Техніка

Вітчизняні дискові агрегати

Вітчизняні дискові агрегати

Короткий огляд конструктивних підходів до виготовлення дискових борін на українських заводах.

 

Найменш енергоємною технологічною операцією з основного обробітку ґрунту є його дискування боронами зі сферичними дисковими робочими органами. Розглянемо та проаналізуємо сучасний стан розвитку конструкційно-технологічних схем цих агрегатів, які виробляють в нашій країні, зосередившись на особливостях їх роботи й можливості застосування для мінімізації обробітку ґрунту замість глибокого відвального обробітку з урахуванням фізико-механічних властивостей ґрунтів.

 

В Україні дискові борони виробляють понад 10 заводів (табл.), причому їх типорозмірний ряд сягає 10–12 моделей різної ширини захвату для енергозасобів різних тягових класів, не враховуючи різні конструкційні схеми.

 

Таблиця. Перелік основних вітчизняних підприємств, що виробляють дискові борони

Виробник

Основні марки дискових борін

«БілоцеківМАЗ»

АГ-2,4-15; АГ-1,8-20; АГ-2,1-20; АГ-2,4-20; АГ-2,7-20; МАГ-3,6; УДА-3,8-20; УДА-3,1-20; УДА-3,8-20; УДА-4,5-20; БДВ-8,5; БДВ-6,5

«Галещина, Машзавод»

БГД-4,2 «Солоха», БГД-2,4 «Явдоха», БГН-2,4; БГН-4; БГН-6

«Червона зірка»

Палада 2400 (БДН-2400); Палада 3200 (БДН-3200); Палада 4000 (БДН-4000); Антарес 4×4 (БДН-4×4); Антарес 6×4 (БДН-6×4)

Краснянське СП «Агромаш»

БДВП-6,3; БДВП-5,5; БДВП-4,2; БДВП-3; БДВП-2,5; БДЛП-8,0; БДЛП–4,0

Дніпропетровський комбайновий завод

БДТ-3; БДТ-7; БС-3; БД-10

«Київтрактородеталь»

БВЗ-4; БВЗ-5; БВЗ-6

«Велес-агро»

АГН-6,3; АГН-6,3-0,1; АГН-6,3-0,2; АГН-6,3-0,3 БДН-2,0; БДН-1,5; БДН-1,3; БДН-6,3

Шепетівський завод культиваторів

БДН-3,2

«Уманьферммаш»

БП-3,8

«Апостоловагромаш»

БДП-7КС; БТ-4,5МБДП-3

«Вишевичі Агротехніка»

БДВ-4,2; БДВ-4,2М; БДВ-4,2М01; БДВ -4,2М02; БДВ-6; БДВ-7; БДН-1,3

ВО «Восход»

БП-4; БП-6; БПС-4,2В; БПС-6,3В; БН-2,4; БН-3,2;

 

Аналіз конструкційно-технологічних особливостей

 

Розглянемо окремі найбільш характерні конструкційно-технологічні особливості дискових борін. Основними робочими органами цих агрегатів є сферичні диски із суцільним загостренням леза, а також вирізні моделі дисків. У разі роботи дискової борони в процесі контакту з ґрунтом орієнтовно на 1/3 кола лезо диска підрізає шар ґрунту від моноліту. Ґрунт деформується та перемішується в бік під прямим кутом до напрямку переміщення дискової борони.

 

Спочатку розвитку конструкції цього знаряддя (за винятком дискових плугів) диски секціями монтували по кілька штук (6–9 шт.) на одному валу. Секції (батареї) приєднувалися до загальної рами, встановленої або відрегульованої на визначений кут атаки дисків. Диски на одному валу встановлювали через відстань, що дорівнює довжині розпірних втулок, утворюючи окремі батареї.

 

Дискові борони з батарейним розміщенням дисків дозволяють установлювати й регулювати тільки величину атаки розташування дисків до напрямку руху агрегата, чого не завжди достатньо для якісної роботи техніки й зменшення сили опору ґрунту залежно від їх фізико-механічних властивостей. Подальший розвиток конструкції знарядь привів до створення моделей із віссю обертання, нахиленою під кутом до горизонту. Диски на таких дискових боронах установлюють на окремих стояках і осях для кожного з них, за рахунок чого з’явилася змога встановлювати диск під кутом атаки в горизонтальній площині та кутом відхилення від вертикалі.

 

На прикладах конкретних сучасних конструкцій дискових борін проаналізуємо особливості їх застосування в ґрунтообробітку. 

 

Розглянемо особливості конструкційного виконання окремих моделей вітчизняних дискових борін, що досліджувалися нами. «Червона зірка» виготовляє два варіанти таких агрегатів: дворядна начіпна модель 2400, причіпна «Палада 3200» і «Палада 4000»; причіпні чотирирядні борони «Антарес 4×4» та «Антерес 6×4». Усі ці дискові борони обладнано сферичними вирізними дисками й мають ширину захвату відповідно 2,4–6 м. Їх призначено для роботи на ґрунтах твердістю до 3,5 МПа та вологістю до 27% у шарі ґрунту, що обробляється.

 

«БілоцерківМАЗ» пропонує ґрунтообробні знаряддя АГ, МАГ та УДА. Вони мають начіпний і причіпний варіанти.

 

Також залежно від вологості ґрунту передбачено три різні варіанти котків: для вологого ґрунту планки котків виготовлено з труби, котки для сухих ґрунтів — із металевих планок, розташованих вздовж осі котка, і так звані «універсальні» котки, виготовлені з планок трикутного профілю.

 

Дискові борони БПД-2,4 і БПД-4,2 заводу «Фрегат» застосовують раму, що є поздовжнім брусом. До неї кріплять попередні балки, на яких монтують дискові робочі органи.

 

Ця борона за діаметру дисків 800 мм обробляє ґрунт твердістю до 3,5 МПа за його вологості до 27% на глибину до 22 см. Кут атаки регулюється в межах 10–25º.

 

ВО «Восход» виготовляє борони дискові причіпні БП-4, БП-6, призначені для обробітку ущільнених ґрунтів вологістю 12–15% і твердістю до 3 МПа з підрізанням, подрібненням і загортанням пожнивних решток.

 

 

Володимир Вольський, наук. співр.

ННЦ «Інститут механізації та електрифікації сільського господарства» НААНУ

журнал The Ukrainian Farmer, жовтень 2013 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі The Ukrainian Farmer та інтернет сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал The Ukrainian Farmer з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ