, що є частиною групи компаній, на ринку всього третій рік, на проєктну потужність вийшло у січні 2022 року. Засновник компанії Олександр Демченко переконаний: за теперішніх умов рентабельності виробництва можна досягнути шляхом його диверсифікації та модернізації. 

ТОВ «Еко піглетс» хоч і має коротку історію, проте з бекграундом — до 2016 року тут працював свинокомплекс. Але коли в регіоні почала поширюватися АЧС, перед власниками постало питання: реконструювати чи закрити? Через брак коштів діяльність вирішили припинити. Натомість переорієнтувалися на економічно привабливішу сонячну енергетику — одна з компаній групи Greentech і до сьогодні будує промислові об’єкти альтернативної енергетики по всій країні. Згодом разом із партнерами ухвалили рішення відновити роботу свинокомплексу, повністю його модернізувавши. 

— Нині ми маємо диверсифіковане виробництво: вирощуємо зернові й технічні культури, маємо сонячну станцію, яка забезпечує групу підприємств зеленою енергетикою, і як додану вартість до вирощуваних зернових — тваринницьке підприємство, — розповідає Олександр Демченко. — Максимально у вирощуванні культур використовуємо органічні добрива з ферми — маємо сепараторну установку, що відділяє тверду фракцію від рідкої, після чого вносимо гній на поля. Таким чином мінімізуємо використання хімічних сполук для вирощування культур і отримуємо якісну сировину для виготовлення кормів для тварин на власному комбікормовому заводі. 

Важливий компонент, що значною мірою впливає на економічну ефективність свинокомплексу, — сонячна електростанція, яка забезпечує 22% власних потреб в електроенергії. Передусім ферма працює на сонячній генерації, решту енергії забирає з мережі. Цього року, за словами Олександра Демченка, в компанії планують збільшити споживання сонячної енергії до 60%. Така диверсифікація допомагає ефективніше працювати в нинішніх жорстких умовах ведення бізнесу. 

Покращення виробничих показників і зменшення собівартості виробництва на свинокомплексі досягають завдяки сучасним IT-технологіям. Виробництво на свинокомплексі — система водозабезпечення, вентиляції, кормовиробництва, кормороздачі — повністю автоматизовано. 

— Загалом можна сказати, що вся наша ферма вміщується у смартфоні, всі програми об’єднані в одну — «Наша ферма», — каже Олександр Демченко. — Наприклад, ми бачимо на комп’ютері норму споживання води на свинокомплексі й можемо її регулювати — програма дає команду свердловині, коли тій увімкнутися. За таким принципом працює й вентиляція. Повітря охолоджується за допомогою системи туманоутворення. Комбікормовий завод також керується з комп’ютера — людина в процес не втручається, а тільки контролює дотримання рецептури. У кожному приміщенні встановлено електронні лічильники, які показують рівень використання електроенергії. 

Прибуткова генетика 

— Звісно, самих тільки технологій свинофермі недостатньо, якщо не забезпечити виробництво якісною генетикою. Нині загальне поголів’я ТОВ «Еко піглетс» становить 10 тис. голів, з яких 600 — свиноматки та 6 — кнури. Підприємство спеціалізується на реалізації товарних свиней забійних кондицій на м’ясопереробні підприємства. Місячна реалізація становить 1300 голів свиней. Високі виробничі показники забезпечує данська генетика від постачальника Breeders. 

— Ми розглядали багато варіантів, але зупинилися на данській генетиці, бо, на мою думку, завдяки багатоплідності вона є світовим лідером за генетичним потенціалом свиней, забезпечує високу конверсію корму, темпи приросту, відсоток запліднення свиноматок, — розповідає Олександр Демченко. — Це все нам дає змогу мати на рік додаткових 6–8 поросят на свиноматку для реалізації. Усі ці показники впливають і на собівартість, і на економічні результати підприємства. 

У лютому-травні минулого року в господарство завезли батьківське поголів’я через компанію Breeders. У кінці липня почалися перші опороси свиноматок, реалізували перших товарних свиней у кінці грудня. 

— Ми вже можемо говорити про перші показники, хоч вони не надто показові, бо ремонтні свинки тільки нарощують свій потенціал, — веде далі керівник господарства. — Відсоток запліднення свиноматок становить 90%, кількість поросят після другого опоросу — 17,6, кількість відлучених поросят на свиноматку після другого опоросу зросла з 14 до 16,2. Вага поросят на момент відлучення (26 днів) — 7 кг. Надалі високі добові прирости поросят і добру конверсію корму  забезпечує збалансована годівля — білкові продукти (соєвий, соняшниковий шрот), вітамінно-мінеральні домішки, соєва олія, якісне власне зерно — пшениця, ячмінь, кукурудза. Реалізуємо свиней вагою 115– 120 кг у віці 164 дні. 

За словами Олександра Демченка, данська генетика — для спеціалістів і керівників, які не шукають легких шляхів. Це достатньо складна технологія, яка, втім, дає змогу значно підвищити виробничі показники. Відтак повністю себе виправдовує. «Ми повністю задоволені результатами», — наголошує керівник. 

Статус здоров’я 

Важливу роль у продуктивності поголів’я має статус здоров’я тварин. У «Еко піглетс» він високий, адже батьківське поголів’я завезли з новоствореного підприємства, де суворо контролюють цей показник. Завдяки високому статусу здоров’я свиней на підприємстві майже не застосовують антибіотики — обходяться здебільшого санітарними заходами, дбають про високий рівень біобезпеки. 

— Коли модернізували виробництво, передбачили облаштування дворівневих сучасних санітарно-пропускних пунктів. У центральному персонал приймає душ і перевдягається й тільки після того потрапляє на територію комплексу. Щоб зайти безпосередньо до тварин, треба пройти ще один санпропускник. Працівників ми забезпечуємо харчуванням, тож з дому вони продукти не приносять. Також маємо готельні номери для проживання немісцевих працівників, для консультантів, які там проходять карантин. Тобто заходи біобезпеки застосовуємо максимальні. 

Підприємство для людей 

— У наших працівників є все, щоб комфортно працювати, — каже Олександр Демченко. — Бо хотілося зробити підприємство не для свиней, а, в першу чергу, для людей. Свого часу я проживав у США, де працював у американського фермера і бачив, якою може бути культура виробництва. Переконаний: якщо створено відповідні умови, то й люди хочуть працювати добре. 

Підбираючи персонал для свинокомплексу, керівництво насамперед ставило за мету знайти людей, які хочуть і вміють навчатися. Тому не шукали суперпрофесіоналів. Після відбору Breeders організували стажування спеціалістів на господарствах, які вже працюють із данською генетикою, а після того вони покращили набуті знання на своєму підприємстві. Крім того, за нашим господарством закріплено технолога від Breeders, до якого можна звернутись за порадою у будь-який час. 

— Важливу роль у виробництві відіграє менеджмент. Без професійної роботи керівника підприємства Володимира Ілюхіна нам було б складно вести бізнес, — наголошує Олександр Демченко — Окрім того, й мотиваційна складова дуже важлива для покращення результатів. Політика компанії — забезпечити робочими місцями людей насамперед на території нашої Катеринівської ОТГ. Щоб їм працювалося комфортно, щоб вони розвивалися і як спеціалісти, і як особистості. І, звісно, бізнес не може існувати окремо від території, на якій він працює, бо це взаємопов’язані речі. Тому підприємство сумлінно сплачує податки для наповнення місцевого і державного бюджетів для гармонійного розвитку соціальної сфери, яка створює комфортні умови проживання для наших людей.

Для власників ТОВ «Еко піглетс» це пілотний проєкт, але не останній. Після детального аналізу реалізації бізнес-плану в компанії планують збудувати ще кілька таких свинокомплексів й організувати первинне перероблення. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ