Тваринництво

«Глобинський свинокомплекс» спільно з HOG SLAT створює лабораторії для студентів

Практика від практиків

Практика від практиків

ТОВ «Глобинський свинокомплекс» спільно з виробником обладнання для тваринницьких комплексів «HOG SLAT Україна» створює в навчальних закладах лабораторії для студентів.

Від ідеї до втілення 

ТОВ «Глобинський свинокомплекс» протягом двох із половиною років активно впроваджує дуальну освіту, що передбачає безпосередню участь підприємства в підготовці кваліфікованих кадрів — об’єднує навчання та практичний досвід у професійній і вищій освіті. 

Як розповів заступник генерального директора групи компаній «Глобино» Роман Пархоменко, ідея створення лабораторій для студентів виникла тоді, коли на одній із практик з’ясувалося, що вони не знайомі із сучасним обладнанням, адже підручники дуже часто застарівають ще на етапі верстки, а матеріально-технічна база навчальних закладів годиться хіба що для вивчення історії галузі. 

«Розуміючи, що через кілька років ці самі студенти прийдуть до нас на роботу, і нам доведеться заново їх навчати, ми вирішили запобігти такій ситуації. Після занять у лабораторії, де моделюються різні процеси виробництва, до нас на практику студенти приїжджають майже підготовленими. На фермі вони тільки вдосконалюють свої навички та знання, а не отримують їх фактично з нуля, як це було раніше», — зазначив Роман Пархоменко. 

На сьогодні за підтримки фірми «HOG SLAT Україна», яка забезпечує підприємство, а тепер і навчальні заклади, інноваційним обладнанням, «Глобинський свинокомплекс» уже створив лабораторію в Миколаївському національному аграрному університеті та проводить таку роботу в Маловисторопському коледжі Сумського національного аграрного університету. Також було відкрито лабораторію «Технології виробництва свинини та механізація виробничих процесів у свинарстві» й у Сумському НАУ. 

Максимальна візуалізація 

Можливість візуалізувати впродовж навчання всі виробничі процеси, що відбуваються на фермах чи в комбікормових цехах, особливо цінна в умовах складної епізоотичної ситуації, коли потрапити безпосередньо на ферму сторонні особи не можуть із міркувань безпеки. 

За словами викладача Сумського НАУ Миколи Повода, який курує практикою студентів на «Глобинському свинокомплексі», в лабораторії, завдяки системам утримання, годівлі, напування, вентиляції, обігріву й автоматичного керування виробництва «HOG SLAT Україна», вдалося детально змоделювати всі виробничі процеси — від утримання тварин і роздачі кормів до регулювання температури й вологості повітря в приміщенні. 

У лабораторії, так само як на фермі, можна створювати необхідний для нормального розвитку тварин мікроклімат: спеціальні датчики регулюють температуру й вологість повітря, також у реальному режимі працює вентиляція. «Коли ми ставили нагрівач, студентам було видно, як змінюється рух вентилятора, коли відкриваються чи закриваються клапани. Це, зокрема, процеси, що відбуваються на свинокомплексі», — розповідає Микола Повод.  

Щоби майбутні фахівці могли відпрацювати всі етапи вирощування тварин, у лабораторії налагоджено автоматизоване роздавання кормів. Одна-єдина її відмінність від тієї, що використовують на фермі, — тут встановлено прозорі труби, щоб було видно, як дозується й подається корм тваринам. Крім того, студенти можуть працювати з напувалками: самостійно вимірюють і встановлюють їхню пропускну здатність, адже в кожної тварини різного віку й статі різні потреби. Лабораторію оснащено також станками, щоб студенти розуміли, як правильно ставити в них тварин. 

І, що особливо важливо, все обладнання працює як єдина система: всі дані, зібрані з датчиків, надходять до одного вузла — автоматичного контролера. Він дає змогу за потреби підвищити чи знизити температуру повітря, збільшити чи зменшити вологість тощо — все для максимального комфорту й відповідно до норм утримання тварин. 

Для ще більшої наочності в лабораторії встановлено мультимедійну систему, на якій для студентів відтворюються відеоуроки, відзняті безпосередньо на підприємстві: на них видно, як у реальних умовах працює аналогічне обладнання. На відеоуроках фахівці підприємства розповідають про типові помилки під час виконання основних і допоміжних операцій, а також указують на правильні рішення. 

«Ми спільно зі спеціалістами „Глобинського свинокомплексу” постійно вдосконалюємо програми практики для студентів для ширшого ознайомлення з виробництвом і набуття практичних навичок роботи на сучасному обладнанні в різних цехах і підрозділах свинокомплексу. Зокрема, хочемо розширити базу відеоуроків, аби показувати студентам ті процеси, що неможливо показати „на пальцях”», — розповідає Микола Повод. 

Зміцнити кадровий резерв 

Дуальна освіта на сьогодні — чи не єдина можливість українських сільгосппідприємств отримати висококваліфіковані кадри, адже, як зазначають практики, аграрна галузь розвивається так швидко, що вітчизняна освіта не встигає за її темпами. Дієвість такої інноваційної моделі навчання доводить приклад «Глобинського свинокомплексу», де 105 із 412 студентів-практикантів було переведено на стажувальну посаду, а 49 залишилися працювати на підприємстві на постійній основі. Одного з молодих фахівців уже призначено керівником цеху свинокомплексу, двох — заступниками керівників, шістьох — спеціалістами середньої ланки, решта успішно працюють операторами свинарського комплексу й механізованої ферми. 

«У нас на свинокомплексі досить міцний внутрішній кадровий резерв, керівні посади зазвичай обіймають наші ж спеціалісти, ми даємо можливість рости й розвиватися всередині компанії всім працівникам. Приходячи на практику, студенти бачать, ким стали їхні колеги по навчанню, вони розуміють перспективу свого розвитку, а для теперішньої молоді — це хороша мотивація добре працювати. Тому практиканти до нас повертаються на роботу залюбки», — зазначила заступниця директора по роботі з персоналом «Глобинського свинокомплексу» Дарія Пархоменко. 

За її словами, перевага дуальної освіти очевидна. По-перше, коли студенти мають порівну годин теорії й практики, зменшується ймовірність того, що вони втратять інтерес до своєї професії. По-друге, це добра можливість для підприємств заохотити майбутніх спеціалістів працювати саме в них. І що більший конкурс, то більше шансів у підприємства отримати висококваліфікованого фахівця. 

Щоби збільшувати цей конкурс, «Глобинський свинокомплекс» упроваджує ще одну освітню програму — надає гранти на навчання талановитим школярам, які зацікавлені працювати в агросекторі. Учнів запрошують на підприємство на екскурсії, проводять для них лекції, де виступають партнери й спеціалісти компанії, а вони потім пишуть творчі роботи. Автори найкращих отримують гранти на навчання у вишах або коледжах. А згодом із цих навчальних закладів приходять на практику з перспективою отримати роботу. 

Анжела Гаврилюк

журнал The Ukrainian Farmer, березень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ