Техніка

Сучасні технології у сфері обприскування дають змогу економити 20% і більше ЗЗР й водночас отримувати кращі врожаї

Обприскування майбутнього

Обприскування майбутнього

Сучасні технології у сфері обприскування дають змогу економити 20% і більше ЗЗР й водночас отримувати кращі врожаї.  

Знаний світовий виробник самохідних обприскувачів — нідерландська компанія AGRIFAC цього року запросила представників аграрного сектору до себе на виробництво. Відповідно, 15 листопада 2023 року солідна українська делегація, яка налічувала до 60 осіб, вирушила до містечка Стенвейка в Нідерландах, де розташовано головний офіс і завод AGRIFAC. 

Делегація українських аграріїв на заводі Agrifac Machinery B.V., 16.11.2023

З прицілом на продуктивність 

Що ж побачили гості заводу? Сучасні моделі є результатом трьох фаз розвитку, відлік яких розпочався 1986 року. Спочатку створювали максимально стабільний обприскувач, щоб забезпечити ідеальне ведення штанги та якісне рівномірне обприскування. Друга фаза тривала з 2011-го по 2020 рік — удосконалювали та створювали системи для високотехнологічного суцільного обприскування (HighTechAirPlus, AirFlow). Згодом розпочалися роботи зі створення системи ШІМ (широтноімпульсної модуляції), яка забезпечувала оптимальне покриття цільової поверхні робочим розчином незалежно від швидкості руху. На основі цієї технології було реалізовано роботу зі змінними нормами й точкове обприскування, що здатні забезпечити індивідуальний обробіток на ділянках 25 . 25 см, тобто на рівні окремої рослини. Комерційна експлуатація інноваційної системи ШІМ з камерами та ШІ розпочалась 2016 року. Це було початком третього етапу, який передбачає удосконалення систем точкового й диференційованого та розробку смугового обприскування

Поточним результатом такого ґрунтовного підходу стала нинішня лінійка самохідних обприскувачів AGRIFAC CONDOR, до якої входять три основні моделі (із баком на 4000, 5000, 6000 та 8000 л) та їх кілька спеціалізованих модифікацій. 

Отже, самохідні обприскувачі CONDOR, залежно від місткості бака для робочого розчину, можна умовно розподілити на три основні категорії. Перша — це власне базова модель CONDOR із баком на 4000 або 5000 л. Вона може бути з фіксованим або змінним кліренсом (1,3–2 м), стандартною або широкою (Widetrack — 2,25–3,05 м) колією. Також пропонується версія MountainMaster для роботи в умовах горбистого рельєфу, коли автоматика підтримує раму машини у горизонтальному положенні внаслідок зміни кліренсу для кожного колеса окремо. 

Condor Vanguard

Нещодавно пішла «у серію» нова модель CONDOR Vanguard. Вона має бак на 6000 л і також доступна в різних варіаціях. Флагманська модель CONDOR Endurance з баком на 8000 л має фіксований кліренс 1,4 м і доступна у трьох версіях із шириною колії 2,25–3,25 м; 2,62– 3,62 та 3, 57–4, 57 м. До речі, 2017 року модель Endurance встановила два рекорди, які до цього часу ніхто не зміг перевершити: за 24 год машина обробила 2636,9 га, а максимальна продуктивність за годину становила 150,68 га. Машина-рекордсмен, оснащена 48-метровою штангою із системою HTA, обробляла звичайні виробничі посіви на швидкості до 25 км/год з нормою виливу 40 л/га. 

Мрії та виклики завжди у фокусі 

Компанія AGRIFAC пропонує найзручніший і найефективніший підхід до комплектації своїх машин. Залежно від потреб і умов роботи замовник обирає потрібну модель, а її оснащення обговорюється індивідуально. Таке поняття, як «базова» комплектація, відсутнє. 

Проте, якщо порівнювати комплектації з іншими виробниками, що мають певні стандартні «набори» опцій, за однакові кошти CONDOR буде значно «багатшим». Усі моделі без винятку оснащено системою центрального змащування, телематикою, універсальною системою керування, механічними гальмами на всіх колесах, мультирежимним рульовим керуванням та іншими корисними опціями. Тому твердження про високу вартість обприскувачів CONDOR не відповідають дійсності. Якщо порівнювати з іншими виробниками, машини з однаковим оснащенням коштуватимуть практично однаково. Складні системи обприскування коштують дорожче, але ефект, який можна отримати від їх роботи, значно перевищує додаткові витрати. Це можна розглядати як надійну інвестицію, яка повернеться у короткий термін і надалі приноситиме додатковий прибуток завдяки зменшенню витрат. 

Тур виробничою лінією

Завжди стабільний 

Шасі забезпечує ідеальне рівномірне розподілення ваги на кожне колесо в будь-яких ситуаціях для оптимального зчеплення та мінімального тиску на ґрунт. 

Дорогами загального значення обприскувач може рухатись зі швидкістю 50 км/год. Цьому сприяє низький центр ваги й наявність пневматичної гальмівної системи барабанного типу на всі колеса. У полі шасі StabiloPlus гарантує м’яку їзду, що фактично є першим етапом стабілізації штанги й запобігає її розгойдуванню. Отже, робочий розчин розподіляється рівномірно по цільовій поверхні. 

Опція Full Led освітлення та Led освітлення зони форсунок на штанзі

Український ринок наповнено обприскувачами американського і бразильського виробництва із шириною колісної бази 3,5 м. Такі параметри певною мірою вимушені через високий центр ваги та відносно низьку стійкість цих машин. Під час руху дорогами загального значення це викликає додаткові труднощі. Обприскувачі CONDOR (окрім моделі Endurance в «найширшому виконанні») мають транспортну ширину 3 м, що відповідає європейським вимогам до габаритів сільгосптехніки. При цьому внаслідок низького центра ваги, що розташовано нижче від лінії перекидання, машина може безпечно і стабільно працювати на схилах, а версія MountainMaster забезпечує стабільний рух і розвороти без розгойдування штанги в найскладніших умовах. 

Менеджмент робочого розчину 

Для моделі CONDOR можна обрати мембранно-поршневий або відцентровий насос. Також може працювати комбінація насосів: наприклад, для обприскування використовується мембранно-поршневий, а для закачування води — відцентровий. За потреби можна встановлювати додаткові лінії під закачування зовнішнім насосом. 

Схема циркуляції

Слід зауважити, що конструкція насосної системи (GreenFlowPlus) має залишковий обсяг у розмірі 15–20 л. Таким чином є можливість використовувати 99,99% робочого розчину без перевитрат засобів захисту і води.  

Робота без розгойдування 

Основою якісного обприскування є рівномірне ведення штанги за будь-яких умов. Для цього компанія AGRIFAС розробила штангу J-Boom. Вона є стандартною для всієї лінійки обприскувачів і доступна із шириною від 24 до 52 м (для моделі Endurance — до 55 м). Штангу виготовлено з металевого широкого профілю. Унаслідок жорсткості, масивності балансування значно полегшене. Для стабілізації штанги залучено багато систем, і перша з них — це саме шасі. Максимальне копіювання рельєфу колесами зменшує переміщення рами до мінімуму. Кріплення штанги також має власні поглинальні механізми, а сама штанга рухається на маятниковому балансирі у формі півмісяця. 

Для підтримання заданої висоти штанги над цільовою поверхнею застосовується система StrictHeightPlus. Радарні датчики із широким активним кутом забезпечують точне вимірювання відстані до культури або ґрунту. Широкий активний кут дозволяє системі надзвичайно ефективно аналізувати ситуацію попереду. Для штанг із міжфорсунковим інтервалом у 25 см забезпечується ведення штанги на висоті від 30 см до ґрунту / цільової поверхні. Максимальна висота ведення штанги може сягати 4,4 м, що може бути цікавим тим, хто вирощує кукурудзу для виробництва біогазу. 

Обприскувач Condor Endurance із системою точкового обприскування AiCPlus

Другий тип штанги називається AirFlowPlus. Тут повітряні потоки допомагають спрямовувати краплі робочого розчину до цільової поверхні, а за несприятливих погодних умов суттєво покращується якість обробки та зменшується знесення. Штангу AirFlowPlus оснащено повітряними коробами, а через кожних 3 м встановлено вентилятори. Напрямок й силу повітряного потоку можна змінювати від типу обробки. За потреби повітряна підтримка вимикається, і обприскувач працює у звичайному режимі або ж у режимі диференційованого внесення в разі оснащення системою ШІМ. 

Тонкощі обприскування 

Самохідні обприскувачі AGRIFAC мають унікальну систему розподілення розчину. Окрім традиційної системи виливу виробник пропонує технологію HighTechAirPlus і систему імпульсного обприскування (широтно-імпульсної модуляції — ШІМ). Усі три системи можна встановлювати паралельно (одночасно на одній машині) на 4-форсунковому тримачі QuadroJet. 

Система й штанга AirFlow

Інженери AGRIFAC витратили чимало часу на розроблення унікальної системи HighTechAirPlus, яка забезпечує контрольований розмір краплі, можливість зміни розміру краплі «на ходу», від чого обприскування стає незалежним від впливу зовнішніх чинників. Погодні умови (вітер) нерідко заважають вчасно виконати операції захисту, що погіршує кінцевий результат — урожайність. Знесення робочого розчину загрожує сусіднім полям з іншими культурами, негативно впливає на навколишнє середовище. Система HighTechAirPlus дає змогу працювати у значно ширшому діапазоні швидкостей вітру, а розмір краплі є постійним. 

Працює система таким чином: у форсунку під тиском подається робочий розчин, крім того, туди під тиском подається і повітря. У камері форсунки робочий розчин змішується з повітрям, і назовні виходять краплі заданого розміру. Комп’ютер підбирає й контролює тиск робочого розчину і повітря, тому за зміни швидкості руху розмір крапель лишається незмінним. 

Загалом системи НТА здатна забезпечити норму виливу від 17 до 700 л/га. Але є три типи (розміри) форсунок НТА, які дозволяють працювати в певному діапазоні норм виливу. Також до кожного типу форсунок є калібрувальні кільця. Наприклад, якщо аграрій планує працювати з нормами 50–200 л/га, підбирається відповідна форсунка з відповідним калібрувальним кільцем. Це гарантує роботу з усіма можливими розмірами крапель для відповідного діапазону норм виливу в широкому діапазоні робочих швидкостей. Важливий момент: форсунки не зношуються і не мають обмежень щодо строків експлуатації. Також одна форсунка замінює широкий спектр традиційних розпилювачів, які застосовують в інших системах обприскування. 

Завдяки габаритам — без додаткових дозволів, рух дорогами чи заправляння на АЗС

Максимальна точність із технологією ШІМ 

Системи імпульсного обприскування вже добре відомі на ринку, проте компанія AGRIFAC свою систему запатентувала. Її особливість полягає у тому, що вона може працювати зі змінною частотою до 100 Гц. Якщо обприскувач рухається зі швидкістю 20 км/год, за частоти 100 Гц форсунка за один цикл проходить 5,5 см. Якщо система працюватиме повільніше, за один цикл форсунка проходитиме більшу відстань, відповідно. 

Частоту робочих циклів можна змінювати, а в самому робочому циклі можна змінювати тривалість періодів закритого й відкритого соленоїда. Під час роботи в полі комп’ютер самостійно налаштовує параметри роботи кожної форсунки. В комбінації з іншими системами обприскування ШІМ автоматично дає пофорсунковий контроль. Також ця система є основою для технологій диференційованого й точкового внесення, забезпечуючи точність до рівня обробки окремих рослин. 

Про камери й не тільки 

Зменшувати витрати ЗЗР можна шляхом диференційованого внесення. Для цього потрібно застосовувати карти, які готують заздалегідь на основі скаутингу або азотними сенсорами в режимі реального часу. Розмір окремої ділянки може сягати 25 х 25 см. 

Відмінних результатів можна досягти й за застосування камер, які за допомогою ШІ розрізняють кольори й форму об’єктів у рослинному покриві. Виробник застосовує одну з двох систем камер для системи AiCPlus з кількома режимами роботи: «зелене по коричневому» забезпечує знищення всіх рослин (бур’янів, падалиці), що виявляють камери на фоні стерні або ґрунту. Складніший режим «зелене по зеленому» визначає широколисті бур’яни на фоні озимини (зернової групи). Також є режим «зелене по зеленому» для просапних культур. Сьогодні можна говорити про кукурудзу, соняшник і цукровий буряк, а також стане доступним алгоритм для ріпаку. Тут вибіркове обприскування можливе на початкових фазах розвитку культури, коли листя не закриває повністю міжряддя. 

Форсунка НТА — візуалізація принципу дії

Для вибіркового знищення бур’янів і падалиці застосовують також і флуоресцентну технологію — систему WEED-IT, яка працює за принципом вимірювання ступеня відбиття від рослин світла з певною довжиною хвиль. Система може працювати однаково ефективно вдень і вночі. 

Загалом застосування систем вибіркового обприскування здатне зменшити витрати препаратів на 93,5% (за результатами комерційного використання в Австралії). За досвідом експлуатації цих систем в Україні вдавалось зменшити витрати робочого розчину в 4 рази — за перший прохід знищувати до 90% бур’янів. Навіть якщо просто застосовувати систему HTA, можна економити до 20% ЗЗР. 

Випереджаючи час 

Те, що побачила українська делегація на заводі AGRIFAC, вкотре підтверджує прагнення європейських країн до зменшення застосування пестицидів і мінеральних добрив. В Україні законодавство також рано чи пізно почне регламентувати ці речі, і доведеться шукати технічні засоби, щоб відповідати вимогам. Компанія AGRIFAC працює на випередження і вже нині пропонує технології, що здатні суттєво економити ЗЗР. 

Практика українських компаній показала, що самохідні обприскувачі CONDOR справді демонструють високу якість обприскування, є надійними й ефективними машинами. Наприклад, господарство «Нива 2008» експлуатувало обприскувач AGRIFAC протягом семи років, і за результатами роботи ухвалило рішення придбати нову сучасну модель CONDOR. Кілька років роботи в одному з найбільших українських агрохолдингів підтвердило, що обприскувачі AGRIFAC здатні заощаджувати значну кількість пестицидів і рідких міндобрив (КАС). 

Додамо, що на сьогодні дилерська мережа AGRIFAC в Україні розширилась, і наступного сезону плануються широкомасштабні покази машин CONDOR. Демонстрації покажуть усі переваги моделей, інноваційні рішення та як саме аграрії можуть заощаджувати та отримувати кращі врожаї. Поза сумнівами ці машини мають велике майбутнє в українському рослинництві! 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ