Агрономія

Правильна стратегія боротьби з грибними хворобами запобігає значним втратам

Фунгіцидна тактика

Фунгіцидна тактика

Правильна стратегія боротьби з грибними хворобами запобігає значним втратам без додаткових інвестицій.

Залежно від погодних умов способи запобігання та захисту можуть суттєво відрізнятися. Навіть незначні на перший погляд чинники здатні суттєво впливати на поширення й розвиток хвороб. 

Коли хвороба вже є або є висока ймовірність, що вона буде, оберіть найкращий фунгіцидний препарат. Окрім ефективності й тривалості захисту слід ураховувати його токсичність для інших культур на сусідніх полях і природного середовища. Слід ураховувати, що більшість фунгіцидів не є лікувальними. Вони повинні бути на листках рослини до того, як їх уразить хвороба. Крім того, значна частина фунгіцидів важко переміщується рослиною, в кращому разі є «локально-системними». Це означає, що під час внесення фунгіцид має вкривати ту частину рослини, що потребує захисту, з необхідною густотою крапель. Якщо фунгіцид системний, рослина всмоктуватиме ці краплі, але фунгіцид мігруватиме тільки на невелику відстань від місця нанесення. 

Час обробки фунгіцидом є вкрай важливим. Контроль хвороб буде ефективним тільки тоді, коли обробку фунгіцидом проведено в правильний час, коли рослини або хвороба перебувають на певній стадії розвитку. Навіть найякісніше внесення в несприятливий час має значно меншу цінність, ніж посереднє у потрібний час. 

Пшениця 

Пшеницю на ранніх стадіях розвитку обробляють фунгіцидом проти різних типів септоріозу та листкових плям. Оскільки ці хвороби переносяться рослинними рештками, зараження рослини відбувається знизу вгору, тому важливо досягти якісного проникнення робочого розчину в рослинний масив. Найкращого проникнення крапель можна досягти такими способами: 

Використовувати більше води. Це, мабуть, найпотужніший інструмент, яким можна досягти поставленої мети. Більша кількість води зазвичай доставляє більше діючої речовини вглиб рослинного масиву, і як би не розподілялися краплі по поверхні рослини, можна бути впевненим, що на одиницю площі потрапить більша кількість крапель; 

Знизити швидкість руху. Чим повільніше рухається обприскувач, тим із меншою швидкістю пересувається хмара крапель у горизонтальному напрямку. В результаті краплі рухаються більш вертикально, чим досягається краще проникнення робочого розчину до нижніх листків; 

• Спрямувати розпилювачі назад. Якщо крапля рухається назад з тією самою швидкістю, що й розпилювальна стріла рухається вперед, тоді вона в основному стоїть нерухомо до врожаю. У такої краплі більше шансів рухатися вниз до нижніх листків. Крапля, що рухається веред, найшвидше осяде на верхніх листках, стеблі або колосі.

Уважається, що достатньою нормою виливу є 150–220 л/га для фунгіцидного захисту від плямистості й іржі. Однак фузаріоз, спричинений Fusarium graminearum, — це окремий випадок. Він заражає колос пшениці, тому фунгіцид має бути саме у верхній частині рослини. Американські й канадські вчені в результаті своїх досліджень можуть порадити таке: 

Застосовуйте кутові розпилювачі. Польові та лабораторні дослідження показали, що кутові розпилювачі набагато ефективніше наносять фунгіцид на колосся, ніж вертикальні. Обернені назад кутові розпилювачі покращували ефективність препарату внаслідок кращої всебічної обробки колоса. Більшість виробників пропонує для цього спеціальні двобічні кутові розпилювачі; 

Використовуйте грубі розпилювачі для обробки під кутом. Кут, під яким виходить потік крапель, швидко розсіюється, особливо, коли краплі дрібні. За результатами дослідів виявилося, що агресивніші кути та грубіші краплі є основними чинниками для ефективної обробки. Великі краплі можуть зберігати свою початкову траєкторію на більшу відстань, підвищуючи шанс потрапляння в колос збоку; 

Підтримуйте мінімальну висоту штанги. Навіть грубі краплі з часом змінюють свою траєкторію через опір повітря і перестануть рухатися в заданому напрямку. Сповільнення крапель відбувається досить швидко, тому висота штанги за можливості має бути меншою як 50 см від верхівок рослин; 

Стежте за швидкістю та напрямком вітру. Спостереження показують, що навіть помірний вітер може перевищувати способи застосування, описані вище, в результаті чого більша частина робочого розчину осідає на навітряного боку рослини незалежно від початкового напрямку польоту крапель; 

Виконуйте обприскування грубими краплями з великою нормою виливу — не менше як 150 л/га, бо ості перехоплюють дрібні крапельки, тож в результаті бажаного ефекту ми не отримуємо. 

Бобові культури 

Сочевиця й горох стають усе важливішими культурами. На початковому етапі розвитку ці культури мають тонке видовжене стебло, яке не може конкурувати з бур’янами. Проте за правильних умов сочевиця формує величезну кількість листочків, що створює один із найбільш непрохідних бар’єрів у системах посіву. 

Ось кілька особливостей застосування фунгіциду в бобових культурах: 

Насамперед зрозумійте хворобу. Від того, що саме треба захищати (стебла, листки, квітки), залежатиме стратегія обприскування; 

Треба знати, як швидко хвороба розвивається. Хвороби, що переносяться рослинними рештками, такі як антракноз й аскохітоз, розпочинаються в нижній частині стебла. Тому раннє лікування, перед тим, як ряди зімкнуться, буде значно ефективнішим, щоб зупинити або щонайменше затримати розвиток хвороби на якомога довший час. Хвороби, що виникають на пізніх стадіях розвитку, такі як склеротинія та сіра гниль, змушують застосовувати фунгіциди у фазу змикання рядів або по зімкнутих рядах. У цьому разі успішність обприскування складніше визначати через швидке наростання біомаси; 

Фільмуйте поля з повітря. Якщо ви бачите ділянки, що потребують обприскування, можна використовувати звичайні норми води та розпилювачі. Якщо проблем зверху не видно, але агрономічна служба виявила наявність захворювань, для забезпечення якісного обприскування слід застосовувати більше води (щонайменше 200 л/га) і зменшувати швидкість руху обприскувача до 15 км/год. 

Густа облиствленість рослини й багатоярусність листків можуть стати серйозною перешкодою для потрапляння крапель на нижні яруси. Листя досить часто стає ефективним щитом для всього, що є під ним. Великі краплі важко змінюють напрямок через свою масу й внаслідок цього імпульс, тому краще зменшити розмір крапель до 100 мкм. 

Огляньте розмір тієї частини рослини, яку треба обробити.  Великі мішені, як листя, можна обробляти краплями будь-якого розміру. Однак менші цілі, як, наприклад, черешки або стебла, краще обробляти меншими краплями через їх кращу проникність. Взагалі щільний рослинний покрив бобових культур потребує більшої кількості води й тонших обприскувань, ніж їхні зернові аналоги. В дослідженнях на різних сортах нуту не було доведено, що форсунки з подвійними розпилювачами дають перевагу, однак більші об’єми води виявилися дуже ефективними для поліпшення боротьби з хворобами. 

Ріпак 

Ріпак має дві хвороби, за яких застосовують обприскування. Оскільки густота рослинного покриву незначна, а «мішені» для обприскування легко доступні, рекомендації для обприскування збігаються з гербіцидними. Тож дехто з аграріїв обирає гербіцидні терміни для контролю ризоктоніозу (чорної ніжки) ріпаку. Достатньо використовувати грубі краплі з розпилювача Вентурі й норму виливу 100–150 л/га. 

Контроль склеротинії вимагає, щоб розчин вкривав квітки та бутони ріпаку, і це слід робити в першій половині або в середині цвітіння. Досліди з порівняння звичайних і низькодисперсних спреїв за двох тисків показали, що розмір крапель не впливає на боротьбу з хворобами. Фактично розпилювач, що розбризкує краплі у вигляді порожнистого конуса за високого тиску, значно майже не збільшив кількість розчину на квітках і бутонах ріпаку, порівнюючи з розпилювачем Вентурі. Єдине, що може потребувати коригування, — це норма виливу. Кількість води слід збільшувати для обприскування сучасних гібридів із великою біомасою. 

Володимир Огійчук

журнал The Ukrainian Farmer, травень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ