Елеватор

Рідкі інсектициди гарантовано знищують карантинних комах й убезпечують партії збіжжя від нових шкідників

Шкідникам тут не місце

Шкідникам тут не місце

Рідкі інсектициди гарантовано знищують карантинних комах й убезпечують партії збіжжя від нових шкідників.  

Захист зерна від комірних шкідників є одним зі стовпів функціонування агропідприємств. Адже ніхто не хоче втрачати вирощене з кров’ю та потом зерно через бенкетування комах. У пошуках ефективного інсектициду аграрії зазвичай користуються «сарафанним радіо» — бо навряд чи успішний сусід користуватиметься неефективним захистом. 

Небулізація в дії 

Технологію «Сожам» застосовують у кожному регіоні України. Понад 350 великих, середніх і малих агропідприємств уважають небулізацію одним із необхідних інструментів для функціонування. Адже простота технології й гарантований ефект препаратів від французької компанії є конкурентною перевагою на ринку України. 

Зокрема, для знищення 100% дорослих комах протягом 72–96 год достатньо всього однієї обробки препаратами «Сожам». Препарат має залишковий ефект і на цьому не зупиняє свою дію, а далі захищає зерно від повторного зараження протягом 12 місяців. Залежно від потреб підприємства обробляти зерно можна на прийманні, під час перевалювання або відвантаження.

Портативний насос встановлюють прямо на місткість із препаратом, він легкий і зручний у роботі та перенесенні

Спосіб нанесення препаратів є надзвичайно простим: на головку норії вставляють форсунку, на неї під тиском подають рідкий препарат і стиснене повітря. Унаслідок цього препарат перетворюється на густий туман. Зерно, проходячи через нього, обробляється, і далі його спрямовують на зберігання, відвантаження чи переробку. 

«Гранпротек якісніше обробляє культури з великою зерниною» 

Юрій Симегук, директор Вирівського ХПП (ІМК) 

Препарати від «Сожам» значно полегшують життя, адже стовідсотково знищують шкідника. В нас не було жодного випадку, щоб потрібно було обробляти партію зерна повторно. Обробку проводимо один раз залежно від кількості збіжжя на елеваторі, ризиків появи шкідника й термінів відвантаження збіжжя. На вивітрювання запаху зазвичай закладаємо 10 днів. 

На нашому підприємстві дві робочих башти, які обладнано форсунками для небулізації. Також маємо один насос. Тому там, де це потрібно, проводимо обробку зерна. Головне — все робити завчасно. 

Взимку ми обробляємо збіжжя Пірігреном, адже препарат ефективний навіть за температури —10 градусів. Гранпротек боїться мінусових температур, але він мені подобається тим, що його можна розмішувати водою у концентрації 1 : 2. На мою думку, це якісніше обробляє культури з великою зерниною. Для кукурудзи потрібно більше вологи. І ось, розвівши Гранпротек, я можу дати й 10 л розчину на 100 т, не збільшуючи обсяг діючої речовини й отримуючи якіснішу обробку. 

Препарати від «Сожам» сертифіковані як у Європі, так і в Азії, зокрема в Китаї. І будь-яку експортну партію за потреби ми можемо обробити Гранпротеком, який повністю відповідає суворим нормам щодо залишкового вмісту. Загалом цим препаратом обробляємо близько 10% загальної кількості збіжжя. 

«З Пірігреном у нас жодного разу не було повернення партій» 

Олег Бровко, начальник відділення «Павлоградзернопродукт» 

Знезараження зерна — це необхідність й один із головних моментів нашої діяльності. Співпрацювати із «Сожам» і користуватися препаратами цієї французької компанії ми почали близько 10 років тому. Тоді встановили одну мобільну установку на елеваторі підприємства «Павлоградзернопродукт» і використовували препарат Пірігрен. Нині встановили обладнання «Сожам» і на перевантажувальному комплексі у Варварівці, а також на елеваторі в Новомосковську. 

Препарат Пірігрен нас дуже рятує. Працюємо з ним по зернових культурах. Обробляємо на відвантаженні — він починає працювати вже за 72 год. Шкідники гарантовано гинуть, уміст препарату не перевищується, що доведено лабораторією. 

Після повномасштабного вторгнення експортуємо зерно переважно у країни Азії й Африки через глибоководні порти України. Також партії пшениці та ячменю веземо суходолом і до країн Євросоюзу. Коли в нас контрактували кукурудзу, користувалися Гранпротеком. І європейська сторона не мала ніяких претензій щодо якості збіжжя й перевищення допустимих норм за стандартами ЄС. За всю практику застосування Пірігрена в нас жодного разу не було повернення партій. Зазвичай використовуємо 4 л Пірігрену на 100 т зерна під час перевалювання. 

Обробка збіжжя препаратами від «Сожам» відбувається в замкненому просторі, що убезпечує роботу персоналу. Натомість таблетки потрібно розкласти вручну, що небезпечніше. До того ж Пірігрен має 3 клас небезпеки, а фостоксин — 1-й. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ