Тваринництво

Виявити зношення бетонної щілинної підлоги й оперативно провести ремонт

До найменших дрібниць

Регулярний огляд бетонної щілинної підлоги дасть змогу виявити передчасне її зношення й оперативно провести ремонт

Бетонна підлога — незамінна частина свинарських приміщень, від якості та справності якої залежить гігієна в цеху, здоров’я тварин, а також обсяг інвестицій в обладнання. Тому вибір щілинної підлоги, виявлення проблем, ремонт або заміна неодмінно мають бути у фокусі менеджерів ферми. На які типи пошкоджень варто звернути увагу та як їх ліквідувати — у пропонованій публікації. 

Плановий огляд 

З економічного боку контроль якості бетонних решіток і їх своєчасний ремонт — важливе завдання для виробників свинини. У якийсь момент строк служби всіх бетонних решіток і балок закінчиться і їх потрібно буде замінити. Але повна заміна решіток — це дорого з погляду як матеріалу, так і працегодин. Належне обслуговування решіток дасть вам змогу подовжити строк їх експлуатації й уникнути зайвих витрат. Тож слід перевіряти стан рейок і балок підлоги за кожного миття та дезінфекції приміщення. А у цехах запліднювання й очікування варто проводити щорічну її інспекцію. Плановий огляд дозволить виявити передчасне зношення й виправити проблему, допоки вона не загострилася. 

Передчасне пошкодження бетонного покриття є наслідком вологості, особливо в зоні годівниць і напувалок. Не оброблені поверхні, уражені корозією, можуть спричинити травмування тварин і структурні пошкодження підлоги. Тому варто звернути увагу на найтиповіші проблеми. 

Корозія бетонної підлоги 

Зношення підлоги біля годівниць і напувалок (фото 1) — поширена проблема. Її зазвичай виявляють через пів року з моменту експлуатації бетонних решіток. Для запобігання цій проблемі зазвичай використовують захисні килимки. Хоча підлога під ними захищена, все ж вода, гній і солі з корму, стікаючи з країв, руйнують бетонні решітки. Крім того, свині можуть жувати й пошкоджувати килимки. Тому найкращим рішенням є захист ділянок підлоги навколо годівниць засобом, що захистить від кислотних сполук і механічних пошкоджень. Завдяки цьому волога та гній не затримуються на поверхні та стікають через отвори решітки, знижуючи ризик корозії. 

Фото. 1. Епоксидне вкриття забезпечує найкращий захист, ніж килимки

Для створення такого покриття застосовують унікальну суміш епоксидної смоли та дрібної фракції каміння, що забезпечує надзвичайну стійкість до зношення та дії хімічних речовин (фото 1). Для цього вкривають зону біля годівниці на 30 см довше (з обох боків) і на 60 см ширше, ніж сама годівниця. Наприклад, годівниця для свиней на відгодівлі має довжину 125 см і ширину — 70 см. Площа вкриття становитиме відповідно 185 . 190 см (рис. 1)

Навколо напувалок варто обробити по 60 см підлоги з кожного боку. Це забезпечить достатній захист підлоги від вологи та гною. 

Рис. 1. Схема нанесення захисного вкриття поверхні підлоги в зоні годівниць

Механічні пошкодження 

Крім корозії бетону можуть бути інші серйозні пошкодження підлоги — деформація/ обламування країв рейок, «оголена» арматура. Такі решітки варто замінити, щоб запобігти травмуванню кінцівок свиней. Дешевше позбутися проблеми — ремонт. Можна забетонувати підлогу ремонтною сумішшю, такою як Con-Korite або Armor-Rock. 

«Невидимі» пошкодження 

Буває, що явних пошкоджень не видно, однак через щілини в бетоні до арматури решіток і балок потрапляє волога. Як наслідок, метал іржавіє, що пошкоджує бетонну структуру решітки. Такими «невидимими» пошкодженнями є, зокрема: 

Фото 2. Вкриття підлоги захисною сумішшю на основі епоксидної смоли

• щілини в бетонних решітках із нижнього боку — 2–5 см від днища (рис. 2). Усунути таке пошкодження майже неможливо, потрібно замінити; 

Рис. 3. Щілини на поверхні бетонних решіток — причина корозії залізобетонних конструкцій

• щілини на верхній поверхні бетонних решіток (рис. 3). Якщо вчасно побачити дефекти, підлогу можна відремонтувати засобами на основі епоксидної смоли, такими як Armor-Rock, що зупинить подальше пошкодження й запобігатиме потраплянню вологи на арматурний стрижень (фото 2)

• щілини на поверхні основи решіток (рис. 4). Такі пошкодження досить поширені та, як правило, не мають серйозних наслідків. Але якщо вони «розростаються», волога може досягти арматури, деформуючи її; 

Рис. 4. Щілини в основі бетонних решіток — поширене пошкодження бетонних блоків підлоги

• руйнування опорних балок під бетонними решітками, особливо над опорними колонами (фото 3)

• порушення кріплення опорних балок до несних колон або стін, у результаті чого балки сходять з опори, а стійкість бетонних решіток і рівномірність поверхні підлоги порушується або й взагалі обвалюється. Тому в разі виявлення деформацій варто замінити опорні балки та встановити додаткові колони під них; 

Фото 3. Наслідки пошкоджень опорних балок бетонної щілинної підлоги

• ослаблені кріплення Т-подібних болтів, що може призводити до механічних пошкоджень країв підлоги. Не рекомендується використовувати кріпильні деталі, які затягують унаслідок заклинювання між окремими блоками підлоги, тому що такий тип анкера створює розтягувальне напруження в бетоні й у результаті викликає розтріскування підлоги. Натомість Т-подібні болти розміщуються під нижньою частиною блоку підлоги і затягуються стисненням (рис. 5). Через надійну міцність бетону на стиск практично неможливо пошкодити решітки затягуванням Т-образного болта. 

Рис. 5. Т-подібні болти затягуються стисненням, уникаючи щілин під час розтягування

Водночас, якщо перелічених пошкоджень у підлозі досить багато та майже половина бетонних блоків потребує ремонту, підлогу варто повністю замінити. 

За матеріалами «Довідник з ремонту та заміни щілинної підлоги», Hog Slat

журнал The Ukrainian Farmer, січень 2021 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ