Техніка

Техніка для агрохолдингу

Техніка для агрохолдингу

Особливості вибору знарядь для дискування в агрохолдингу — фактори прибутковості й ефективного застосування.

  

Сьогодні великі вітчизняні агрохолдинги ведуть жорсткий вибір сільськогосподарських агрегатів для застосування в різних технологіях ґрунтообробки. Окремі із цих агрокомпаній визначають потрібні технічні рішення після тендерів, деякі з них проводять короткі польові випробування на власних полях, а окремі беруть агрегати на сезонні випробування. До того ж кожен виробник шукає потрібне саме йому рішення, вибираючи на просто технічні знаряддя, а технологічні рішення. Зважаючи на технологічне різноманіття вітчизняних агротехнологій, пропонуємо варіанти рішень, що будуть актуальними в Україні протягом наступних років.

 

Перспективні технології застосування дискових знарядь

 

Утримання вологи в посушливих регіонах Півдня України, де нині річна кількість опадів коливається в межах 400–600 мм, стає обмежувальним фактором. Тому перехід агроформувань із великими земельними площами на мінімальні технології ґрунтообробки і, відповідно, застосування дискових знарядь стає потребою часу. Застосовуючи дискові знаряддя в мінімальних технологіях ґрунтообробітку, перш за все, варто враховувати цілі та завдання, які ставлять великі підприємства для досягнення та як правильно досягти утримання вологи в ґрунті. Тому важливим фактором якості й ефективності застосування всієї технології вирощування сільськогосподарських культур стає правильний вибір дискових агрегатів. Позитивно впливає й постійне вдосконалення та розвиток дискових борін, що дозволяють більш якісно та продуктивно розробляти ґрунти. Особливо вагомими аргументами для застосування цієї техніки є її незначне зношення та висока продуктивність у разі використання її на великих площах.

 

Сприяє універсалізму та гнучкому підходу до їх застосування й широкий спектр роботи в ґрунті починаючи від неглибокого шару в 3–8 см і до глибини у 25 см.

 

Тому вдумливе та правильне застосування дискових знарядь у різних технологіях обробітку ґрунту забезпечує відмінні результати. Розглянемо різні варіанти їх застосування.

 

Лущення стерні

 

Для чого ми взагалі виконуємо лущення стерні? Основне завдання — безпосередньо після збирання врожаю основної культури (зернові культури, ріпак) розпушити верхній шар ґрунту та загорнути на невелику глибину падалицю або насіння бур’яну. Завдяки такому поверхневому змішуванню підпушується лише верхній шар ґрунту (3–8 см), зберігаючи вологу в нижніх. Додатково загортаємо пожнивні рештки та солому, що залишилася на поверхні ґрунту, прискорюючи процес їх гниття й додаючи зелених добрив.

 

Відповідно, дискові агрегати виконують лущення найбільш продуктивно та згідно з технологіями, забезпечуючи отримання всіх названих переваг. А серед найперспективніших рішень розглядає короткобазові та компактні дискові борони.

 

 

Короткобазові дискові борони

 

Короткобазові дискові борони характеризуються найвищою якістю обробітку ґрунту за швидкості руху агрегата 12–15 км/год. Завдяки діаметру дисків 510–560 мм, які працюють на глибину до 12–13 см, ґрунтова кірка повністю знищується також за незначної глибини обробітку. У такий спосіб порушується капілярність у верхніх шарах, і волога не випаровується з ґрунту. Відстань між секціями дисків у короткобазових дискових боронах невелика й становить приблизно 80–100 см, завдяки чому потік ґрунту з передніх рядків дисків змішується з ґрунтом із-під задніх рядків.

 

Компактні прикочувальні котки забезпечують добре ущільнення верхнього шару ґрунту. Для рівномірного ущільнення за допомогою прикочувальних котків потік ґрунту гальмується штрігелем або чистиками, розташованими на котку. Якісне ущільнення верхнього шару не створює проблем щодо проростання падалиці або бур’янів.

 

Короткобазові дискові борони все частіше застосовують для підготовки компактного посівного ложа, бо є можливість працювати на невелику глибину (3–8 см) з одночасним прикочуванням ґрунту котками.

 

Компактні дискові борони

 

Новим витком розвитку дискових агрегатів є так звані «компактні» дискові борони. Конструктивно вони є поєднанням короткобазових і класичних дискових борін і мають діаметр дисків 610 мм, що дозволяє компактним дисковим боронам працювати на глибину до 15 см.

 

На цих моделях агрегатів секції дисків, як у разі короткобазових дискових борін, розташовано паралельно, лише окремі диски змонтовано за діагоналлю. Відмінною рисою від короткобазових дискових борін у компактних є те, що відстань між рядками з дисками становить 130 см. Таким чином, під час руху агрегата потік ґрунту «заспокоюється» між першим та другим рядами з дисками. Відстань між заднім рядом із дисками та прикочувальним котком також більша, ніж у названих аналогів короткобазових. Завдяки цьому збільшенню відстані агрегат легко змішує велику кількість пожнивних решток (злакову та соняшникову солому, кукурудзяні стебла).

 

Глибокий обробіток ґрунту

 

Для більш глибокого обробітку ґрунту на глибину 10–20 см стануть у пригоді класичні дискові борони. Також, обираючи класичну дискову борону, слід відповісти на запитання: яку мету та завдання планується досягти. Якщо метою є змішування та загортання великої кількості пожнивних решток, то важливим є діаметр і форма дисків, які відповідатимуть поставленим умовам. На сьогодні запропоновано диски діаметром 560–810 мм. Найпоширенішими є диски 660 мм, однак на ринку спостерігається тенденція до застосування борін із більшим діаметром дисків. Форма дисків, як правило, гладка або зубчаста, серед пропозицій також є диски спеціальної форми, наприклад ті, що нагадують лист конюшини.

 

Наступним важливим критерієм є правильний вибір відстані між дисками. Що більший діаметр між ними, то ширшою має бути відстань між дисками. Так, диски діаметром 760 мм потребують відстані як мінімум 260 мм, у противному разі неминучим під час роботи стане їх забивання пожнивними рештками.

 

Відносно новими на ринку є зубчасті диски діаметром 810 мм. Вони забезпечують не тільки добрий ефект змішування пожнивних решток, а й також відрізняються тривалим терміном експлуатації.

 

Оранка перелогових і цілинних ґрунтів

 

Дискові борони обладнано зубчастими дисками спеціальної форми (флео-флео) і найліпше придатні для оранки перелогових і цілинних ґрунтів, а також для змішування великої кількості пожнивних решток (соняшникової та кукурудзяної соломи). Ці моделі мають діаметр 810 мм і працюють вельми агресивно, завдяки чому можна досягти глибини обробітку до 25 см. Такі особливі диски (флео-флео) напівобертають пласти ґрунту, тим самим пожнивні рештки, що залишилися на полі, добре перемішуються, а ґрунтова волога — зберігається. Водночас агрегати з флео-флео працюють на швидкості ґрунтообробки 10–12 км/год, досягаючи високої продуктивності за обсягами оброблених площ, якісного ефекту змішування, низького зношення та високої економічності.

 

Висновки

 

Сучасні дискові агрегати досягли високого рівня розвитку, тому для будь-якого напряму обробітку ґрунту можна підібрати наявні оптимальні моделі цих знарядь. Керівництво сільгосппідприємства повинно ухвалити правильні рішення щодо вибору техніки, яка задовольняла б поставлені вимоги. Наступний крок після придбання техніки — її успішний запуск і застосування в роботі. Перш за все, цьому допомагає сервісна служба компанії, агрегат якої обирається.

 

Особливо під час лущення стерні або за підготовки посівного ложа за допомогою короткобазових дискових борін метою є досягнення максимально неглибокого обробітку, проте з якісним змішуванням. Технічні й технологічні практичні семінари і тренінги працівників господарств є дуже корисними для ознайомлення та навчання правильного налаштування й експлуатації сільськогосподарських агрегатів, що врешті-решт забезпечить їх оптимальне застосування безпосередньо в роботі.

 

 

Йоганн Татцбер, фахівець компанії QUIVOGNE

журнал The Ukrainian Farmer, жовтень 2013 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі The Ukrainian Farmer та інтернет сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал The Ukrainian Farmer з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ