Тваринництво

Компанія «Агро Еко Мілк» запрограмувала успіх своєї ферми інвестувавши в обладнання «ДеЛаваль»

Правильний старт

Правильний старт

Компанія «Агро Еко Мілк» запрограмувала успіх своїй молочній фермі, інвестувавши в обладнання й систему менеджменту стадом компанії «ДеЛаваль».

Цього року A’SPIK group, що входить до п’ятірки найбільших виробників цукру, поповнила свої активи третім молочним господарством: у селі Іршики на Хмельниччині розпочав роботу новий комплекс компанії «Агро Еко Мілк». Ферма розрахована на 550 фуражних корів за повного завантаження загальною продуктивністю 20 т молока/добу ґатунку екстра. 

Юрій Городов, директор ТОВ «Агро Еко Мілк»

Господарство відповідатиме найсучаснішим європейським стандартам у галузі, що сприятиме отриманню високої продуктивності. «Молоко є хорошим бізнесом за умови правильної організації технологічних процесів, — зауважує Юрій Городов, директор ТОВ „Агро Еко Мілк”. — Саме це є головним чинником відкриття ще однієї ферми корпорації». 

Для села відкриття тваринницького господарства означає створення нових робочих місць і додаткові надходження до місцевого бюджету, а ще — відродження ґрунтів на орендованих землях завдяки внесенню органічних добрив. 

Нову ферму можна сміливо назвати прикладом раціонального підходу до реалізації задуманого, починаючи від складання бізнес-плану з покроковим виходом підприємства на проєктну потужність до втілення реальних кроків у життя. «Молочний бізнес, особливо для непрофільного інвестора варто починати з правильного концепту ферми — саме так вчинив інвестор ферми, — зауважує Микола Буткалюк, незалежний консультант-технолог. — Концепт „Агро Еко Мілк” містить технологічні рішення, у яких ураховано важливі чинники: кліматичні умови (кількість опадів, температурний режим, роза вітрів тощо), розмір земельного банку та перелік культур, які вирощують у господарстві, підбір породи корів і можливість підбору кадрів тощо». 

Поточні справи 

Господарство створено на місці занедбаної молочнотоварної ферми, тому все, що можна використати — відновлять, а необхідне — збудують. 

На сьогодні реконструйовано два приміщення, збудовано новий доїльно-молочний блок, навіс для будиночків для телят, кормоцех, лагуну для зберігання гною. Розпочато будівництво нетельника, а наступним етапом стане будівництво двох нових чотирирядних корівників. 

Перші нетелі голштинської й української чорно-рябої порід приїхали на ферму в лютому, а перші надої почали отримувати у травні. Корів утримують за безприв’язною системою, докладають усіх зусиль для створення оптимального клімату в приміщеннях і комфортного простору для тварин. Для підстилки використовують подрібнену солому кількістю 200 г на голову на день. У раціоні корів — корми, вирощені на полях «Агро Еко Мілк», підприємство закуповує соняшниковий шрот, макуху й премікс. 

Телят на період випоювання утримують в індивідуальних будиночках — до 64 днів, а далі їх невеликими групами по 5–6 голів утримують на вулиці під навісом. 

Телят на період випоювання утримують в індивідуальних будиночках

Головне — «начинка» 

До вибору обладнання в компанії «Агро Еко Мілк» підходять дуже ретельно та зважено. «Проєкт розраховано на довготермінову експлуатацію, а досвід багатьох ферм в Україні показує, що після восьми-десяти років експлуатації виникає потреба замінити з різних причин, — зауважує Юрій Городов. — І тут колеги часто наражаються на те, що або бренд полишив ринок, або дилер збанкрутував, або устаткування не витримує навантажень і виходить із ладу». 

Тому господарство обирало не лише високоякісне обладнання, а й надійного партнера — для тривалої співпраці. Також ураховували ще один важливий критерій: технології мають буди новітніми, відповідно до сучасних вимог ефективних молочних ферм, та ще й із можливістю додавати нові опції, котрі розроблятиме компанія-виробник. 

Такому переліку вимог молочної ферми відповідає обладнання й підхід до роботи з клієнтами шведської компанії «ДеЛаваль». На українському ринку, а саме в Західному регіоні, її офіційним дилером і надійним партнером є компанія «Віта-Агро». Фахівці компанії не лише продають і встановлюють обладнання, а й навчають персонал ним користуватися, за потреби допоможуть господарству з проєктуванням ферми, поінформують про новітні методи доїння й інструменти їх застосування. В «Агро Еко Мілк» задоволені початком співпраці: обладнання привезли вчасно, а монтаж виконали якісно. 

Тепер тричі на день групи корів відвідують доїльну залу P2100 розміром 2 . 10, котра може обслуговувати поголів’я 550–600 голів. Залу оснащено всіма елементами контролю, які потрібні в сучасній промисловій технології виробництва молока. А саме: молоко приймає високопродуктивна підвісна частина МС53 з технологією верхньої евакуації молока та пропускною здатністю до 15 л/хв. Інфрачервоний лічильник ММ27ВС фіксує всі можливі параметри процесу доїння й надсилає їх до центрального контролера-__ сервера й далі до програми менеджменту стадом «ДелПро». Але щоб дізнатися поточну інформацію про корову, не треба бігти до сервера, бо всю інформацію можна спостерігати на контролері кожного доїльного місця МРС 580/680. 

Молоко тим часом рухається до молокоприймача, далі — процес фільтрації й сировина перекачується до танка-охолоджувача. Усі елементи транспортувальної системи виконано з неіржавної сталі AISI304 зі стандартизованою для виробництва харчових продуктів шорсткістю внутрішньої поверхні. 

Серцем доїльної зали є вакуумна помпа, оснащена частотним перетворювачем. «Завдяки цьому ми економимо електроенергію та мотогодини, бо помпа забезпечує саме стільки вакууму, скільки ми потребуємо в конкретний період часу», — наголошує директор агропідприємства. 

Ферму оснащено обладнанням компанії «ДеЛаваль» з урахуванням усіх потреб тварин

Комфорт у домі 

Той, хто прагне досягти високої продуктивності корів, повинен насамперед піклуватися про їх здоров’я та комфорт. Тому в облаштуванні ферми було враховано всі складники безстресового, комфортного утримання тварин. Зокрема, в запланованих нових корпусах і під час реконструкції наявних будівель було забезпечено достатньо простору для прогулянок корів — 7,7 м./ голову. 

«Безпосередній вплив на продуктивність молочного стада мають чисте й у достатньому обсязі повітря, оптимальний мікроклімат (зокрема, вологість повітря) і тривалість світлового дня, — зауважує Леонард Зігерт, керівник із розвитку компанії «ДеЛаваль» Західного регіону. — Усі ці потреби тварин ми врахували, обладнуючи ферму». 

Повітрообмін і створення оптимального мікроклімату в приміщеннях забезпечують установлені стінові штори CRAW світлоаераційний гребінь, який виготовили фахівці підприємства. Крім того, для комфорту мешканок корівника планується встановити систему охолодження тварин. Хоча, як зауважують у господарстві, навіть у найспекотніші дні висока температура не дошкуляла тваринам, бо правильне планування приміщень під час реконструкції забезпечило комфорт як узимку, так і влітку. 

Для корів господарство обрало напувалки великого об’єму WT10, котрі забезпечують швидке подання води, а заокруглені крайки дозволяють швидко й начисто її вимити. Для користування в зимовий період у напувалці передбачено підігрів клапанної зони, щоб вода була оптимальної температури. 

Ситі й напоєні досхочу корови прагнуть отримати релаксаційних процедур — у цьому їм допомагають маятникові щітки SCB «ДеЛаваль». Обертання щетини вмикається автоматично, відразу після дотику корови, й виконують масажні рухи, доки тварина стоїть у зоні дії щітки. 

Важливим чинником успішної ферми є також уміння керувати прибиранням гною. Для своєчасного та якісного виконання цієї операції на фермі збудовано систему флеш-флюм. Тепер увесь гній, прибраний скрепером до поперечної траншеї, за допомогою помпи ЕР400 швидко перекачують у попередню лагуну й далі в основне гноєсховище, або опціонально, похилою трубою — до причепа-цистерни. 

Усе під контролем 

Для успішного менеджменту стадом треба володіти всією інформацією про тварин: про зміни в стані здоров’я, надої, статеву охоту тощо. Які технології допоможуть? 

Для ухвалення зважених рішень з менеджменту стадом незамінним помічником для фахівців «Агро Еко Мілк» стала програма DelPro версії 5.5 і мобільний додаток DelPro Companion, завдяки якому фахівець підприємства завжди має під рукою всю інформацію — як поточну, так й аналітичну. 

Новий додаток DelPro Companion для смартфонів виявився надзвичайно корисним для спеціалістів. Хоч він і безкоштовний, натомість для працівників ферми вже набув неабиякої цінності, так як економить їх час, оскільки всі звіти й події внесено з місця їх виконання. Крім того, на основі аналітичних даних ухвалюють більш виважені, обґрунтовані рішення. Завдяки кращому менеджменту корови менше хворітимуть, зменшаться вибракування й витрати на ветпрепарати, збільшиться тривалість продуктивного життя. У підсумку це призведе до підвищення ефективності компанії. 

«Ми прагнемо працювати тільки з кращими, — наголошує Юрій Городов. — „ДеЛаваль” — це світовий бренд із найкращою репутацією у світі та Україні. Компанія постійно впроваджує інновації для молочного тваринництва й за потреби ми упроваджуватимемо їх на своєму підприємстві». 

Лариса Степанушко     

журнал The Ukrainian Farmer, серпень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ