Техніка

Універсальні культиватори компанії Köckerling полегшують щоденну роботу аграріїв і водночас допомагають їм у збереженні та відновленні ґрунтів

В авангарді змін

В авангарді змін

Універсальні культиватори компанії Köckerling полегшують щоденну роботу аграріїв і водночас допомагають їм у збереженні та відновленні ґрунтів.  

Сільгосптехніка німецької компанії Köckerling, яка 70 років працює на ринку, добре знайома українським аграріям і фермерам зі 160 країн світу. Її відрізняє міцність матеріалів і конструкцій, надійність та простота в експлуатації. Відчуття сучасних світових тенденцій та постійна робота конструкторів над удосконаленням наявних моделей моделей з урахуванням потреб сільгоспвиробників, роблять продукцію Köckerling незамінною у будь-якому господарстві. 

Органічний універсал Bio-Allrounder 

Універсальні культиватори різних модифікацій Bio-Allrounder 700 стали класикою, які Köckerling віртуозно модернізує. Потреби світу в ощадливому ставленні до природи та плани Євросоюзу протягом 30 років стати кліматично нейтральним континентом вимагають інших конструктивних рішень та підходів до сільгосптехніки. Тому в рамках виставки Agritechnica 2023 модель Bio-Allrounder 700 від Köckerling викликала інтерес у відвідувачів. Ця новинка компанії стала фіналістом престижної премії Farm Machine 2024, завдяки якій можна мінімізувати або взагалі відмовитися від застосування гербіцидів, обравши для себе механічний засіб боротьби з бур’янами. Використовувати цей універсальний культиватор можна відразу після збирання врожаю. Перший прохід по стерні пришвидшить проростання бур’янів і падалиці культури-попередника, а другий — забезпечить агровиробникам чисте поле. 

Робоча ширина Bio-Allrounder 700 становить 7,05 м, рекомендована глибина обробітку — до 13 см. Вага культиватора — 3,3 т, і для роботи з ним потрібен трактор потужністю від 250 к. с. 

У цієї універсальної моделі немає причіпного котка. Замість нього — дворядна борона з гідравлічною системою регулювання глибини. 

Для точного дотримання робочої глибини органічний універсал оснащено чотирма великими опорними колесами, що кріпляться позаду останнього ряду штригелів. За колесами розташовано 4 ряди зубців Hercules з міжрядною відстанню 15 см, які інтегровані в систему регулювання глибини. Це означає, що машина може працювати дуже рівно. 

Міцні пружинні зубці Hercules встановлені в 4 ряди з міжрядковою відстанню 15 см, а 22-сантиметрові лапи, що встановлені в культиваторі, відділяють ґрунт від налиплих органічних решток, зокрема вирваних із корінцями смітних рослин, що потім просто засихають на поверхні. 

Модель Allrounder 1270 від Köckerling також була представлена на виставці Agritechnica 2023. Цей культиватор має робочу ширину 12,70 м з відстанню між робочими органами 166 мм. 

Представники компанії Köckerling Лідія Фішер та Сандріс Томінс на виставці Agritechnica 2023

Представник компанії Köckerling Сандріс Томінс розповів нам, що концепт універсального культиватора Allrounder 1270 існує вже давно, але фермери потребували обладнання з дещо іншим підходом у роботі. 

«Тому ми прибрали котки й попрацювали зі штригелями, додавши до базових трьох рядів ще два. Нова модель не так сильно тисне на ґрунти, як попередній концепт. Водночас техніка більше розпушує ґрунт й ефективніше прибирає бур’яни», — уточнив він. 

На оновленій моделі встановлено стійки з подвійною пружиною. Система має назву Нerсules zinken+, і завдяки більшій вібрації ґрунт краще обробляється. У моделі встановлено подвійний СТС-коток. 

«Також є можливість установити ще один планчастий коток для ефективнішого подрібнення ґрунту після обробки. Така опція стане у пригоді, коли сівбу проводять на дуже малій глибині», — уточнив Сандріс Томінс. 

Доопрацьована модель Allrounderclassic2.0 спричинила неабиякий інтерес в учасників виставки. 

Культиватор має високу конструкцію рами (просвіт 60 см) і є не класичною бороною з пружинними зубцями, а, швидше, універсальною машиною, якою можна швидко та ефективно виконувати різні роботи. 

У серійній комплектації Аllrounder 2.0 оснащено зубцями Нerсules 70 . 12 мм. Ці стабільні пружинні стійки забезпечують оптимальне подрібнення ґрунту і надають культиватору легкий хід за низької витрати пального. На вибір пропонують стійки з двостороннім долотом 290 . 60 . 10 мм, стрілчастими лапами 200 мм та долотом BETEK 55 . 20 мм. 

Попереду знаряддя встановлено гідравлічно регульований планувальний щит Levelboard, який дозволяє досягти оптимального вирівнювання ґрунтового горизонту, особливо по плужній борозні. 

«У попередніх моделях котки були однакового розміру. Нині з метою кращого обробітку ґрунту передній коток трішки більший від заднього. А так можливі чотири варіанти котків від 12,7 до 14 м. Крім того, в Allrounder-classic-2.0 є розподілювач для точного внесення насіння. Також додаткова опція агрегата стане в пригоді на равликових фермах. Загалом ми йдемо у ногу з часом і намагаємося покращувати всі наші моделі згідно з концепцією green deal», — зауважив Сандріс Томінс. 

Простота Vector 

Стерньовий 4-рядний культиватор Vector призначено для дрібного пожнивного обробітку та глибокого розпушування. Агрегат оснащено блоком регулювання глибини Easy-Shift, за допомогою якого можна безступенево регулювати глибину обробітку без потреби зупинятися та виходити з кабіни трактора. 

У Vector є два види котків у середній і правій частині агрегата. Перші — мають назву TT Valce. Вони ефективніше розпушують великі брили ґрунту й притискають його, щоб DSTS-котків діаметром 630 мм. 

«Також переробили лапи, які тримають котки. Модернізували систему перестановки нівеляторів, і відтепер цю процедуру може виконати одна людина, підкрутивши ключем уверх або вниз у потрібну позицію. Принцип регулювання став кращим для людини, яка обслуговує культиватор», — додав Сандріс Томінс. 

Ultima для прямого висіву 

Сівалка Ultima CS від Köckerling добре знайома українським аграріям, і в компанії добре попрацювали над її модернізацією. 

За словами Сандріса Томінса, агровиробники часто запитували про прямий висів без зайвого обробітку ґрунту. «Ураховуючи ці запити, ми переробили стійки. Тепер, щоб зняти вузьке долото й установити широке, потрібно викрутити пару болтів», — зазначив він. 

Нова вузька 15-міліметрова лапа ТС, посилена двома пластинами з карбіду вольфраму, пропонується як альтернатива наконечника 60 мм і безпосередньо підходить для прямого висіву насіння в ґрунт. За допомогою цього обладнання солома та пожнивні рештки на поверхні поля не переміщуються, що допомагає запобігти втраті вологи з борозни в ґрунті й обмежити потенційні ерозійні явища. 

«Налагоджені комунікації з клієнтами дозволяють передати побажання клієнтів до конструкторського відділу, який уже вносить корегування в обладнання», — зауважив Сандріс Томінс. 

А це означає, що на наступній виставці Agritechnica агровиробники побачать нові конструктивні покращення від Köckerling. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ