Техніка

Що цікавого для українських аграріїв представив на своєму стенді в Ганновері провідний німецький виробник сільгоспмашин

У фокусі — AMAZONE!

У фокусі — AMAZONE!

Що цікавого для українських аграріїв представив на своєму стенді в Ганновері провідний німецький виробник сільгоспмашин. 

На початку осені компанія AMAZONE відкрила завісу таємничості над своїми інноваційними розробленнями, які готували протягом останніх двох років. Стало зрозумілим, що німці підготувалися як слід, замахнувшись на перемогу відразу в кількох номінаціях Agritechnica 2023. 

Справді, AMAZONE упевнено отримав свої дві нагороди, але тут варто зазначити не лише це, а передусім те, з якою легкістю новації німецької компанії відразу потрапляють у практичний виробничий сектор. Фактично усі нові машини й технології AMAZONE готові показати себе у полях, і одними з перших — саме на полях України. Власне цього нетерпляче очікують чимало вітчизняних аграріїв, які за багато років ефективної роботи стали справжніми фанатами техніки німецького виробника. 

Андрій Михайленко, в. о. генерального директора компанії «Амазоне-Україна»

— На Agritechnica 2023 ми маємо один із найбільших стендів серед усіх виробників причіпної техніки — сімейних компаній. Нам традиційно є що показати, є чим похвалитися, і я щиро радий, що серед гостей нашого стенда було чимало аграріїв з України. Нашим фермерам нині дуже непросто працювати, зокрема, через низькі ціни на зерно та труднощі з реалізацією. З іншого боку, вони здебільшого обирають розумну тактику, роблячи ставку на техніку, яка дає змогу реально заощаджувати ресурси та підвищувати рентабельність роботи, — зазначає в. о. генерального директора компанії «Амазоне-Україна» Андрій Михайленко. 

Пан Андрій зауважує, що, як і у всіх інших виробників сільгосптехніки, продажі машин AMAZONE в Україні знизилися, але компанія робить усе можливе, щоб допомогти своїм клієнтам працювати максимально ефективно. 

— Особливо непросто нині невеликим та середнім господарствам. Тому шукаємо для них оптимальні фінансові рішення, ті машини й технології, що забезпечать найкращий результат з огляду на конкретні робочі умови. Пильну увагу звертаємо і на сервісне обслуговування, тісно співпрацюємо з нашими дилерами. Я переконаний, що все буде добре й наші аграрії вийдуть на хорошу рентабельність роботи, — стверджує Андрій Михайленко. І знову ж таки, в цьому аспекті не обійтися без інноваційних технологій, починаючи від обробітку ґрунту й закінчуючи повним циклом вирощування врожаю. З цією метою компанія AMAZONE підготувала добрих два десятки нових розроблень, розповідь про які потребувала б написання окремої книги. Тому наразі ми попросили Андрія Михайленка розповісти про найцікавіші новації, актуальні передусім для ринку України. 

— Насамперед варто звернути увагу на нову зернову сівалку Cirrus 9004-2C. Раніше для ринку України ми пропонували 6-метрову модель, але сьогодні представляємо машину з 9-метровою робочою шириною та міжряддями 16,6 см, яка буде дуже актуальною для нашого ринку. Її основними перевагами крім продуктивності є надзвичайна точність висіву та можливість заощаджувати посівний матеріал і стартові добрива. За це відповідає унікальна розподільча головка, яка чітко вимикає та вмикає окремі рядки, — пояснює в. о. генерального директора «Амазоне-Україна». 

Cirrus 9004-2C Grand оснащується двосекційним бункером на 5750 л, розділеним у співвідношенні 60 : 40. Він дає змогу здійснювати роздільне дозування різних видів посівного матеріалу та добрив. Матеріали з двох секцій бункерів проходять по одній магістралі подачі й за технологією Single-Shoot розміщуються в посівній борозні в одному посівному горизонті. 

Максимальну точність роботи забезпечує нова розподільча головка. Оснащена системою вимкнення окремих рядів, вона сприяє високій стійкості завдяки економії посівного матеріалу та добрив. 

— За вимкнення окремих рядів зменшується швидкість обертання дозувальних пристроїв. Зайві насінини циркулюють у зворотному потоці посівного матеріалу, повітря, як і раніше, проходить у напрямку висівного сошника. Унаслідок цього тиск повітря в трубках, якими подається посівний матеріал, завжди постійний. Посівний матеріал не видувається й не витрачається марно, — розповідає Андрій Михайленко. 

Додамо, що тут установлено потужні дводискові сошники TwinTeC plus великого діаметра з тиском до 100 кг. Електрогідравлічне дистанційне регулювання тиску на сошник і налаштування глибини висіву дозволяє проводити просту адаптацію до різних ґрунтових умов. 

Надзвичайно популярним на українському ринку буде і новий напівпричіпний плуг AMAZONE Tyrok 400 Onland, призначений для роботи як у борозні, так і поза нею. 

— Наші аграрії дедалі ширше застосовують широку гуму на колесах тракторів, що не завжди дає змогу працювати в борозні. Tyrok 400 Onland — це універсальний агрегат, який можна буквально  за пару хвилин перевести з одного режиму в інший за допомогою важелю гідравлічного керування. Тобто ви можете або працювати із широкими шинами, мінімізуючи ущільнення ґрунту і буксування, підвищуючи тягове зусилля, або ж використовувати вузькі колеса, якщо того вимагає ситуація, — пояснює Андрій Михайленко. 

Напівпричіпний плуг Tyrok 400 Onland пропонується у трьох модифікаціях — із 7, 8 чи 9 корпусів. Усі налаштування виконують за допомогою гідравліки з кабіни трактора. Також агрегат оснащено системою SmartTurn, яка автоматично вдвічі знижує швидкість перед розворотом з метою підвищення точності та безпеки роботи. 

— І, нарешті, варто сказати про якісні оновлення в лінійці розподільників міндобрив AMAZONE. Наша компанія традиційно є світовим лідером у цьому сегменті. Це передусім унікальна машина ZG-TX 11200 Super, розрахована на внесення як традиційних гранульованих добрив, так і сипких матеріалів. Скажімо, вапна чи фосфоритного борошна, щоб поліпшити властивості ґрунту і таким чином ефективніше використовувати міндобрива. Цю опцію дедалі більше запитують наші клієнти, тому вже навесні ми привеземо ZG-TX в Україну. Важливо, що переналаштування на інший вид унесення триває буквально хвилин 20–25, — анонсує Андрій Михайленко. 

Зазначимо, що цей інноваційний розподілювач має унікальну систему регулювання подачі сипкого матеріалу, який гарантує високу точність розподілення на ширину до 54 м. Тут також є інші цікаві інтелектуальні системи, серед яких виокремимо опційну технологію вимірювання крутного моменту FlowControl і систему примежового розподілення AutoTS, яка підвищує рентабельність застосування міндобрив на 17%. 

Цікавим для українських аграріїв буде і навісний розподільник міндобрив ZA-TS 5000 із бункером для добрив місткістю на 5000 л та шириною розподілення до 54 м. Власне, як ми й розповідали, новинок у AMAZONE дуже багато, і поза сумнівами значну їх частину можна буде побачити безпосередньо на полях України наступного сезону. 

Побажаємо ж, щоб вітчизняні аграрії якомога ефективніше скористалися цими цікавими та корисними розробками!  

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ 

 Андрій Михайленко, в. о. генерального директора ДП «Амазоне-Україна»  

— Компанія «Амазоне» слідує за тенденціями у сільському господарстві, вдосконалює свою техніку таким чином, щоб мінімізувати негативний вплив на навколишнє середовище. Тобто ми робимо машини, які дають змогу нам сіяти, вносити добрива і дбати про навколишнє середовище. Одну зі срібних нагород ми отримали за систему, яка, зокрема, допомагає вносити ефективно мінеральні добрива і не розкидати їх за межі поля. Тобто це система, яка, по-перше, відповідає за навколишнє середовище, а, по-друге, дає змогу ефективно вносити добрива і зберігати, заощаджувати кошти фермерів і мати високий урожай. 

Медалі AMAZONE на Agritechnica 2023  

CurveControl для відцентрових розкидачів AMAZONE 

Технологія CurveControl на відцентрових розподільниках міндобрив адаптує поперечне розподілення гранул під час проходження поворотів до різної швидкості руху та корегує зміщення картини розподілення. Результатом є більш рівномірні посіви, запобігання перевитраті добрив на внутрішній стороні повороту, а також розкидання гранул за межі поля. Машина автоматично або вимикає, або вмикає окремі секції для дозування, видаючи саме таку норму добрив, яку закладено в налаштуваннях. Це дає змогу повністю запобігти ситуації, коли особливо під час розворотів і на полях із нерівним рельєфом окремі ділянки отримують перевищену норму добрив, а інші — занижену. 

Amazone AutoTill 

Компанії CLAAS, AgXeed та Amazone об’єднали зусилля, створивши перший у світі альянс між сільгоспмашинобудівниками. Альянс 3A — ADVANCED AUTOMATION & AUTONOMY покликано пришвидшити процеси розроблення автономних комбінацій «трактор — причіпне обладнання». Одним із перших продуктів, розробленими в об’єднанні 3A, став Amazone AutoTill для культиваторів, що охоплюють увесь процес планування і виконання робіт з обробітку ґрунту. У ньому міститься інформація про початкову і кінцеву точки роботи в смузі, місце для розворотної смуги, а також параметри керування агрегатом у конкретній зоні поля. Трактори в поєднанні з навісними знаряддями можуть виконувати польові роботи в режимі високого рівня автоматизації або автономності. Autotill перебирає функції контролю, які раніше було покладено тільки на оператора. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ