Тваринництво

Danish Genetics розробила генетичну програму на основі тенденцій світового ринку свинини

Унікальний підхід

Унікальний підхід

Danish Genetics розробила генетичну програму на основі тенденцій світового ринку свинини, потребах клієнтів, міжнародного генетичного досвіду.

 Danish Genetics, хоча і є відносно новим гравцем на ринку свинини, однак має величезні амбіції, засновані на 100-річній практиці досвідчених данських селекціонерів, племінних репродукторів, мультиплікаторів і постачальників колишньої генетичної програми DanAvl. Від початку створення вектор діяльності компанії був направлений на досягнення прогресу у світовому племінному свинарстві, збільшення рентабельності галузі та задоволення найвибагливіших потреб споживачів. 

«Створена команда, яка представляє племінну програму світового класу, має намір вивести програму розведення на новий рівень, відповідний вимогам ринку», — зазначає Махмуд Шіралі (Mahmoud Shirali), старший генетик Danish Pig Genetics. 

Разом з одним із провідних світових генетичних експертів — Roslin Technologies (університет Единбурга) було введено застосування 100-відсоткової геномної селекції чистопородних племінних тварин на всіх Нуклеусах Danish Genetics. Мета полягає в тому, щоб створити ефективніший і більш пришвидшений генетичний прогрес за допомогою широкої й точної інформації ДНК племінних тварин. Така інформація разом із величезною кількістю даних, отриманих під час індивідуальних тестувань, проведених у племінних стадах, допоможе виявити ступінь родинних зв’язків між окремими тваринами. Також геномна інформація додається в щотижневий розрахунок індексу й таким чином забезпечує поліпшення таких важливих показників, як конверсія корму, добовий приріст, відсоток пісного м’яса, характеристики матері, її довговічність і міцність. 

Прагнучи покращити племінний прогрес по показнику «конверсія корму», Danish Genetics ще у 2018 році інвестували в більш ніж 230 високопродуктивних комп’ютеризованих кормових станцій, які надають можливість істотно розширити поточні індивідуальні дослідження на всіх племінних центрах і унеможливлюють ризик захворювання тварин на вірусні хвороби на експериментальних станціях. Таким чином, фахівці мають можливість визначати добові прирости свиней на відгодівлі вагою 30–105 кг, споживання корму кожною твариною на добу, визначення конверсії корму кожної тварини. 

Завдяки новітнім технологіям, а саме фотоаналізу зі СТ-сканерів й інформації зі скотобоєнь, генетики Danish Genetics можуть отримувати інформацію щодо якісних характеристик м’яса: про запах м’яса кнурів, точніші вимірювання відсотка пісного м’яса, вологоутримувальної здатності, забарвлення та мармуровості, тим самим прагнучи задовольнити потребу споживачів отримувати кращу якість м’яса. 

Тренди й аналіз 

Розширюючи коло співпраці з такими всесвітньовідомими установами, як науковотехнічною компанією AbacusBio, компанією з генетичного оцінювання якості EGENES, а також співробітниками The Roslin Institute Единбурзького університету, Danish Genetics використовує ринкові тренди й інформацію, цільовий економічний аналіз, передову генетику та геноміку, а також програмне забезпечення для імітації оптимізації схем розведення, щоб стимулювати генетичний прогрес за характеристиками, що мають економічне значення в програмі розведення та забезпечувати потребу клієнтів у високоякісному племінному матеріалі. 

Для удосконалення своєї діяльності Danish Genetics провела маркетингові дослідження данського та світового ринків свинини, врахувала всі прогалини, вимоги й потреби галузі та порахувала економічний ефект програми розведення, на основі якого було ухвалено рішення впроваджувати оновлені цілі розведення Danish Genetics. 

«Ми постійно проводимо аналіз ринку завдяки прямому підходу до нього. Аналіз фактичних даних усієї галузі гарантує, що ми отримуємо повну картину всіх аспектів ринку. Чітке розуміння потреб і тенденцій дає нам змогу створювати тварин майбутнього за допомогою оновленої глобальної програми розведення», — каже Ларс Далл (Lars Dall), генеральний директор Danish Pig Genetic. 

На цьому етапі, прагнучи генетичного вдосконалення для розведення міцних і високоефективних свиней, фахівці Danish Genetics детально зібрали й проаналізували ринкову інформацію по таких показниках, як: вага тварини на забої, середньодобові прирости, відсоток пісного м’яса, якість м’яса; якісні характеристики свиноматок — поведінка, кількість відлучених поросят, материнські якості, рівність народжених поросят міцність тварин, рівність ліній сосків, ефективність годування тощо. 

Основним фокусом оновленої племінної програми Danish Genetics є збільшення кількості м’яса, виробленого на станкомісце на рік. Міцність — для вищого виробничого потенціалу. Зростання й ефективність — для ефективнішої системи виробництва. Якість каркаса. Ціль полягає в тому, щоб збалансувати вибір для загальної ефективності ферми (більше продукції за менших витрат). 

Генетичні й геномні інструменти 

Danish Pig Genetics і AbacusBio розробили унікальну біоекономічну модель, яка поєднує генетичні принципи, економічне моделювання й ринкові тренди, щоб гарантувати, що кожному показнику в програмі розведення приділятиметься належна кількість уваги залежно від його економічної обґрунтованості. 

«Цей інструмент показує точний економічний вплив на цілі в програмі розведення, засновані на результатах консультацій і підкріплені надійним економічним аналізом», — пояснює Тім Бирне (Tim Byrne), виконавчий директор британського бізнеспідрозділу AbacusBio. 

Генетики EGENES у співпраці з Danish Pig Genetics розробили нові статистичні алгоритми для перетворення великомасштабних даних, зібраних по нуклеусах і мультиплікаторах Danish Genetics, у племінну цінність кожної з характеристик. 

«Науково доведені статистичні алгоритми та підходи до оцінювання селекційних цінностей пришвидшують прогрес розмноження Danish Genetics завдяки вищій точності», — пояснює Вернер Бранд (Werner Brand), генетик EGENES. 

Схема розведення й популяція Danish Pig Genetics були переглянуті за допомогою нового програмного забезпечення для оптимізації програми розведення, розробленого Roslin Technologies у співпраці з The Roslin Institute. 

«Об’єктивна племінна структура, що дозволяє відстежувати і моделювати наслідки змін ринкових доходів і потоків, дає нам можливість переглянути економічний вплив і прогнози генетичних тенденцій. Оптимізовані статистичні генетичні алгоритми для вищої точності розведення роблять відбір елітних тварин точнішим. Поряд з інструментом підтримання ухвалення рішень для оптимізації популяції й програми розведення, ми забезпечуємо доставку чудової генетики, щоб не лише задовольнити ринковий попит, а й вивести свинарство на новий рівень», — говорить Махмуд Шіралі. 

Danish Pig Genetics запроваджує оновлену племінну програму у квітні 2020 року. 

Матеріал надала компанія Breeders

журнал The Ukrainian Farmer, травень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ