Елеватор

Застосування композитної арматури в будівництві об’єктів аграрної галузі суттєво зменшує витрати

Заощаджуємо на будівництві

Заощаджуємо на будівництві

Застосування композитної арматури в будівництві об’єктів аграрної галузі суттєво зменшує витрати.

Компанія «Імператив» уже понад вісім років виробляє композитну арматуру, що є аналогом металевої. Таку арматуру виготовляють зі скловолокна на основі епоксидних зв’язувальних. У процесі виробництва на поверхню арматури наносять спеціальний шар абразиву або піску для збільшення адгезії з бетоном до 100%. 

Такий вид арматури є ефективною й дешевшою заміною традиційної сталевої арматури. Композитну арматуру з піском використовують в основному у фундаментах із підвищеними навантаженнями. Головні переваги композитної арматури: вдвічі міцніша на розрив, не іржавіє, в 9 разів легша, дешевша, не проводить холод і постачається в бухтах! До того ж замінює металеву арматуру меншим діаметром. Наприклад, композитна арматура діаметром 8 мм може замінити металеву діаметром 12 мм. Тож завдяки кращим характеристикам, меншій ціні та простоті у роботі можна зменшити вартість будівельно-монтажних робіт у спорудженні елеваторів. 

Компанія «Імператив» має два заводи повного циклу і вже понад 8 років є найбільшим в Україні виробником композитної арматури. За цей час було створено шість унікальних розробок, три з яких — це композитні матеріали для будівництва (арматура з напиленням піску та композитна сітка, що є аналогом металевої), а також два види арматури й сітка для рослин. Для активнішого використання цього справді ефективного й вигідного матеріалу триває активна співпраця з будівельними вищими навчальними закладами, які вивчають ці матеріали й надають інформацію про них молодим спеціалістам, щоб ті в майбутньому могли їх використовувати у своїй роботі. 

Компанія «Імператив» має значний досвід роботи з приватними та державними забудовниками, проєктними організаціями й архітектурними бюро. Це вимагає від виробника не лише вчасних поставок якісної продукції, а й документального підтвердження характеристик арматури. На нашому ринку це відносно новий продукт, тому люди ще сумніваються в його властивостях. Недовіру можна подолати тільки документальним підтвердженням якості. Для цього з 2020 року виробник розпочав обов’язкову сертифікацію своєї продукції. Інші виробники стверджують, що це необов’язково, однак такий підхід викликає ще більшу недовіру. Хоча це справді якісний продукт, що підтверджують протоколи випробувань, де зафіксовано навантаження, які витримує арматура діаметром від 4 до 25 мм. Виробництво ведеться згідно з ДСТУ і ТУ, і вся продукція отримує сертифікат відповідності. Жоден інший виробник в Україні таких сертифікатів не надає. 

Використання композитної арматури регламентовано ДСТУ-Н Б В.2.6-185:2012 «Настанова з проєктування та виготовлення бетонних конструкцій з неметалевою композитною арматурою на основі базальто- і склоровінгу». За кордоном композитну арматуру використовують значно ширше, ніж в Україні, бо там вона з’явилася раніше. Тому компанія «Імператив» працює здебільшого з Європейським Союзом. Одним з останніх проєктів, де застосовували продукцію заводу, було будівництво очисних споруд для стічних вод в Угорщині, де замість металевої арматури діаметром 12 мм використовували композитну арматуру з напиленням піску діаметром 16 мм. Це дозволило заощадити 27% витрат на сталеву арматуру, що в грошах вийшло близько 100 тис. євро. 

Приклади застосування в Україні 

Швидкість і легкість монтажу — це теж риси, які притаманні композитній арматурі. Під час будівництва силосної ями армування й заливання бетону виконали всього за два дні. Вага композитної арматури мізерна проти металевої, тож із нею легше працювати. Підрядники отримують вигоду у виді економії часу на виконання будівельних робіт. На цьому об’єкті вдалося зменшити витрати на арматуру майже на 40%, що в грошах становило 268 тис. гривень. 

Наступний об’єкт — складське приміщення площею 10 тис. квадратних метрів. Армування фундаменту виконувалось із використанням композитної арматури діаметром 8 мм замість металевої діаметром 12 мм. Ураховуючи більші масштаби економія становила 340 тис. гривень. 

Під час будівництва елеватора в місті Красиліві армувалася проїжджа частина, де замість металевої арматури діаметром 12 мм використовували композитну діаметром 8 мм. Витрати зменшилися на 426 390 грн. 

У невеликих будівлях також успішно використовують композитну арматуру. Як приклад можна навести будівництво ангара, де металеву арматуру діаметром 10 м замінили на композитну діаметром 7 мм. Така заміна стала можливою завдяки вдвічі більшій міцності на розтяг, до того ж замовник ще й заощадив 18 тис. гривень, що становило близько 25% вартості всієї арматури. 

Використання композитної арматури дає багато переваг. Арматура постачається в бухтах по 50, 100, 150 і 200 м, сітка — рулонами по 50–60 м.. Отже, зменшуються витрати на логістику, замість великогабаритного транспорту для доставки можна використовувати легкі компактні вантажівки. Менша вага дозволяє зменшити використання технічних засобів для переміщення арматури й армокаркасів і пришвидшити роботи з їх укладання. Завдяки більшій міцності на розтяг композитна арматура заміняє сталеву меншим діаметром — це дозволяє заощаджувати і на матеріалі. 

Чому вигідно співпрацювати з компанією «Імператив»? Як лідер у цій галузі в Україні компанія гарантує найкоротші терміни поставки в будь-яку точку країни й світу. Територією України є мережа складів: у Харкові, Києві, Львові, Одесі, Дніпрі, Кривому Розі, Генічеську, Миколаєві та Вінниці. Друга перевага полягає в гарантованій і підтвердженій сертифікатами якості продукції. Під час будівництва складних споруд із високими вимогами до якості матеріалів працювати без сертифікатів ризиковано. Однак найважливішою перевагою є зменшення витрат на будівництво. 

Для порівняння економії візьмемо за приклад металеву арматуру класу А400 діаметром 12 мм і вагою 10 т і композитну 8 мм, яка повністю відповідає аналогічним розривним характеристикам й витримує такі самі навантаження. 

Метр арматури класу А400 діаметром 12 мм важить 0,888 кг, тому в 10 т — 11 260 м арматури. Виходить на заміну металевої арматури нам потрібно 11 260 м композитної діаметром 8 мм. 

Якщо порівняти тільки роздрібні ціни на цих два види арматури, маємо такі цифри: 

1. Вартість металевої арматури 12 мм А400 10 т = 167 700 грн 

2. Вартість композитної арматури діаметром 8 мм = 122 172 грн 

Тому, порівнюючи навіть роздрібні ціни, ми отримуємо економію в 45 600 грн (27%) без втрати якості виконаних робіт і багато переваг композитного матеріалу під час монтажу арматури в бетонних роботах унаслідок своєї легкості та мобільності. 

Компанія «Імператив» може собі дозволити зробити ще приємніші ціни, щоб наші клієнти були завжди задоволені якістю і, звичайно ж, вартістю арматури. 

Валерій Ільченко, керівник відділу розвитку групи компаній «Імператив»

журнал The Ukrainian Farmer, серпень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
8
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ