Тваринництво

Cвиноматочник ДП ДГ «Шевченківське» планує вдвічі збільшити виробництво свиней

Нове життя у старих стінах

Нове життя у старих стінах

Реконструювавши 50-річний свиноматочник, Державне підприємство дослідне господарство «Шевченківське» планує вдвічі збільшити виробництво свиней.

На початку лютого 2020 року в селі Денихівка Тетіївського району на Київщині в Державному підприємстві ДГ «Шевченківське» відкрили оновлений маточник для свиноматок і поросят. Тут тепер буде потокова цехова схема виробництва свинини. На урочистості з нагоди відкриття оновленого комплексу запросили чимало гостей: представників Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН, адже ДП ДГ «Шевченківське» належить до системи цього інституту, представників групи компаній «Брацлав» — силами саме цього вітчизняного виробника сільгосптехніки й обладнання було проведено реконструкцію будівлі. 

Доки поважна делегація оглядає новеньке приміщення, директор ДП ДГ «Шевченківське» Олег Балагура випромінює задоволення: 

«Виробництво свинини — це правильний напрям. Позитивні зміни відчує як саме господарство, так і залучені у цих процесах люди. Раніше було багато проблем із прибутковістю розведення свиней, але тепер ми робимо все, щоб свиноферма повністю себе окуповувала. Завдяки оновленому свиноматочнику тепер потужність ферми зросте з майже трьох до п’яти тисяч поросят щороку. І найголовніше — ми зможемо ще краще дбати про здоров’я свиноматок і поросят. 

Щороку ми реалізуємо від 850 відгодованих свиней і понад дві тисячі поросят за ринковою ціною. В планах підприємства — щомісяця ставити на опорос по 34 свиноматки й вирощувати по 300 і більше поросят. Тож за попередніми підрахунками цей проєкт, вартість якого разом із модернізацією приміщення та закупівлею сучасного обладнання для вирощування молодняку становила 3,4 млн гривень, окупиться нам за 2–3 роки. І коли сьогодні багато ферм не витримують конкуренції, ми йдемо далі». 

Думається, не буде перебільшенням стверджувати, що нові можливості для подальшого розвитку ДП ДГ «Шевченківське» з’явилися завдяки працівникам групи компаній «Брацлав». Компанія вже близько 10 років провадить реконструкції, ремонти, будівництво як капітальних, так і швидкомонтованих об’єктів для потреб сільського господарства, виготовлення та встановлення обладнання для корівників, свинарників тощо. Протягом багатьох років успішної роботи компанія завоювала не лише авторитет і визнання, а й постійних клієнтів. Одним із таких відтепер є й ДП ДГ «Шевченківське». 

Звичайно, можна говорити про технічні особливості та преваги нового обладнання, яке тепер допомагає ДП ДГ «Шевченківське» поліпшувати мікроклімат у маточнику й нарощувати поголів’я завдяки кращому утриманню, але найкращий відгук — працівників, які щодня опікуються тваринами, обслуговуючи їх. Тож про те, наскільки умови утримання свиноматок і новонароджених поросят стануть комфортнішими і як це позначиться на їхньому здоров’ї та всіх виробничих показниках, ми, користуючись нагодою, запитали в головного зоотехніка ДП ДГ «Шевченківське» Анатолія Крамаря.

 — Пане Анатолію, розкажіть коротко про ваше господарство. Чи відповідає воно сучасним вимогам виробництва? 

— Державне підприємство ДГ «Шевченківське» має в обробітку 3,5 тис. гектарів землі, спеціалізується на виробництві рослинницької й тваринницької продукції, зокрема елітного та репродуктивного насіння. До речі, свого часу господарство створювали для забезпечення елітним насінням цукрових буряків виробничих потреб сільськогосподарських товариств СРСР. Нині ДП ДГ «Шевченківське» об’єднує чотири підрозділи, елеватор, понад сорок дослідних ділянок науки, молочні та свиноферми, має сучасний парк сільгосптехніки. Займаємося виробництвом молока, маємо 1500 голів ВРХ, з яких 800 дійних корів. Також маємо розвинене свинарство, утримуємо 1200 голів свиней породи велика біла, з яких 60 основних свиноматок. Господарство також є племінним заводом із розведення ВРХ (породи голштин) і свиней (велика біла). 

Поголів’я свиней залежно від вікових груп розміщено в чотирьох свинарниках. Звісно, всі вони не нові, їм по кілька десятків років, відтак нагальною є потреба ремонту, особливо свиноматочника, тому й вирішили розпочати реконструкцію та переобладнання саме з нього. 

Як ви обирали будівельну компанію, виробника обладнання? 

— Спершу запланували самі провести реконструкцію будівлі — власне, хотіли полагодити дах, стелю. Врешті-решт ми це й зробили, а встановити сучасне обладнання, звісно, самі не змогли б, тому почали шукати підрядника. Багато чули від колег-тваринників добрі відгуки про обладнання компанії «Брацлав» та й самі з ними співпрацювали раніше — вони нам поставили доїльне обладнання. Тож зв’язалися з «Брацлавом» і домовилися, що вони нам переобладнають свинарник-маточник. Звісно, реконструювати завжди складніше, ніж будувати нове. Тут треба виходити вже з наявних умов, але, думаю, їм це добре вдалося зробити, тепер у нас умови такі, як і в нових комплексах. 

З чого все починалось

— Що найбільше вас не задовольняло в старому приміщенні? Як розв’язали проблему? 

— У нас раніше стояли звичайні цегляні станки для опоросу свиней, зроблені багато років тому, які вони вже не відповідали сучасним вимогам для опоросу свиноматок, збереження живонароджених поросят — просто були не пристосовані для цього. В старих станках свиноматки могли подавити поросят та й для самих поросят не було комфорту. А тепер поставили спеціальні металеві секції, загальноприйняті у всьому світі для опоросу. Станок так зроблено, що коли свиноматка лягає, вона не може подавити поросят. Оце найголовніше. Ми маємо на один опорос десять поросят, а тепер плануємо отримати на основну свиноматку 2,2 опоросу на рік. У нових умовах цього досягнути буде легше. 

Раніше ні температурний режим, ні вологість повітря в приміщенні, та й загалом решта показників не відповідали технічним умовам для маточника. Наприклад, треба, щоб температура повітря для маленьких поросят була до тридцяти градусів, а раніше такого не було, бо не було належного обігріву. Тепер у секціях опоросу встановлено будиночки для поросят з інфрачервоними лампами для їх обігріву — таким чином дотримується необхідна технологічна температура. 

Були раніше проблеми й із вентиляцією. Раніше вентиляція була непримусовою — стояли вентиляційні витяжні шахти, вентиляторів не було. Спеціалісти «Брацлава» встановили в стінах вентилятори з припливними клапанами, скрізь поставили датчики, встановили автоматичний клімат-контроль. Якщо в приміщенні температура, загазованість повітря підвищуються вище від норми, вентиляція вмикається автоматично й приводить до норми показники повітря. Тепер у нас повітря завжди в нормі. 

Реконструювали й підлогу. Раніше була звичайна бетонна підлога — звісно, для здоров’я свиноматок і поросяток це не найкращий варіант. Тому нам її спершу утеплили — поверх старого покриття поклали утеплювач і знову залили новим шаром бетону, на частині секцій для опоросу (в зоні годівлі та напування) встановили ґратки — маємо ґратчасту підлогу. Тепер свині будуть у чистоті. Звісно, замінили й автоматичні напувалки — для свиноматок окремо, для поросят — окремо. Гній видаляємо транспортером. 

Скільки вже з’явилося на світ у новому свиноматочнику поросяток? Як «оцінили» його «постояльці»? 

— Точну кількість назвати не можу, а от щодо їхніх вражень, то з усього видно, що і мами, і дітки задоволені — сухо, тепло, чисто. Всього встановлено 69 станків, які будуть змінно працювати: свиноматка опоросилася — 28 днів поросята під нею побули, забрали — поставили другу свиню. Приміщення заповнили буквально три тижні тому, але не повністю — набираємо проєктну потужність. 

Насамкінець хочу подякувати працівникам компанії «Брацлав»: роботу свою підрядники виконали оперативно, там справді роботи було багато. Бригада від А до Я робила свою справу. Тепер будемо заповнювати оновлену будівлю «постояльцями». 

Говорить експерт

Петро Михайленко

Петро Михайленко, генеральний директор групи компаній «Брацлав»

— Ми в Україні є провідною компанією, що виробляє й постачає обладнання для молочних ферм і свиноферм. І у 2019 році були реалізовані буквально одиниці таких проєктів, як цей у Денихівці. З упевненістю можу сказати, що це високий рівень свинокомплексу, представленого на нашому ринку.

Микола Роїк, директор Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН

— В Україні свинарство в занепаді, а самих свиней повирізали й пустили на м’ясо. Той, хто почне його відроджувати, — буде у виграші! Нині в ДП ДГ «Шевченківське» закупили для маточника обладнання українського виробника, і я переконаний, що багато хто захоче взяти на озброєння досвід цього господарства.

Людмила Степанчук

журнал The Ukrainian Farmer, березень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ