Агромаркет

Фінансова програма підтримки українських агровиробників дає змогу розвиватися бізнесу

Коридор можливостей

Коридор можливостей

Фінансова програма підтримки українських агровиробників дає змогу розвиватися бізнесу.

Участь у програмі «Кредитний Коридор» від ADAMA дає змогу зберегти бізнес та розвивати агровиробництво. Своїм досвідом поділились два аграрія – з Одещини та Запоріжжя.

Програми підтримки українських агровиробників від компанії ADAMA упевнено набирають обертів. Вже багато фермерів мають досвід співпраці за програмою «Кредитний Коридор», а дехто скористався нею вперше. І як ми переконалися – залишився задоволеним. Головним тут є те, що завдяки підтримці ADAMA вітчизняні аграрії, в тому числі із прифронтових регіонів, мають змогу зберегти свій бізнес і навіть розвиватися.

Цього разу ми поспілкувалися із двома фермерами. Це Микола Миколайович Бевза із посушливого Болградського району Одеської області та Сергій Олександрович Прокоф’єв, господарство якого розташоване неподалік Запоріжжя, в так званій «червоній зоні». 

Микола Бевза, власник ФГ «Бевза», Одеська область

Наше господарство знаходиться на півдні Одеської області. Ми обробляємо приблизно 1250 гектарів. Хоча регіон наш належить до дуже посушливих, ми не обмежуємося вирощуванням лише озимих зернових і соняшнику. Також сіємо ярий та зимуючий горох, кукурудзу та озимий ріпак.

Хоча наш регіон не дуже сприятливий для вирощування того ж таки ріпаку, ми напрацювали власну технологію та сіємо його після ранніх зернових. Маємо, я вважаю, дуже непогані результати – 30 ц/га у минулому сезоні. А от на цей рік не вдалося посіяти, бо просто не було дощів. Кукурудза дає відносно небагато – буквально 40-45 ц/га, але її основна роль – покращити нашу сівозміну. Дедалі цікавішим стає вирощування гороху, який ми виростили із врожайністю 32 ц/га.

Звісно, що працювати за посушливих умов часом буває дуже складно. Якщо, скажімо, у цьому році у нас пройшли непогані опади, так само як і в минулому, то трапляються роки, коли вигоряє практично усе. Ми намагаємося, настільки це можливо, оптимізувати технологію, щоб знизити ризики. В тому числі шляхом раціонального вибору і застосування препаратів для захисту рослин.

Зрозуміло, що наша найбільша проблема сьогодні – це повномасштабна війна, наслідки якої відчуває кожен мешканець України. Зокрема, це виражається і у вкрай низьких цінах на зерно та, відповідно, низьких прибутках. Доводиться шукати зовнішню фінансову підтримку для того, щоб нормально провести посівну та виростити врожай.

Так, без перебільшення, справжнім порятунком для нас стала програма «Кредитний Коридор». ADAMA подала нам руку допомоги, причому допомогла нам дуже серйозно. Зі свого боку, ми працюємо та виконуємо власні зобов’язання настільки, наскільки це максимально можливо за умов війни.

Я дуже ретельно ставлюся до вибору препаратів і ми завжди тестуємо їх на невеликих ділянках. Про препарати ADAMA завжди був хорошої думки, оскільки використовував їх і раніше. Завдяки тому, що ця компанія забезпечила нас необхідними ЗЗР, ми змогли дуже якісно відпрацювати по технології в останніх сезонах.

Так, я сам просто вражений урожайністю озимого ячменю, який ми вирощували цілковито із препаратами ADAMA – в середньому по 75-78 ц/га! Звісно, що чимала заслуга тут і в самому сорті ячменю, і у своєчасних опадах, але тим не менш – рослини розвивалися дуже добре і були гарантовано захищені від хвороб та шкідників.

Хочу виділити як фунгіцидні, так і інсектицидні препарати цієї компанії, перш за все БАМПЕР СУПЕР та КУСТОДІЯ. Фунгіцид КУСТОДІЯ ми взагалі успішно використовуємо на різних культурах – на пшениці, на ячмені, на ріпаку. В ADAMA працюють дуже грамотні та доброзичливі консультанти, які ніколи не відмовляють нам у допомозі. Все розповідають, перевіряють, радять. Дуже приємно із ними співпрацювати.

Тому я надзвичайно радий, що таку складну ситуацію як зараз, ми переживаємо разом із таким надійним партнером як компанія ADAMA. Ми переконалися в тому, що вони завжди підтримають нас, і в свою чергу ми акуратно виконуємо всі наші зобов’язання. Треба розраховуватися – будемо розраховуватися. Головне – виростити врожай, а тоді будемо бачити, чи нам зручніше буде погасити кредитування грошима чи зерном. Так чи інакше – домовимося! 

Сергій Прокоф’єв, власник ФГ «Світанок-2020», Запорізька область

Ми обробляємо 650 гектарів землі, на яких вирощуємо озимі зернові, озимий ріпак та соняшник. Наше господарство, як можна здогадатися із його назви, є досить молодим. Але, я вважаю, що попри таку нашу молодість, ми маємо дуже непогані результати по врожайності. Наприклад, ми вирощуємо по 25-27 ц/га ріпаку, що для нашого регіону є дуже хорошим показником.

Якщо вести мову про технологію вирощування, то скрізь намагаємося знайти якусь «золоту середину». Випробовуємо, все що нам може підійти, розвиваємося і не стоїмо на місці. Так, скажімо, ми переконалися у тому, що для наших умов найкраще підходить мінімальний обробіток ґрунту із використанням дискової борони. Це дає змогу водночас зберегти вологу та уникнути надмірних витрат на пальне.

Сьогодні не хочеться згадувати те, що було навесні 2022 року. Лінія фронту дійшла до нас буквально за декілька десятків кілометрів. Основне тоді було– зберегти колектив. Багато людей вимушено виїхали із нашої місцевості. У фінансовому плані нам допомогло тоді те, що ми мали на складі соняшник. Тому вдалося більш-менш нормально пройти той перший воєнний рік.

Так склалося, що тоді ж ми стали нарощувати свій банк землі, оскільки пайовики з інших господарств почали приходити до нас. З одного боку це ніби й перспективний напрямок розвитку, але з іншого – потрібно значно більше ресурсів, тим більш, що до нас потрапляли і доволі занедбані поля, котрі потрібно було відновлювати.

Обігових коштів стало бракувати все сильніше, оскільки ви самі знаєте, які низькі сьогодні ціни на зерно та як важко фермерові заробити щось, щоб можна було розвиватися. Я їздив по банках, але там отримував шаблонні відмови. Мовляв, ви у «червоній зоні», то ні, і ще раз ні… Я вже було зовсім зневірився, аж поки не знайшов у соцмережах інформацію про програму компанії ADAMA «Кредитний Коридор». Зателефонував менеджеру, ми зустрілися, і доволі швидко й без зайвих бюрократичних затримок ми отримали препарати та добрива на цей сезон.

Щиро кажучи, я працюю за цією програмою вперше і поки не можу розповісти про її результати. Однак мене обнадіює той факт, що коли ми прийшли оформляти угоду, то нотаріус сказала, що інші фермери приходять оформляти і в другий, і в третій раз. Отже, ця програма є вигідною для агровиробників.

Втім, репутація компанії ADAMA на ринку є бездоганною і я ніколи не чув нічого поганого, ані про менеджмент компанії, ані про її препарати. Знаю, що багато агровиробників їх успішно використовує і люди задоволені.

Дуже хочемо, незважаючи на війну, за підтримки компанії ADAMA розвивати своє господарство. Хочемо придбати нову техніку й довести до ладу кожен клаптик своїх полів. Так би мовити, щоб все було ідеально. Згодом можна буде подумати і про зрошення та вирощування нових культур. Хочу щоб до нас поверталися люди, щоб вони мали високооплачувану роботу та щоб спільними зусиллями ми відновили інфраструктуру нашого регіону та усієї країни.

КОМЕНТАР

Надія Уткіна, фінансовий директор ТОВ «Адама Україна»

В компанії ADAMA ми постійно працюємо над вдосконаленням фінансових рішень, які допомагають українським сільгоспвиробникам долати виклики сьогодення. Одним із таких рішень став спільний із нашими партнерами з USAID проєкт «Кредитний Коридор». В його межах аграрії можуть отримати високоякісні засоби захисту рослин та основні добрива на умовах товарного кредиту. Розрахунок за таке кредитування можна здійснити не тільки грошовими коштами, а й зерном. Для малого та мікро бізнесу це додатковий елемент допомоги, оскільки питання логістики та можливостей реалізації зерна особливо гостро постали з початком повномасштабної війни.

І одна з найактуальніших складових проєкту, підтримка USAID, дозволила зробити товарне кредитування на засоби захисту рослин більш доступним.

* Проект «Кредитний Коридор» реалізується завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у рамках Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), яка виконується компанією Chemonics International.

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ