Тваринництво

Підвищити продуктивність кожного відлученого поросяти з системою випоювання поросят

Кормоняня для поросят

Кормоняня для поросят

Підвищити продуктивність кожного відлученого поросяти й рентабельність свинокомплексу можна, установивши систему випоювання поросят.  

У ранньому віці поросята інтенсивно ростуть. Протягом перших десяти днів життя жива маса тварин збільшується у 2–2,5 раза, за місяць — у 6–8, а за два місяці — у 16–22 рази й більше. Тому важливо забезпечити їх повноцінним харчуванням у достатній кількості. Втім, навіть добре відселекціоновані, високомолочні свиноматки не завжди здатні задовольнити потреби поросят у годівлі. Відтак виникає потреба в ефективнішому способі відгодівлі, а саме — за допомогою системи випоювання поросят. Детальніше про переваги такої інновації на свинофермі розповів директор приватного підприємства «Карпатські зорі» Андрій Попович. 

Пане Андрію, розкажіть детальніше про системи випоювання поросят та її переваги. 

— В організації ефективної роботи свинокомплексу українські фермери орієнтуються здебільшого на досвід своїх європейських колег. Однією з характерних особливостей успішних ферм є мінімізація участі людини. Відсутність людського чинника за умови автоматизації різних процесів зменшує кількість помилок і збоїв у роботі підприємства, що в результаті робить бізнес ефективнішим і прибутковішим. 

Застосування автоматичної системи випоювання поросят є досить розповсюдженою практикою в наших західних сусідів. Адже через те, що сучасна генетика дозволяє отримувати 15–18 і навіть більше новонароджених поросят, актуальним постає питання, як їх виходити, адже свиноматка більше як 10 голів повноцінно вигодувати не може. Натомість з автоматичною системою годування поголів’я завжди буде ситим, здоровим і сильним. 

Обладнання допоможе збалансувати харчування й надходження рідини, поліпшить швидкість цього процесу й суттєво полегшить обслуговування тварин. Адже автоматичні машини для випоювання поросят подають теплий замінник молока у годівниці безпосередньо в клітки до свиноматок і поросят. Тому тварини завжди мають доступ до їжі. Відтак обладнання дозволить досягти якісніших результатів у вирощуванні м’ясних порід тварин. 

В Україні таку інновацію на свинокомплексах поки що нечасто можна побачити. 

Які характеристики має система випоювання поросят і в чому її переваги? 

— За допомогою такого устаткування можна випоювати до 100 свиноматок одночасно — замінник молока подається по шлангах у різні клітки з тваринами. Обладнання досить компактне за розміром, воно під’єднується безпосередньо до мережі водопостачання й не потрібний додатковий бак, незалежно від тиску води в трубі. За браку чи надлишку води система повідомляє про це оператору. Внаслідок циклічного руху води та її теплоізоляції економія енергії сягає до 20%. 

Кормоняня

Система дозування замінника молока з допомогою шнека виготовлена з неіржавної сталі. Дозування води — від 400 до 1500 г, а дозування замінника молока відбувається за потреби залежно від раціону тварин. До того ж миття стакана змішування, гумових і силіконових трубок відбувається автоматично, за бажання можна підвищити температуру води для цієї операції. Машину легко розбирати, щоб почистити всередині та помити зовні. 

Система досить проста й одночасно надійна в експлуатації. Має аналоговий термостат для регулювання температури, термостат безпеки. Частковий лічильник змішувань дозволяє бачити змішування за день — так можна контролювати випоювання з дня на день. Експлуатація здійснюється постійними циклами, але є можливість регулювати кількість води та молока відповідно до потреби. Змішувач працює циклічно, що гомогенізує молоко. Програмне забезпечення розроблено за рекомендаціями ветеринарів, дієтологів й інженерів. 

Яких помилок найчастіше припускаються фермери, обираючи таке обладнання, і які наслідки матимуть такі помилки? 

— Типові помилки стосуються швидше супроводу, а не вибору обладнання. Повторюсь: обладнання, звичне для Європи, для України є новим. Відповідно, на початку дуже важливим є навчитися користуватися новим обладнанням — тільки за цієї умови воно спрацює в плюс. 

У мене був випадок, коли одна українська фірма продала обладнання та крім продажу вона обов’язково надає технічну гарантійну підтримку й технічну поза гарантійну підтримку. Фермер, прорахувавши загальну вартість, відмовився, бо вважав, що це дуже дорого для нього. В іншому разі інший виробник обладнання продав систему для випоювання, але не навчив персонал нею користуватися, не надав мінімальну інформацію. Через деякий час господар хотів відмовитися від машини, бо не розумів, як «відбити» вкладені в неї інвестиції. Оскільки цей клієнт купує в нашого підприємства замінник молока, й після того як наше підприємство надало йому консультацію, господар почав використовувати машину й оцінив переваги її використання. 

Тому я б порекомендував не просто купити автоматизовану систему для відгодівлі поросят, а ще й заручитися технічним супроводом продавця, щоб довго не вдаватися у її роботу й використовувати максимально ефективно та не припускатися помилок, контролювати кожен етап. 

Ваше підприємство пропонує обладнання конкретного виробника — у чому його переваги? 

— Так, ми реалізуємо системи для випоювання поросят виробництва Merelait. Серед головних переваг я б назвав те, що вона не дорога, проста в обслуговуванні й надійна. Для її встановлення не потрібно обладнувати додаткові приміщення. За наявності джерела струму, водопостачання та водовідведення установка монтується за двадцять хвилин. Тобто це свого роду побутовий прилад у використанні, але який має якість професійного обладнання й дозволяє випоювати одночасно поросят від 50 до 100 свиноматок 

Які особливості механізму автоматичної подачі замінника молока? Чи відрізняються ці установки для ферм із різною спеціалізацією? 

— Принцип роботи всіх автоматизованих систем однаковий, але є і розбіжності. Особливість системи годівлі поросят полягає в тому, що молоко подається у годівницю в клітці. За випоювання козенят — це соски відповідних розмірів у тому місці, де знаходяться козенята, та у відповідній кількості голів стада. Такі самі особливості й відгодівлі телят — соски відповідних розмірів для конкретної кількості телят. 

Якому обладнанню віддають перевагу українські підприємства? Це — повна автоматична лінія чи окремі елементи? 

— Усе залежить від індивідуальних потреб. Оскільки це нове обладнання для України, то на ринку досить високі ціни на нього. Тому не кожне господарство може собі дозволити придбати всю систему автоматичного відгодовування тварин. Але хто планує встановити повне рішення для автоматизації цього процесу, може знайти хороші продукти за доступною ціною. 

Звичайно, що фермер хоче отримувати максимальну економічну вигоду з придбаного обладнання, тому стараються максимально автоматизувати свою ферму. 

Тобто ви радите купувати повну систему випоювання поросят, а не її окремі елементи? — Саме так. Усе просто: або бізнесмен інвестує в сучасне обладнання й підвищує ефективність свого підприємства, або й далі витрачає кошти на окремі елементи обладнання. 

З Вашого досвіду, який період окупності такого обладнання в Україні? 

— На це запитання поки що складно дати відповідь, бо обладнання нове для нашого ринку. Але з європейської практики така інвестиція окупиться досить швидко. До того ж із першого дня використання свинокомплекс зможе констатувати економію людських ресурсів і замінника молока. 

Для обсягів близько 1000 свиноматок потрібно три системи автоматичного відгодовування поросят. Вартість однієї становить десь 10 тис. євро. 

Приступаючи до підгодівлі поросят, слід мати на увазі низку вікових і фізіологічних особливостей їх травного апарату й ретельно підібрати замінник молока для вигодовування. 

Лариса Степанушко 

журнал The Ukrainian Farmer, березень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ